Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την μεγαλύτερη έρημο του πλανήτη, τη Σαχάρα.

Τι λέει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Θανάσης Αργυρίου στο iefimerida.

Οι απόκοσμες εικόνες με πλημμυρισμένες λίμνες που είχαν τουλάχιστον 50 χρόνια να γεμίσουν νερό, δεν θυμίζουν σε τίποτε την έρημο Σαχάρα η οποία χτυπήθηκε από σφοδρές καταιγίδες πριν από μερικές εβδομάδες.

Λίμνες σκέπασαν τους αμμόλοφους, ενώ άνυδρες περιοχές πλημμύρισαν όταν εκδηλώθηκαν σφοδρές καταιγίδες σε τμήματα της βορειοδυτικής Σαχάρας. Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα της NASA σε κάποια σημεία της ερήμου έπεσαν 20 εκατοστά βροχής, ενώ σε ένα χωριό περίπου 450 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας του Μαρόκου καταγράφηκε βροχόπτωση άνω των 10 εκατοστών σε διάστημα ενός 24ώρου.

«Εκτός από τους μουσώνες που έχουμε στον Ινδικό ωκεανό, έχουμε και τους αφρικανικούς μουσώνες. Έχουμε τον δυτικό και τον ανατολικό. Ο δυτικός μουσώνας επικρατεί στο βόρειο ημισφαίριο σε μια περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου ενώ ο ανατολικός μουσώνας είναι κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο κατά κανόνα. Έτσι κατά την περίοδο του δυτικού μουσώνα έχουμε βροχές στη δυτική Αφρική» σημειώνει ο καθηγητής και επισημαίνει: «Λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο του καλοκαιριού είχαμε σημαντικές εξατμίσεις στις περιοχές αυτές που είναι κοντά στον Ισημερινό. Και με την παραμικρή αστάθεια έπεσε το νερό μαζεμένο. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περιοχή στον Ατλαντικό κοντά στον Ισημερινό δημιουργήθηκε ένα σύστημα που στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη συνήθως δίνει καταιγίδες και μπορεί να εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα τύπου Ιανού, εκεί όπως λέμε στην μετεωρολογία είχαμε έναν εξωτροπικό κυκλώνα. Δηλαδή έναν κυκλώνα ο οποίος είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Συνεπώς είχαμε σφοδρή βροχόπτωση με πολύ νερό σε λίγο χρονικό διάστημα. Γενικό χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής».

Φοίνικες βυθισμένοι σε λίμνη που σχηματίστηκε από νεροποντή στο νοτιοανατολικό Μαρόκο σε τμήμα της ερήμου Σαχάρα / Φωτογραφία AP Photo

Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα από το 2000 μέχρι το 2021 έχουν καταγραφεί εργασίες όπου στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφηκαν φαινόμενα ισχυρής βροχόπτωσης. «Στην περιοχή για την οποία μιλάμε υπάρχουν λίμνες που είναι ξερές.

Αυτές οι λίμνες γέμισαν με νερό εξαιτίας της πλημμύρας οπότε είχαμε και τις εικόνες που είδαμε. Την τελευταία 20ετία σύμφωνα με τις εργασίες είχαμε έξι ισχυρά συμβάντα με ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τα οποία γέμισαν οι λίμνες αυτές. Επίσης υπάρχει μελέτη στην οποία αναφέρονται 38.000 επεισόδια ισχυρών βροχοπτώσεων εκ των οποίων το 30% αυτών ήταν της ίδιας έντασης με αυτό που έγινε στην Σαχάρα προκαλώντας πλημμύρες. Και επειδή μιλάμε για την τελευταία 20ετια παρατηρούμε ότι είναι έκδηλη η κλιματική αλλαγή. Έτσι ενώ έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων εν τούτοις έχουμε αύξηση της ραγδαιότητας, δηλαδή πέφτει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα και δημιουργεί πλημμύρες. Τέτοια φαινόμενα στην περιοχή αναμένουμε και στο μέλλον. Αν θα αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισής τους δεν το ξέρουμε σίγουρα αλλά είναι πιθανό λόγω κλιματικής αλλαγής».