Απέναντι στην ευθύνη του τι θα πράξει απέναντι σε μία κατάσταση δίχως προηγούμενο στη μεταπολίτευση, που εμφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ προετοιμάζονται καταστάσεις “αγανακτισμένων μελών” στο όνομα του έκπτωτου προέδρου.

Αντικείμενο: Η εισήγηση στην Κ.Ε. του Σαββάτου που συνεδριάζει για να απαντήσει στο εξώδικο που έχει καταθέσει εναντίον της ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ τις τελευταίες ώρες ο έκπτωτος πρόεδρος φαίνεται να έχει θέσει σε λειτουργία το… «tea party»* που έχει δημιουργήσει εντός των γραμμών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ανάδειξης νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου στις 8 Νοεμβρίου και στη συνέχεια την εκλογική διαδικασία δύο γύρων στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να ακολουθεί την τακτική της δημιουργίας συνθηκών ακραίας έντασης από τον μηχανισμό που τον υποστηρίζει, ενώ ο ίδιος… μιλά για «ομαλότητα»! Η χθεσινή αλληλουχία των γεγονότων άλλωστε καταδεικνύει την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Η αρχή έγινε το μεσημέρι, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε την Κουμουνδούρου για να συναντηθεί με τον Παύλο Πολάκη. Στις δηλώσεις που έκανε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να αποσύρει το εξώδικο που έχει αποστείλει και με το οποίο απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, εφόσον δεν υπάρξει έρευνα για διαρροή -όπως υποστηρίζει- στοιχείων του Πόθεν Έσχες του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Επιπρόσθετα όμως κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, την Κ.Ε. του κόμματος για τις αποφάσεις που έχει πάρει σχετικά με την διενέργεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η άρνησή του να αποσύρει το εξώδικο έγινε παρά την σχετική έκκληση που απεύθυνε στην συνάντηση ο Παύλος Πολάκης.

Παράλληλα, λίγες ώρες νωρίτερα επώνυμοι και ανώνυμοι λογαριασμοί στα social media καλούσαν τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να συρρεύσουν στο ξενοδοχείο που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μάλιστα, γινόταν λόγος για «θυμωμένα» και «οργισμένα» μέλη του κόμματος που θα υποστηρίξουν τον έκπτωτο πρόεδρο. Παράλληλα, διέρρευσαν διαδικτυακά μηνύματα που περιέγραφαν προσπάθειες που θα γίνουν από μέλη της Κ.Ε. – υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, ώστε με τεχνητό τρόπο να μη μπορέσει να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του εξαναγκάστηκε να αποδοκιμάσει τυχόν τέτοιες ενέργειες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Οι ανάλογες δημόσιες αποδοκιμασίες που έκανε στο παρελθόν δεν εμπόδισαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του οπαδούς του (μέλη και μη μέλη της Κ.Ε) να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ακόμη και… κάτω από την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη περί αποδοκιμασίας το γνωστότερο τρόλ-υποστηρικτής του φρόντισε να διευκρινίσει πως «τα μέλη ενίοτε δρουν και αυτοβούλως. Το πραξικόπημα το βλέπουν όλοι και στη διαμαρτυρία έχουν επίσης δικαίωμα όλοι».

Η εικόνα ολοκληρώθηκε με την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Εκεί ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι η ανατροπή στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ της απόφασης της Κ.Ε που τον καθαίρεσε από την προεδρία. Ανέφερε πως «είναι αυτονόητο καταστατικά ότι το συνέδριο πρέπει να αποφανθεί αν επικυρώνει την απόφαση της Κ.Ε ή όχι».

Παράλληλα, υποστήριξε πως για όλα τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα «η βάση θα δώσει την λύση. Θα πράξει αυτό που είναι να πράξει». Εκτίμησε, επίσης, ότι «υπάρχει ένα σχέδιο που θέλει να με αποκλείσει από το να είμαι υποψήφιος» υποστηρίζοντας πως «το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος».

Από την πλευρά των λεγόμενων «87» γίνεται λόγος για προσπάθεια τρομοκράτησης των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και «τραμπικές» μεθόδους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον χώρο για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Οι υποστηρικτές του απειλούν και οργανώνονται, αλλά ο Κασσελάκης τάχα καταδικάζει και μιλάει για προβοκάτσιες. Οι υποστηρικτές του τρομοκρατούν τα μέλη της ΚΕ, αλλά ο Κασσελάκης κόπτεται δήθεν για την ελεύθερη βούληση των μελών της ΚΕ, αυτών που επίσης ο ίδιος είχε αποκαλέσει κουκουλοφόρους. Κλασικές τραμπικές μέθοδοι που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο».

Σε αυτές τις συνθήκες αναμένονται οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση πάντως το όργανο συνεδριάζει με βάση την προχθεσινή απόφασή του στην οποία κάλεσε ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το επίμαχο εξώδικο. Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «επιστρέφεται».

Έτσι, πλέον, αποτελεί ερώτημα για όλες τις πλευρές που θα εκφραστούν στο όργανο, το πώς θα τοποθετηθούν απέναντι στην τακτική της ακόμη μεγαλύτερης όξυνσης που ακολουθούν οι «Κασσελίστας». Επίσης, το πώς θα περιορίσουν καθοριστικά το χρονικό εύρος αυτής της κατάστασης που πανθομολογούμενα οδηγεί καθημερινά σε πολιτική και δημοσκοπική κατάρρευση τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Σημείωση: Tea party: Σχηματισμός στο πλαίσιο του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, πρόδρομος του Τραμπισμού