Κάποιες φορές βλέπουμε στον δρόμο οδηγούς να κινούνται με την όπισθεν ή έχει τύχει να το κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι εκεί τη στιγμή ίσως παρανομούμε, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;

Η οδήγηση συνήθως αφορά στην προς τα εμπρός κίνηση, από το μέρος από το οποίο ξεκινούμε μέχρι εκείνο του προορισμού μας. Ωστόσο, το κιβώτιο ταχυτήτων μας έχει και τη σχέση η οποία επιτρέπει την οπισθοπορεία του αυτοκινήτου.

Προφανώς, η επιλογή της όπισθεν γίνεται από τον οδηγό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως, πρέπει να ξέρουμε ότι πολλές φορές παρανομούμε όταν το πράττουμε και υπάρχει πιθανότητα να λάβουμε κλήση και να πληρώσουμε χρηματικό πρόστιμο.

Συνεπώς, είναι εύλογο το ερώτημα πότε επιτρέπεται η προς τα πίσω κίνηση; Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι σαφής. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 22 αυτού αναγράφεται:

«1. Απαγορεύεται η προς τα πίσω κίνηση των οχημάτων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η προς τα μπρος κίνηση είναι αδύνατη ή γίνεται ελιγμός στάθμευσης, καθώς και στις περιπτώσεις εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.Ο ελιγμός στάθμευσης επιτρέπεται να εκτελείται στην ίδια οδό και σε μήκος όχι μεγαλύτερο του διπλάσιου μήκους του οχήματος.

2. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ».

Πέραν αυτού, στον ΚΟΚ αναγράφονται και άλλες περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η οπισθοπορεία, εκτός από τις παραπάνω. Συγκεκριμένα, το άρθρο 18 αυτού ορίζει:

«1. Ο οδηγός κατά τη συνάντησή του με οχήματα που έρχονται αντίθετα υποχρεούται να παραχωρεί επαρκή χώρο παραπλεύρως, κινούμενος στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος.Αν κατά τη συνάντησή αυτήν παρεμποδίζεται η διέλευση του οχήματος, λόγω εμποδίου ή από άλλη αιτία, υποχρεούται ο οδηγός να μειώνει την ταχύτητα και αν είναι αναγκαίο, να διακόπτει την πορεία του για να επιτρέπει στον ερχόμενο ή τους ερχόμενους.

2. Σε οδούς μεγάλης κλίσης, που η διέλευση των οχημάτων που έρχονται αντίθετα είναι αδύνατη ή δυσχερής, ο οδηγός του κατερχόμενου οχήματος υποχρεούται να παραχωρήσει επαρκή χώρο για τη διέλευση του ανερχόμενου οχήματος.Αν το ένα από τα δύο οχήματα απαιτείται να οπισθοδρομήσει, για να μπορέσει να περάσει το άλλο, ο συνδυασμός οχημάτων (συρμός) έχει προτεραιότητα διέλευσης σε σχέση με τα άλλα οχήματα, τα βαρέα προς τα ελαφρά και τα λεωφορεία προς τα φορτηγά αυτοκίνητα.Αν και τα δυο οχήματα είναι της ίδιας κατηγορίας, υποχρεούται να οπισθοδρομήσει ο οδηγός του κατερχόμενου οχήματος εκτός αν, λόγω των συνθηκών κυκλοφορίας, της διαμόρφωσης και κατάστασης της οδού και του μεταφερόμενου φορτίου, μπορεί πιο εύκολα να οπισθοδρομήσει ο οδηγός του ανερχόμενου.

3. Σε κάθε άλλη περίπτωση εκτός από τις αναφερόμενες πιο πάνω στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου αυτού, που η διέλευση οχημάτων που κινούνται αντίθετα είναι δυσχερής ή αδύνατη, έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις των δύο τελευταίων περιπτώσεων της προηγούμενης παραγράφου με την προσθήκη ότι σε περίπτωση οχημάτων της αυτής κατηγορίας υποχρεούται να οπισθοδρομήσει ο οδηγός του οχήματος που του επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές συνθήκες.

4. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ».