Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα παραμένουν χωρίς ρεύμα, καθώς οι αρχές ξεκινούν την αξιολόγηση των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Milton, μια καταιγίδα κατηγορίας 3, η οποία διέσχισε την κεντρική περιοχή της πολιτείας τη νύχτα τη Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Παραλιακές πόλεις του Κόλπου της Τάμπα πλημμύρισαν, ενώ ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν κτίρια.

Ο τυφώνας Milton χτύπησε τη στεριά στο Siesta Key, νότια του St. Petersburg, γύρω στις 8:30 μ.μ. Οκτώ ώρες αργότερα, κινούνταν προς τα ανοικτά, βόρεια του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, ως τυφώνας κατηγορίας 1, με ανέμους 85 μιλίων/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

«Θα χρειαστεί να βγούμε εκεί έξω και να πάμε από πόρτα σε πόρτα και να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι καλά»

Θα χρειαστούν ημέρες για να εκτιμηθούν οι ζημιές. Οι ανεμοστρόβιλοι που συνόδευσαν την άφιξη της καταιγίδας ίσως αποδειχθούν εξίσου καταστροφικοί όσο και ο ίδιος ο τυφώνας: τουλάχιστον 116 προειδοποιήσεις ανεμοστρόβιλων εκδόθηκαν σε όλη τη Φλόριντα, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis.

Σε συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Πέμπτης ο DeSantis είπε πως παρά τις ζημιές και το μέγεθος του τυφώνα Milton, η Φλόριντα απέφυγε το χειρότερο σενάριο.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι έχουν λάβει προειδοποίηση να μην πηγαίνουν στις πληγείσες περιοχές καθώς αναμένονται περισσότερες πλημμύρες τις επόμενες μέρες.

Ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα, Κέβιν Γκάθρι, εξήγησε πως η επιστροφή των κατοίκων θα μπορούσε να εμποδίσει το έργο των συνεργείων έκτακτης ανάγκης.

Ο Γκάθρι ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πάνω από 20 ομάδες έρευνας και διάσωσης έτοιμες να κινηθούν στην περιοχή και να πραγματοποιήσουν έρευνες από πόρτα σε πόρτα.

«Θα χρειαστεί να βγούμε εκεί έξω και να πάμε από πόρτα σε πόρτα και να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι καλά. Παρακαλώ λοιπόν, να μην βγαίνετε στους δρόμους», τονίζει.