Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για την αξιοποίηση του υδρογόνου ως της τελικής λύσης για τα καύσιμα φέρνει η ιαπωνική εταιρεία.

Η Toyota πρόκειται να παρουσιάσει φορητές φιάλες υδρογόνου στην έκθεση Japan Mobility Show 2024, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στην τεχνολογία υδρογόνου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Αυτές οι φιάλες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σαν γιγαντιαίες μπαταρίες ΑΑ, τροφοδοτώντας δυνητικά κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμα και για καθημερινές εφαρμογές όπως το μαγείρεμα, χάρη στη συνεργασία με την Rinnai Corporation.

Η καινοτομία αυτή αποσκοπεί στο να καταστήσει το υδρογόνο μια οικεία και βολική πηγή ενέργειας, μειώνοντας το μέγεθος και το βάρος των παραδοσιακών δεξαμενών υδρογόνου.

Η ιδέα είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων με κυψέλες καυσίμου, καθώς θα μπορούσε να επιτρέψει τον εύκολο ανεφοδιασμό με απλή αλλαγή των φιαλών.

Πέρα από τα οχήματα, η Toyota οραματίζεται αυτές τις φιάλες υδρογόνου να τροφοδοτούν απομακρυσμένα κτίρια και περιοχές εκτός δικτύου, παρέχοντας μια ευέλικτη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες σε περιοχές χωρίς αξιόπιστες υποδομές.

Εκτός από τις φιάλες υδρογόνου, η Toyota θα παρουσιάσει το αγωνιστικό αυτοκίνητο GR Corolla με κινητήρα υδρογόνου, το οποίο συμμετέχει σε αγώνες αντοχής από το 2023.

Η εταιρεία θα παρουσιάσει επίσης ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που επαναχρησιμοποιεί μπαταρίες από ηλεκτροκίνητα οχήματα που έχουν αποσυρθεί.

Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της εναπομένουσας ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας των χρησιμοποιημένων μπαταριών και στην ενσωμάτωσή τους σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, για την υποστήριξη μιας σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εστίαση της Toyota στο υδρογόνο και την επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών αναδεικνύει τη στρατηγική της για διαφοροποίηση πέρα από τα ηλεκτρικά οχήματα, διευρύνοντας τα όρια των βιώσιμων ενεργειακών λύσεων για ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών.