Μήνυμα στο Ιράν και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εν μέσω της αντιπαράθεσης της Τεχεράνης με το Ισραήλ έστειλαν οι ΗΠΑ με την επίθεση που εξαπέλυσαν κατά των Χούθι στην Υεμένη με ένα από τα σημαντικότερα και ακριβότερα αεροσκάφη που διαθέτουν, τα βομβαρδιστικά stealth τύπου B-2 Spirit.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει μόλις 19 τέτοια βομβαρδιστικά, ικανά να ρίξουν πυρηνικές βόμβες, κόστους 2 δισ. δολαρίων έκαστο. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιστρατεύσει B-2 Spirit για να πλήξει μια σιιτική οργάνωση ανταρτών που δεν διαθέτει τόσο προηγμένα οπλικά συστήματα «εκ πρώτης όψεως φαντάζει υπερβολική», σχολιάζει σε ανάλυσή του το CNN.

Οι ΗΠΑ είχαν αρκεστεί τον περασμένο χρόνο στην εκτόξευση πυραύλων από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή κατά στόχων των Χούθι, ενώ υπέστησαν ελάχιστη έως και καμία ζημιά στα σκάφη τους.

Αλλά «το πλήγμα σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι φάνηκε να αποσκοπεί, επίσης, στην αποστολή μιας έμμεσης προειδοποίησης προς την Τεχεράνη, που έχει βάλει στο στόχαστρό της το Ισραήλ με επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Το B-2 θα χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση σε υπόγειες, καλά προστατευμένες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως στο Νατάνζ ή στο Φόρντο, δεδομένου ότι είναι το μόνο αεροσκάφος που μπορεί να ρίξει βόμβες GBU-57, γνωστές ως Massive Ordnance Penetrator», υπογραμμίζει το Associated Press.

Μήνυμα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με αποδέκτρια την Τεχεράνη

Tα λόγια που επέλεξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, για να ανακοινώσει το χτύπημα με B-2 Spirit κατά των Χούθι λένε πολλά:

«Αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να προφυλάξουν από πλήγματα, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά θαμμένες, υπόγειες ή οχυρωμένες είναι».

Ο Όστιν είπε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση… για να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον αμάχων και των περιφερειακών μας εταίρων», δείχνοντας με δύο τρόπους το Ιράν, αναφέρει το CNN.

Πολλές από τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις διοίκησης της Τεχεράνης πιστεύεται ότι βρίσκονται σε θωρακισμένες υπόγειες εγκαταστάσεις. Και δεν υπάρχει πιο σημαντικός «περιφερειακός εταίρος» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από το Ισραήλ.

Εν αναμονή των αντιποίνων του
Ισραήλ για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων
που εξαπέλυσε εναντίον του το Ιράν την
1η Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον στέλνει το
μήνυμα στην Τεχεράνη ότι μόνον μια
περιορισμένη νέα δράση κατά του κύριου
συμμάχου του στη Μέση Ανατολή θα ανεχθεί.

Το stealth βομβαρδιστικό B-2, που είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999, σπανίως χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ σε μάχιμες αποστολές. Έχει ρίξει βόμβες στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη επίσης. Τα αεροσκάφη εδρεύουν στην αεροπορική βάση Whiteman στο Μιζούρι και συνήθως πραγματοποιούν πλήγματα μεγάλης εμβέλειας από εκεί, αν και ορισμένα B-2 βρίσκονταν στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο.

Η τελευταία γνωστή αποστολή με τέτοιο βομβαρδιστικό ήταν τον Ιανουάριο του 2018 και «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ περίμεναν πάνω από επτά χρόνια -και έναν χρόνο από την έναρξη της αντιπαράθεσης με τους Χούθι- για να στείλουν ένα κοστοβόρο μήνυμα μόνον στη συγκεκριμένη οργάνωση», καταλήγει στην ανάλυσή του το CNN.