Οι μονές του Αγίου Ορους δεν θέλουν να πληρώνουν φόρο για τα ενοίκια που εισπράττουν από ακίνητα ιδιοκτησίας τους εκτός της Χερσονήσου του Αθω.
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να επανέλθει το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε προ του 2010, τότε δηλαδή που δεν φορολογούνταν τα εισοδήματά τους από μισθώματα εκτός της περιοχής.
Από τις 20 μονές που λειτουργούν εκεί, οι 8 έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Μάλιστα, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της 7μελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ, πέντε δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τις μονές έδωσαν μάχη νομικών επιχειρημάτων για να αναστραφεί το αρνητικό για εκείνες καθεστώς φορολόγησης των μισθωμάτων που εισπράττουν από τα ακίνητα που έχουν εκτός της επικράτειάς τους. Τα ετήσια εισοδήματα των μονών από τις εν λόγω μισθώσεις δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, όπως προέκυψε τόσο από την ακροαματική διαδικασία όσο και από τις φορολογικές δηλώσεις, και ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το αίτημα
Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι για τα ακίνητα που ανήκουν στις μονές εντός του Αγίου Ορους δεν επιβάλλεται φόρος, ενώ προβλέπεται απαλλαγή και από τον ΕΝΦΙΑ.
Κλείσιμο
Τώρα, οι μονές ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Ορους και στην πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε διεθνείς συνθήκες κ.λπ. η διάταξη του άρθρου 12 του νόμου 3842/2010, με την οποία καταργήθηκε η φορολογική απαλλαγή που ίσχυε από το 1952 (νόμος 2281/1952) στα εισοδήματα των μονών από την εκμίσθωση των ακινήτων, κτημάτων κ.λπ. που διαθέτουν στην κυριότητά τους εκτός της χερσονήσου και «δεν χρησιμοποιούνται, ούτε εξυπηρετούν θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά προορίζονται για οικονομική εκμετάλλευση».
Με τον νόμο του 2010 προβλέφθηκε η κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και ειδικότερα των εισοδημάτων που αποκτούν από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών οι μονές του Αγίου Ορους, αλλά και οι ναοί, τα πατριαρχεία, οι φορείς ξένων θρησκευτικών δογμάτων και τα κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα, προβλέφθηκε ότι τα εν λόγω μισθώματα θα φορολογούνται με συντελεστή 20%.
Κατά την ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κουσούλης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευσταθία Σκούρα) οι πέντε δικηγόροι των μονών, κατά την ανάπτυξη των επιχειρημάτων τους, έκαναν νομική αναδρομή του καθεστώτος που ίσχυε για το Αγιον Ορος. Επικαλέστηκαν τη Συνθήκη του Βερολίνου του 1878, τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, τα Συντάγματα του 1927, 1952 και 1975 κ.λπ.
Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στην αντίθεση της φορολόγησης των εν λόγω μισθωμάτων στο άρθρο 105 του Συντάγματος και στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Ορους του 1926.
Οι μονές που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είναι: 1) Βατοπεδίου, 2) Σίμωνος Πέτρας, 3) Ζωγράφου, 4) Οσίου Γρηγορίου, 5) Παντοκράτορος, 6) Φιλοθέου, 7) Αγίου Παύλου και 8) Αγίου Διονυσίου (η τελευταία μονή έχει συνολικά καταθέσει 5 αιτήσεις ακύρωσης για 5 συνεχόμενα οικονομικά έτη).
Ενδεικτικά καταγράφονται τα εισοδήματα τα οποία εισπράττουν ετησίως ορισμένες μονές από τη μίσθωση ακινήτων (καταστημάτων, γραφείων, οικοτροφείων), οικοδομών, κτημάτων κ.λπ. που έχουν εκτός της Χερσονήσου του Αθω. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν στη ΔΟΥ Πολυγύρου και τη συζήτηση των υποθέσεων αυτών στο ΣτΕ.
Μονή Αγίου Διονυσίου

Προσφυγή για να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε προ του 2010, με το οποίο δεν πλήρωναν φόρους για τα εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων (σπίτια, μαγαζιά, κτήματα κ.λπ.) εκτός της Χερσονήσου του Αθω – Ποιες μονές προσέφυγαν και τι εισοδήματα δηλώνουν
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Content snippet: CookieBar