Μια γυναίκα χωρίς καμία πτητική εμπειρία ανέλαβε τον έλεγχο ενός αεροπλάνου και προσγειώθηκε με ασφάλεια σε αεροδρόμιο της Καλιφόρνια αφού ο πιλότος σύζυγός της υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Όλα συνέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής. Η Yvonne Kinane-Wells, 69 ετών, κάλεσε τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας για να την καθοδηγήσει για την προσγείωση του ελικοφόρου αεροπλάνου, καθώς ο σύζυγός της, Eliot Alper, 78 ετών, βρισκόταν ξαπλωμένος στη θέση του πιλότου δίπλα της, στα 5.900 πόδια υψόμετρο. Το ζευγάρι ήταν καθ’ οδόν από το Henderson Executive Airport στο Λας Βέγκας προς το Monterey της Καλιφόρνια, όταν ο Alper άρχισε να παθαίνει κρίση. Τότε η σύζυγός του, που δεν είχε χειριστεί ποτέ αεροπλάνο στο παρελθόν, αναγκάστηκε να αναλάβει δράση.

Ηχητικό ντοκουμέντο με τις οδηγίες στην άπειρη γυναίκα που ανέλαβε τον έλεγχο του αεροπλάνου

Σε ηχητικό που δημοσίευσε το Inside Edition ακούγονται οι οδηγίες που λάμβανε η Kinane-Wells που παρά τον πανικό της προσπαθούσε να παραμείνει ψύχραιμη. Λίγα λεπτά αργότερα, προσγειώθηκε με επιτυχία στο αεροδρόμιο Meadows Field στο Bakersfield της Καλιφόρνια.

Τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης στο έδαφος χρησιμοποίησαν τα οχήματά τους για να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο κατά την προσγείωση καθώς η 69χρονη βγήκε για λίγο εκτός διαδρόμου πριν το αεροσκάφος ακινητοποιηθεί.

Στο σημείο έσπευσε και η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας Kern που μετέφερε αμέσως τον σύζυγό της στο νοσοκομείο. Η τρέχουσα κατάσταση της υγείας του είναι άγνωστη. Από την πλευρά του, ο διευθυντής αεροδρομίων της κομητείας Kern, Ron Brewster, δήλωσε ότι δεν έχει συναντήσει τέτοιο περιστατικό στο παρελθόν. «Είναι από ό,τι γνωρίζω άνευ προηγουμένου. Δεν το έχω δει ποτέ σε ολόκληρη την καριέρα μου», είπε.