Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (8/10) σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις “εξουδετέρωσαν” τους διαδόχους του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Με μήνυμά του προς τον λιβανέζικο λαό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι IDF εξουδετέρωσαν τον διάδοχο του Χασάν Νασράλα.

“Υποβαθμίσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξουδετερώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νασράλα και του αντικαταστάτη του Νασράλα και του αντικαταστάτη του αντικαταστάτη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιον εννοούσε ο Νετανιάχου όταν αναφέρθηκε στον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, πιθανότατα σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό.

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση χωρίς ηγέτη, ο Νασράλα εξουδετερώθηκε, ο αντικαταστάτης του πιθανότατα εξουδετερώθηκε επίσης. Αυτό έχει δραματική επίδραση σε όλα όσα συμβαίνουν. Δεν υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, κανείς να δράσει» τόνισε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες πυρός της Χεζμπολάχ έχουν επίσης δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα.

Τις προηγούμενες ημέρες, πηγή της Χεζμπολάχ είχε δηλώσει πως είχε «χαθεί» η επικοινωνία με τον Χασέμ Σαφιεντίν μετά από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Ο Σαφιεντίν, με σπουδές στο Ιράν, όπως και ο Νασράλα, είναι γνωστός για τον ρόλο του στη διαμόρφωση της πολιτικής και οικονομικής στρατηγικής της Χεζμπολάχ, ενώ έχει επίσης σημαντική επιρροή στην οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Είναι ξάδελφος του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα εντός της ηγεσίας της.

Το 1995 προήχθη στο ανώτατο συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αμέσως μετά διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Τζιχάντ της ομάδας, το οποίο ελέγχει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1998, εξελέγη επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ο Σαφιεντίν, ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στη στρατηγική και επιχειρησιακή καθοδήγηση της οργάνωσης. Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών που ενισχύουν την επιρροή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που όπως σημειώνει διαχρονικά το Ισραήλ, απειλεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά του.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2017. Η αμερικανική κυβέρνηση τον ενέταξε στη λίστα των “Ειδικά Καταχωρημένων Παγκόσμιων Τρομοκρατών” (Specially Designated Global Terrorist, SDGT) υπό το πλαίσιο των κυρώσεων που εφαρμόζονται εναντίον της Χεζμπολάχ και άλλων προσώπων που σχετίζονται με την οργάνωση.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι ο Σαφιεντίν διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα στον συντονισμό της συνεργασίας της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ στρατιωτικά και οικονομικά.

Ως αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηρισμού, επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον του, που περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και απαγόρευση συνεργασίας με αμερικανικές επιχειρήσεις ή πολίτες.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους να “σώσουν” την χώρα τους

Παράλληλα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθυνόμενος στο μήνυμά του στον λιβανέζικο λαό δήλωσε, μεταξύ άλλων,

“Τώρα εσείς, ο λιβανέζικος λαός, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι δική σας επιλογή. Μπορείτε τώρα να πάρετε πίσω τη χώρα σας και να την επιστρέψετε σε έναν δρόμο ειρήνης και ευημερίας.

Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο προτού πέσει στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου που θα οδηγήσει σε καταστροφές και βάσανα όπως βλέπουμε στη Γάζα [..] Λαέ του Λιβάνου: Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Απελευθερώστε τη χώρας σας από τη Χεζμπολάχ ώστε οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίσουν ούτε πόλεμο ούτε αιματοχυσία αλλά να ζήσουν επιτέλους μαζί εν ειρήνη”.

This is a message to the people of Lebanon: pic.twitter.com/btMQR0Xwtn— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 8, 2024