Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο β’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή να είναι μειωμένη σε σχέση με τον α’ γύρο την περασμένη Κυριακή (6/10).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, μέχρι τις 17:30 ψήφισαν 181.657 φίλοι και μέλη του κόμματος, με τη συμμετοχή να είναι κατά 26,34% μειωμένη σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

Οι κάλπες κλείνουν στις 7:00 το απόγευμα.

Όσον αφορά το πότε θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, κομματικά στελέχη που επιμελούνται την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών εκτιμούν ότι μία ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών, γύρω στις 20:00 δηλαδή, θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα σε ποσοστό περίπου 60%.

Τόσο οι δύο «μονομάχοι» για την προεδρία (Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας) όσο και οι έτεροι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να περάσουν στον β’ γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας ψήφισαν από νωρίς, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Από το Ίλιον, όπου ψήφισε λίγο μετά τις 10:30, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για το αποτέλεσμα του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και για την περαιτέρω πορεία του.

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Και αυτό δεν μας χαρίστηκε. Το πετύχαμε με αγώνα, κόπο, προσπάθεια» δήλωσε, και ευχαρίστησε τους χιλιάδες απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, που πάλεψαν τα πιο δύσκολα χρόνια σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

«Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας. Για τη μεγάλη, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη, που θα ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες του ελληνικού λαού. Για μια πατρίδα πιο ισχυρή και μια κοινωνία πιο δίκαιη», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ευκαιρία αλλαγής είναι για τον Χάρη Δούκα η σημερινή ψηφοφορία στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Δούκας ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και αμέσως μετά δήλωσε:

«Η συμμετοχή είναι η δύναμή μας. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία, να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί. Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, νικηφόρο. Σήμερα αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Δίνουμε ελπίδα στη χώρα. Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή!»

Γερουλάνος: Από αύριο να ξεκινήσουμε την αντιπολίτευση προς τη ΝΔ

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά σημαντική εσωκομματική διαδικασία, η οποία εξελίχθηκε εξαιρετικά ομαλά και συντεταγμένα. Καλώ όλους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και σήμερα να έρθουν να ψηφίσουν για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να έχουμε το αποτέλεσμα το βράδυ που θα είναι, όπως και της προηγούμενης ημέρας, απόλυτα σεβαστό. Δεν έχουμε χρόνο όμως. Αύριο, όποιος και να έχει κερδίσει, πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά της αντιπολίτευσης προς τη Νέα Δημοκρατία και συντεταγμένη πορεία για να νικήσουμε τις επόμενες εκλογές».

Διαμαντοπούλου: Την επόμενη ημέρα δεν χωράνε μελλοντικοί αρχηγοί

«Σήμερα το βράδυ το ΠΑΣΟΚ θα έχει τον εκλεγμένο πρόεδρό του. Τη Δευτέρα ξεκινάει μία νέα ημέρα, που προτεραιότητά μας είναι η πολιτική για τη χώρα και για την παράταξη. Την επόμενη μέρα δεν χωράνε ούτε μελλοντικοί αρχηγοί ούτε παράπονα ούτε απογοητεύσεις», είπε αρχικά η Άννα Διαμαντοπούλου από το εκλογικό κέντρο στην Παλλήνη, όπου ψήφισε.

«Ο πρόεδρος θα πρέπει να συνθέσει τα ρεύματα και τις απόψεις, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη νέα ανθρωπογεωγραφία μετά τις εκλογές. Θα πρέπει να τα συνθέσει για μία νέα ενιαία στρατηγική και σχέδιο. Για να οδηγηθούμε συντεταγμένα σε ένα συνέδριο και να βάλουμε πλώρη για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Θα είμαι εδώ και θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Κατρίνης: Θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, με στόχο να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ δύναμη αλλαγής

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο Μιχάλης Κατρίνης ψήφισε στο δημαρχείο του Πύργου Ηλείας για τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την κάλπη, δήλωσε πως περιμένει από τους πολίτες να ψηφίσουν με το κριτήριο το ποιος πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος πρόεδρος για το ΠΑΣΟΚ.

«Από αύριο υπάρχει ένας και μόνο στόχος. Να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, πλειοψηφικό, δύναμη αλλαγής. Θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Για να δικαιώσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα δώσουν και σήμερα το ”παρών” σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία. Για να ανταποκριθούμε στις ελπίδες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Γιατί η χώρα χρειάζεται μια πραγματική και ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά και μια νέα πρόταση διακυβέρνησης», δήλωσε στις κάμερες ο Μιχάλης Κατρίνης.

Γιαννακοπούλου: Να προσέλθουν μαζικά οι ψηφοφόροι στην κάλπη

Στο Περιστέρι ψήφισε στο δεύτερο γύρο για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Κατά την αποχώρησή της, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε κάλεσμα για μαζική προσέλευση, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από αυτή τη διαδικασία και δυναμωμένο και ενωμένο, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και την απαίτηση της κοινωνίας».

«Να προσέλθουν μαζικά οι ψηφοφόροι στην κάλπη και αυτής της Κυριακής, καθώς είναι πολύ σημαντικό το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Το 50% των ψηφοφόρων είχε μία άλλη επιλογή την προηγούμενη Κυριακή και ενδεχομένως όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι απογοητευμένοι, όμως είναι σημαντική η συμμετοχή, όποια και αν είναι η επιλογή» πρόσθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία χθες εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της στον Χάρη Δούκα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής ήρθε πρώτος με 29,64%, ενώ κ. Δούκας πέρασε οριακά δεύτερος με 21,41%, έναντι 21,12% του Παύλου Γερουλάνου, μετά το πολύωρο θρίλερ της καταμέτρησης των ψήφων.

Δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή ψηφοφορία έχουν οι 303.000 που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, οι οποίοι δεν χρειάζεται να καταβάλουν εκ νέου το αντίτιμο των 3 ευρώ.