Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών αναπτύσσει μια αποστολή ώστε να προκαλέσει ένα “παρατεταμένο χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους” όπως δήλωσε ο επικεφαλής της MI5, σύμφωνα με το BBC.

“Η Ρωσία εφαρμόζει ένα επαναστατικό σχέδιο δολιοφθοράς” σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Τα “δίκτυα” στην Ευρώπη.

Κατά την ετήσια ενημέρωση προς τον Τύπο σχετικά με τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ken McCallum είπε ότι οι πράκτορες της GRU του Πούτιν, σχεδίασαν “εμπρησμούς, δολιοφθορές και επικίνδυνες ενέργειες” στη Βρετανία, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η MI5 έχει “αναχαιτίσει” επίσης τουλάχιστον 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν από το 2022 ως σήμερα, αν και πρόσθεσε πως η προσοχή της Υπηρεσίας εστιάζει ακόμη περισσότερο στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και την ακροδεξιά τρομοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας έχουν ένα “επικίνδυνο κοκτέιλ” στα χέρια τους για να διαχειριστούν, κάτι στο οποίο στέκεται και δημοσίευμα του Economist.

Στην ομιλία του ο McCallum παρατήρησε πως: 

Οι νέοι έλκονταν όλο και περισσότερο από τον διαδικτυακό εξτρεμισμό, με το 13% όσων ερευνώνται για εμπλοκή σε τρομοκρατικές δράσεις να είναι κάτω των 18 ετών.
Συνολικά απετράπησαν 43 περιπτώσεις απόπειρας “μαζικών δολοφονιών” στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2017.
Ο αριθμός των ερευνών της MI5 για περιστατικά που συνιστούν “κρατική απειλή”, αυξήθηκε κατά 48%.
Το έργο της αντιτρομοκρατικής εστιάζει κατά 75% στον ισλαμικό εξτρεμισμό, και κατά 25% στην ακροδεξιά τρομοκρατία.

Ο επικεφαλής της MI5 έκανε ανοιχτά λόγο για οργανωμένο ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης “στα πλαίσια ενός μεγάλου ευρωπαϊκού χερσαίου πολέμου”. Συμπλήρωσε πως “ο ηγετικός ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, μας κάνει στόχο του καθεστώτος του Πούτιν”, και προειδοποίησε πως θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω επιθετικές ενέργειες στο βρετανικό έδαφος.

Το BBC υπενθυμίζει πως περισσότεροι από 750 Ρώσοι διπλωμάτες είχαν απελαθεί από την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, “στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους κατάσκοποι”, όπως είπε ο Ken McCallum.

Οι Ρώσοι κρατικοί παράγοντες στράφηκαν σε πράκτορες ιδιωτικών μυστικών υπηρεσιών και σε δίκτυα εγκληματιών “για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά”, αλλά αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον “επαγγελματισμό των επιχειρήσεων και την αποτελεσματικότητά τους”.

Είναι η πρώτη φορά πάντως που η Βρετανία κατηγορεί τον Πούτιν και τη Ρωσία τόσο ανοιχτά για τρομοκρατία και δολιοφθορά. Πρόσθεσε πως μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini το 2022, εντάθηκαν και τα σχέδια αποσταθεροποίησης εντός βρετανικών εδαφών από πλευράς Ιράν. Πρόσθεσε ότι, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, η MI5 θα δώσει “ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε πιθανή διεύρυνση της ιρανικής κρατικής επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Τόσο το Ιράν, όσο και η Ρωσία, έχουν στραφεί σε εγκληματικές συμμορίες του υπόκοσμου για να αναπτύξουν τη δράση τους στην Ευρώπη. Σε απάντησή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Esmaeil Baghaei, είπε ότι η Τεχεράνη απορρίπτει τις “κατηγορίες” που διατύπωσε ο McCallum.

Μιλώντας για την Κίνα, ο επικεφαλής της MI5 είπε ότι η οικονομική σχέση του Πεκίνου με το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε στην ενίσχυση της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι επιθέσεις χάκερ από πλευράς Κίνας συνεχίζονται, με στόχο την κλοπή δεδομένων (σε τουλάχιστον 20.000 περιπτώσεις). Σε αυτό το επίπεδο, επανέλαβε ότι στο κομμάτι των κυβερνοεπιθέσεων εμπλέκονται όλο και περισσότεροι νέοι που χρηματίζονται.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι από τα 242 άτομα που κρατήθηκαν ως ύποπτοι για “τρομοκρατικά αδικήματα” έως τον Ιούνιο, το 17% (40 άτομα) ήταν ηλικίας 17 ετών και κάτω.

Ο Keir Starmer από τη δική του πλευρά, έσπευσε πάντως να καθησυχάσει το κοινό αναφέροντας πως “οι υπηρεσίες ασφαλείας μας είναι παγκόσμιας κλάσης και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μας κρατήσουν ασφαλείς”.

Όπως αναφέρει άλλωστε δημοσίευμα του Economist, οι χάκερ του Κρεμλίνου επιτέθηκαν πρόσφατα στην Πολωνία, προσπαθώντας να παραλύσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της, αλλά και τον στρατιωτικό τομέα της χώρας. Παράλληλα, η Ρωσία συνεχίζει τη διάχυση παραπληροφόρησης εντός των “¨τειχών της”, σύμφωνα με την ΕΕ.

Ο Economist υπενθυμίζει πως τον Απρίλιο η Γερμανία συνέλαβε δύο Γερμανο-Ρώσους υπηκόους ως ύποπτους για πιθανές επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλους στόχους για λογαριασμό της GRU. Τον ίδιο μήνα η Πολωνία συνέλαβε έναν άνδρα που ετοιμαζόταν να διαβιβάσει απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες, και η Βρετανία κατηγόρησε αρκετούς άνδρες για εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία υλικοτεχνικής υποστήριξης Ουκρανίας στο Λονδίνο. Οι συλληφθέντες αποδείχθηκε πως ήταν μισθοφόροι της ομάδας Wagner που πλέον ελέγχεται από τη GRU.

Τον Ιούνιο η Γαλλία συνέλαβε έναν Ρωσο-Ουκρανό υπήκοο που τραυματίστηκε μετά από απόπειρα κατασκευής βόμβας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Παρίσι.

Τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει να σκοτώσει τον Armin Papperger, το αφεντικό της Rheinmetall, της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας όπλων.

Στις 9 Σεπτεμβρίου η εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης διακόπηκε για περισσότερες από δύο ώρες μετά τον εντοπισμό drones πάνω από τους αεροδιαδρόμους. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ρωσικά σκάφη πραγματοποιούν αναγνώριση και χαρτογράφηση υποβρύχιων καλωδιώσεων.

Συλλήψεις πραγματοποιούνται ανά διαστήματα και στα κράτη της Βαλτικής. Η Γαλλία υποστηρίζει πως η Ρωσία “κρυβόταν”  πίσω από τα γκράφιτι των 250 Αστέρων του Δαβίδ σε τοίχους στο Παρίσι τον Νοέμβριο, “σε μια προσπάθεια να τροφοδοτήσει τον αντισημιτισμό”, ο οποίος έχει αυξηθεί από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς (για δικούς της, στρατηγικούς λόγους).

Γνωστές άλλωστε είναι οι χρηματοδοτήσεις του Κρεμλίνου προς ακροδεξιές ομάδες και κόμματα εντός του ευρωπαϊκού χώρου.

Disturbing. Jewish homes in Paris are being marked with Stars of David. pic.twitter.com/qza8TADGBB— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) October 31, 2023

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ουκρανία και πολλές άλλες χώρες δημοσίευσαν λεπτομέρειες για κυβερνοεπιθέσεις από τη Μονάδα 29155 της GRU, μια ομάδα που βαρύνεται με δολοφονίες ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας κατά του Σεργκέι Σκριπάλ.

Πέρα από την Ευρώπη, αξιωματικοί της GRU εκτιμάται πως συνεργάζονται με τους Χούθι της Υεμένης. “Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πούτιν είναι να μας χτυπήσει από παντού” υποστηρίζει η Fiona Hill, πρώην αναπληρώτρια βοηθός του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στην Αφρική, για παράδειγμα, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μισθοφόρους για να υποκαταστήσει τη γαλλική και την αμερικανική επιρροή στον απόηχο των πραξικοπημάτων στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Η ανάμιξη της Ρωσίας στην Αμερική έχει πολύ διαφορετική μορφή. Τον Μάιο η Avril Haines, η Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αμερικής, χαρακτήρισε τη Ρωσία “την πιο ενεργή εξωτερική απειλή για τις εκλογές μας”. Τον Ιούλιο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν ότι “άρχιζαν να βλέπουν τη Ρωσία να στοχεύει συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία ψηφοφόρων, να προωθεί διχαστικές αφηγήσεις και να δυσφημεί συγκεκριμένους πολιτικούς”.

Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αμερικής κατηγόρησε δύο υπαλλήλους του RT, ότι πλήρωσαν 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια ανώνυμη εταιρεία μέσων ενημέρωσης στο Τενεσί για να γίνει διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η εταιρεία, που πιστεύεται ότι είναι η Tenet Media, δημοσίευσε σχεδόν 2.000 βίντεο σε TikTok, Instagram, X και YouTube. Ακόμη, “έπεσαν” 32 διαδικτυακοί τομείς ελεγχόμενοι από το Κρεμλίνο που “μιμούνταν” νόμιμες ιστοσελίδες ειδήσεων.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία χρησιμοποιεί το AI και συγκεκριμένα το Chat GPT για να παραποιήσει διεθνή άρθρα ως προς το πώς παρουσιάζονται στο κοινό της.

Επισήμως, η στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, που δημοσιεύτηκε το 2023, διαβεβαιώνει πως “δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης”. Ωστόσο, μια απόρρητη αναφορά που απέκτησε η Washington Post από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών υποδηλώνει το αντίθετο. Η αναφορά κάνει λόγο για μια ολοκληρωμένη στρατηγική εναντίον ενός “συνασπισμού μη φιλικών χωρών” με προεξέχουσα την Αμερική. Αυτό περιλαμβάνει μια “επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης” μεταξύ άλλων ενεργειών, που αποσκοπούν σε ένα τεχνο-ψυχολογικό πόλεμο.

Κατά τις ΗΠΑ πάντως, η ρωσική παρέμβαση έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στο ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει πόλεμο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμες για κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών του Πούτιν, ειδικά όσο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή συνεχίζονται.