Χωρίς «ταβάνι» δείχνουν οι τιμές των ακινήτων στα Νότια Προάστια της Αττικής, που μοιάζουν να αναπτύσσουν μια δική τους δυναμική.

Το μεγάλο οικιστικό project της Lamda στο Ελληνικό, το Μητροπολιτικό Πάρκο, οι αναπλάσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, η νέα Μαρίνα στον Άλιμο, τα μεγάλα έργα στη Γλυφάδα που συμπεριλαμβάνουν την Εσπλανάδα, οι τουριστικές επενδύσεις με «άρωμα» εκατομμυρίων ευρώ στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο που θα έχει έδρα στους χώρους του παλιού αεροδρομίου, έχουν απογειώσει τη ζήτηση και ακολούθως τις τιμές σε παλιά και νέα ακίνητα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τα Νότια Προάστια φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις τόσο στις τιμές αγοράς όσο και στις τιμές μίσθωσης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δείκτες του Spitogatos, στο γ’ τρίμηνο η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς διαμορφώθηκε στα 3.818 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας αύξηση 5,70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των ενοικίων «τρέχουν» με εντυπωσιακή αύξηση 8,60%, φτάνοντας, πλέον, στα 12,84 ευρώ/τ.μ.

Και κάπως έτσι, στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνονται η Βουλιαγμένη με 6.988 ευρώ/τ.μ., η Βούλα με 5.653 ευρώ/τ.μ. και η Γλυφάδα με 5.124 ευρώ/τ.μ., ενώ σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση κατοικίας, στις περιοχές της Αττικής με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές είναι και πάλι η Βουλιαγμένη (20 ευρώ/τ.μ.), η Γλυφάδα (16,5 ευρώ/τ.μ.) και η Βούλα (15,70 ευρώ/τ.μ.).

Ειδικά όσον αφορά στον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία του indomio αποκαλύπτουν ότι, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, η μέση ζητούμενη τιμή στα Νότια Προάστια διαμορφώνεται στα 4.172 ευρώ/τ.μ.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, ο δείκτης βρισκόταν στα 2.924 ευρώ/τ.μ.

Αντιθέτως, οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν την ιλιγγιώδη κούρσα, φτάνοντας, πλέον, στα 14,08 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν πέρυσι ήταν κάτω από 13 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν στα 11,59 ευρώ και το 2021 στα 9,72 ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά στην περιοχή του Ελληνικού, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη στο Κάτω Ελληνικό, με 6.999 ευρώ/τ.μ., ενώ τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις – Αεροδρόμιο, με 19,58 ευρώ/τ.μ.

Ακριβότερη περιοχή για αγορά στα Νότια Προάστια -με βάση τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου- είναι το Καβούρι, με μέση τιμή 7.800 ευρώ/τ.μ., ενώ «φωτιά» είναι τα ενοίκια στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, με 25,38 ευρώ/τ.μ.