Ο κυκλώνας Μίλτον αναμένεται να χτυπήσει τη Φλόριντα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (τοπική ώρα) και οι ΗΠΑ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυκλώνας, που βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού σήμερα, έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 4, αλλά αναμένεται να φτάσει πάλι στο μέγιστο (κατηγορία 5) πριν από την άφιξή του στην Πολιτεία του νοτιοανατολικού άκρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρόκειται για τον χειρότερο κυκλώνα των τελευταίων 100 ετών που θα αντιμετωπίσει η Φλόριντα, αν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα.

Ηδη έχει κάνει το πέρασμά του από τις ακτές του ανατολικού Μεξικού στην περιφέρεια Γιουκατάν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ακύρωσε σημαντικό ταξίδι στη Γερμανία, όπου θα είχε συνομιλίες με τους κ. Σολτς, Στάρμερ και Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει στις ΗΠΑ για τον συντονισμό της αντιμετώπισης του κυκλώνα, για τον οποίο έκανε δραματική έκκληση στους πολίτες της Φλόριντα να φύγουν από τις επικίνδυνες ζώνες, καθώς είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου».

«Η ώρα για την εκκένωση είναι τώρα, τώρα, τώρα», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Φλόριντα ακόμη δεν έχει επουλώσει τις πληγές της από τον τυφώνα Ελέν, που προκάλεσε 200 θανάτους πριν από 10 ημέρες, και τώρα αντιμετωπίζει έναν πιο ισχυρό κίνδυνο.

O τυφώνας Ελέν ήταν ο δεύτερος χειρότερος σε αριθμό θυμάτων τα τελευταία 50 χρόνια, πίσω από τον Κατρίνα το 2005, όπου 1.392 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Τότε, ο τυφώνας Κατρίνα ήταν κατηγορίας 5, με ταχύτητες που έφτασαν τα 280 χλμ. ανά ώρα.

Την ίδια ταχύτητα έχει και ο κυκλώνας Μίλτον σήμερα, σύμφωνα με τον NHC, ενώ όταν θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αναμένεται να έχει ταχύτητα 250χλμ./ώρα.

«Ο τυφώνας Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός» δήλωσε χθες στο CNN η Τζέιν Κάστορ, δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε» τόνισε, δείγμα του πόσο επικίνδυνα αναμένεται να είναι τα φαινόμενα.

Μετεωρολόγος σε δελτίο δάκρυσε με αυτό που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Φλόριντα

Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC.

Είναι τόσο τρομακτικές οι διαστάσεις του, όπως φαίνεται, που μέχρι και ένας μετεωρολόγους, ο Τζον Μοράλες, δάκρυσε, μη κρύβοντας την ανησυχία του γι’ αυτό που πλησιάζει στην περιοχή.

«Είναι ένας απίστευτος, απίστευτος, απίστευτος τυφώνας. Έχει πέσει… έχει πέσει 50 millibars σε 10 ώρες» είπε ο Μοράλες, με τη φωνή του να σπάει. «Ζητώ συγγνώμη. Αυτό είναι απλά φρικτό» πρόσθεσε σε live εκπομπή του NBC6 στο Μαϊάμι.

Ολες αυτές οι δραματικές εκκλήσεις φαίνεται να έχουν πείσει την πλειονότητα των κατοίκων στην Τάμπα, στα κεντροδυτικά της Φλόριντα, όπου ο κυκλώνας αναμένεται να χτυπήσει πιο έντονα.

Τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντα έκλεισαν ήδη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή, με τους αυτοκινητόδρομους στην Τάμπα να έχουν πλημμυρίσει από αυτοκίνητα, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων.

Οι αξιωματούχοι της πολιτείας λένε ότι πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη εκκένωση από τον τυφώνα Ίρμα, το 2017.

Αρκετοί, όμως, είναι αυτοί που θέλουν να μείνουν για να προστατέψουν τα σπίτια τους, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε ότι «αν παραμείνετε εκεί, μπορεί να πεθάνετε», ενώ υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι τα συντρίμμια που προκάλεσε ο τυφώνας Ελέν (και ακόμη δεν έχουν προλάβει να τα περισυλλέξουν) θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα από τους ισχυρούς ανέμους.

Ο κυκλώνας Μίλτον στις 15.00 ώρα Ελλάδας βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού, σε απόσταση 880 χιλιομέτρων από την Τάμπα, και κατευθύνεται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 230 χλμ./ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.