Το πρώτο φως της ημέρας στη Φλόριντα, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μίλτον, αποκαλύπτει το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε το πέρασμά του.

Ο τυφώνας Μίλτον, αφού πέρασε από τις νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα αφήνοντας πίσω του πλημμυρισμένους δρόμους, εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα και τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, κατευθύνεται προς το Ορλάντο.

«Δυστυχώς, πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε πολλούς νεκρούς», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του CNN ο σερίφης Κιθ Πίρσον στην κομητεία Σεντ Λούσι.

Ο ιατροδικαστής της κομητείας δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων, αναφέρεται σε ξεχωριστή δήλωση των αξιωματούχων της κομητείας.

Η δήμαρχος της Τάμπα προειδοπoίησε ότι ο κίνδυνος από τις πλημμύρες δεν έχει περάσει και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί, παρόλο που η πόλη απέφυγε τους χειρότερους φόβους για το κύμα καταιγίδας.

«Δεν έχει τελειώσει» δήλωσε η δήμαρχος Τζέιν Κάστορ, και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι οι υπάλληλοι της πόλης να βγουν έξω και να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους.

Όλες οι προειδοποιήσεις για τυφώνα και τροπική καταιγίδα έχουν αρθεί για τη δυτική ακτή της Φλόριντα, καθώς ο Μίλτον απομακρύνεται, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Τυφώνων στην ενημέρωση που εξέδωσε.

Ο Μίλτον εξακολουθούσε να παράγει καταστροφικούς ανέμους με ισχύ τυφώνα και έντονες βροχοπτώσεις στην ανατολική-κεντρική Φλόριντα, επισήμανε ωστόσο το NHC, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που παραμονεύουν για χιλιάδες κατοίκους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπα, Λι Μπέρκαου, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε κλήση σε ένα σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου 15 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί από ένα πεσμένο δέντρο, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ενώ έμπαινε νερό. Όλοι τους διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε τοπικό καταφύγιο.

Ο αριθμός των σπιτιών χωρίς ρεύμα στην κεντρική Φλόριντα αυξήθηκε σε περίπου 3,25 εκατομμύρια, μετέδωσε το αμερικανικό NBC News, σημειώνοντας ακόμη ότι ο αριθμός των διακοπών ρεύματος έχει αυξηθεί.

Ο τυφώνας, μολονότι υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, παραμένει πολύ επικίνδυνος, ενώ κατά το πέρασμά του προκάλεσε ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, κατέστρεψε σπίτια και άφησε εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν.

Ο Μίλτον έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα «κοντά στο Σιέστα Κι στην κομητεία Σεϊρασότα», ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στην ενημέρωσή του στις 20:30 τοπική ώρα χθες (03:30 ώρα Ελλάδας σήμερα).

Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 165 χιλιομέτρων την ώρα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

Τουλάχιστον δύο θάνατοι αναφέρθηκαν σε κοινότητα συνταξιούχων έπειτα από πιθανολογούμενο ανεμοστρόβιλο στο Φορτ Πιρς στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο τον σερίφη της κομητείας Σεντ Λούσι, Κιθ Πίρσον. Η υπηρεσία του δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Πίρσον εκτίμησε ότι περίπου 100 σπίτια έχουν καταστραφεί στην κομητεία αυτή, όπου καταγράφηκαν 17 ανεμοστρόβιλοι, σύμφωνα με το NBC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι αναμένεται να είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες του αιώνα στη Φλόριντα».

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης ξεκίνησαν επιχείρηση για τη διάσωση 18 ατόμων που είχαν παγιδευτεί σε πολυκατοικία στην πόλη Κλίαργουοτερ, στη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Σκάφη αναπτύχθηκαν για να σώσουν όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, όπου τα νερά της πλημμύρας λέγεται ότι είναι κατά τόπους μέχρι το στήθος.

Ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις έδωσε συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για τις συνέπειες του τυφώνα, σημειώνοντας ότι «τα επίπεδα των υδάτων προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα λέει ότι αρκετοί ποταμοί έφτασαν σε «στάδιο μεγάλης πλημμύρας» και ότι οι μεγάλες πλημμύρες θα συνεχιστούν στον ποταμό Χίλσμπορο, στον ποταμό Σεντ Τζονς και στον ποταμό Λιτλ.

Οι βροχοπτώσεις ήταν από 10 έως 15 ίντσες στον κόλπο της Τάμπα, είπε, με «απομονωμένους θύλακες» έως και 18 ίντσες σε ορισμένες περιοχές.

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι διασώθηκαν, 80.000 άνθρωποι σε καταφύγια

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις 6.30 π.μ. τοπική ώρα, είπε ο Ρον Ντε Σάντις, επισημαίνοντας ότι «οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Εθνικής Φρουράς εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκτέλεσαν με επιτυχία διασώσεις οικογενειών και κατοικίδιων ζώων».

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η καταιγίδα έπληξε την πολιτεία.

Εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν σήμερα το πρωί, με 125 ενεργές αποστολές να λαμβάνουν χώρα σε 26 διαφορετικές κομητείες. Περισσότεροι από 6.500 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πολιτεία.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλιείας και Άγριας Ζωής της Φλόριντα δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις που διεξάγουν.

Λέει ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 42 διασώσεις, ενώ οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Σε μια κομητεία έγιναν επτά διασώσεις στην ξηρά και τρεις διασώσεις στο νερό, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξαν «δύο συλλήψεις για λεηλασίες» και βιαιοπραγία κατά αστυνομικού.

Ο Σαμ Μπροκ, ανταποκριτής του NBC News, έκανε ρεπορτάζ από το Φορτ Μάιερς, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Μίλτον.

Ανέβασε πλάνα από δρόμους που πλημμύρισαν από το κύμα της καταιγίδας και δήλωσε ότι η περιοχή είχε επίσης πληγεί από διακοπές ρεύματος.

Η στιγμή που δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων στη Φλόριντα

Αξιωματούχοι από την περιοχή της πόλης DeLand στη Φλόριντα ανάρτησαν ένα βίντεο με ένα δέντρο να πέφτει πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν εν κινήσει.

Μοιράζοντας το υλικό στο X, έγραψαν: «Ένας από τους αστυνομικούς μας οδηγούσε πίσω από αυτό το όχημα όταν ξαφνικά έπεσε ένα δέντρο. Ευτυχώς, αυτός ο οδηγός είναι καλά, αλλά αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται καθώς ο Μίλτον επηρεάζει τη Φλόριντα».

Συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, ο Μίλτον προκάλεσε ήδη μόλις έφτασε στην ξηρά «ξαφνικές» πλημμύρες, διευκρίνισε στην ενημέρωσή του το NHC.

«Η καταιγίδα έχει φτάσει. Είναι ώρα όλοι να μείνουν στα σπίτια τους (…) Μείνετε μέσα και μη βγαίνετε στους δρόμους» δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν την άφιξη του τυφώνα.

Ο Ντε Σάντις εξέφρασε την ελπίδα τα χειρότερα από το πέρασμα του τυφώνα να αποφευχθούν λόγω της άφιξής του στην ξηρά πριν από την παλίρροια. Οι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι ακόμη υπάρχει πιθανότητα η στάθμη της θάλασσας να ανέβει έως και 4 μέτρα.

Ο Μίλτον προξένησε τουλάχιστον 19 ανεμοστρόβιλους, σημείωσε επίσης ο κυβερνήτης της Φλόριντα, από τους οποίους προκλήθηκαν ζημιές σε πολλές κομητείες, καταστράφηκαν περίπου 125 σπίτια, τα πιο πολλά λυόμενα.

Στην περιοχή που ο Μίλτον έφτασε στην ξηρά, οι κάτοικοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους ή σε κέντρα που είχαν σχεδιαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Λίγο πριν φτάσει ο τυφώνας στην Τάμπα, ο 36χρονος Ράντι Πράιορ δήλωνε «αγχωμένος». «Ακόμη δεν έχουμε συνέλθει» από τον τυφώνα Ελίν, που άφησε «το έδαφος γεμάτο νερά», είπε.

Σε άλλη μεγάλη πόλη της δυτικής ακτής της πολιτείας, το Φορτ Μάιερς, η Ντέμπι Έντουαρντς δήλωσε ότι όλος ο κόσμος είναι «αγχωμένος».

«Είναι σαν να έχουμε πάθει σύνδρομο μετατραυματικού στρες» μετά το πέρασμα του άλλου καταστροφικού τυφώνα, του Ίαν, πριν από δύο χρόνια, πρόσθεσε. Ωστόσο, η ίδια αποφάσισε να μείνει.

Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα από την ίδια περιοχή του τυφώνα Ελίν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εκ των οποίων πάνω από 15 στη Φλόριντα, ο Μίλτον «θα είναι μια φονική και καταστροφική καταιγίδα», προειδοποίησε η Ντιν Κρίσγουελ, διευθύντρια της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών FEMA.

Εδώ και μέρες, οι Αρχές ζητούσαν από τους κατοίκους περιοχών για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, προειδοποιώντας ότι είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου».

Η Φλόριντα, η τρίτη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ, που προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες, είναι συνηθισμένη στους κυκλώνες.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή, προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών, καθιστά πιθανότερη τη γρήγορη ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πιο έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Τζον Μάρσαμ, που ειδικεύεται στις ατμοσφαιρικές επιστήμες, σημείωσε ότι «πολλές πτυχές του Ελίν και του Μίλτον ανταποκρίνονται» απολύτως σε αυτό που περιμένουν οι επιστήμονες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι κυκλώνες χρειάζονται ζεστούς ωκεανούς για να σχηματιστούν και οι θερμοκρασίες-ρεκόρ των ωκεανών τροφοδοτούν αυτές τις καταστροφικές καταιγίδες. Ο ζεστός αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό, προκαλώντας περισσότερες βροχές και πλημμύρες», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, «η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή προκαλεί επιδείνωση των πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές», τόνισε.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, οι θερμοκρασίες του Βόρειου Ατλαντικού αυξάνονται συνεχώς σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).