Η τακτική και τα “ανοίγματα” των δύο υποψηφίων στους ψηφοφόρους που δεν τους επέλεξαν στον πρώτο γύρο.

Δεν είναι άλλο από την πολιτική ταύτιση που θα καταφέρουν να επιτύχουν με τους ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο επέλεξαν κάποιον/α από τους υπόλοιπους 4 υποψήφιους. Αυτά ενώ στην επαναληπτική κάλπη ο αριθμός των μελών και των φίλων που θα ασκήσουν το δικαίωμα αναμένεται να είναι μεγάλος, με τα δύο επιτελεία να ευελπιστούν πως θα επανέλθουν και οι 300.000.

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, με την «προίκα» των 89.288 ψήφων που του έδωσαν την πρωτιά στον πρώτο γύρο των εκλογών αποσαφηνίζει ότι ενόψει του επαναληπτικού θα κινηθεί με «προμετωπίδα» την ενότητα του κόμματος και παράλληλα με διαφάνεια κι ειλικρίνεια. Στοιχείο που – όπως επισημαίνεται- χαρακτήρισε συνολικά τον προεκλογικό του λόγο με τον οποίο αναγνώρισε επί μέρους λάθη ανέδειξε όμως και τα όσα επιτεύχθηκαν από την προεδρία του.

Στην βάση αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εστιάσει στα πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του. Εκτιμώντας ότι συνιστούν μια βάση στην οποία μπορούν να συσπειρωθούν όσοι στον πρώτο γύρο επέλεξαν κάποιον από τους υπόλοιπους υποψηφίους που δεν «περάσαν» στον δεύτερο γύρο. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται πως ο εκσυγχρονιστικός λόγος του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι ελκτικός για τους ψηφοφόρους που διάλεξαν την Άννα Διαμαντοπούλου. Επίσης το ζήτημα που έθεσε ο Παύλος Γερουλάνος ως κομβικό, δηλαδή το να είναι μέλος του κοινοβουλίου ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι παραπάνω πολιτικές προσεγγίσεις απέχουν – όπως ξεκαθαρίζεται- από την λογική του παζαριού. Κάτι άλλωστε που ξεκαθάρισε και στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν υπάρχει παζάρι αλλά η ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε όλοι μαζί» επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση για τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου. Φράση που – αντικειμενικά – αποτελεί ένα πολιτικό άνοιγμα τόσο προς τα δύο στελέχη όσο και στους ψηφοφόρους τους. Με αμφότερους άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία μετά την εκλογική βραδιά.

Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλακης έστειλε σαφές μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο πρόεδρο θα διεκδικήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές τονίζοντας πως «δεσμεύομαι σε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ότι αν με τιμήσουν την επόμενη Κυριακή θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στα νέα του όρια, που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Πάνω στο «κύμα της αλλαγής» θέλει να πορευθεί έως την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής ο Χάρης Δούκας δίχως να το κρύβει. Ο Δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε στην δική του μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη πως «ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό πιστεύει βαθιά, ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, για να μεγαλώσει και να ανοίξει» στοιχείο που φάνηκε επειδή «είχαμε 6 υποψηφίους και οι 5 από αυτούς έβαζαν το θέμα της αλλαγής ηγεσίας». Τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι «επέλεξαν τελικά τη δική μου πρόταση για να είμαι στο δεύτερο γύρο και να εκφράσω το αίτημα της αλλαγής».

Ο Χάρης Δούκας επισήμανε ότι και αυτός έχει επικοινωνήσει με τους συνυποψηφίους του που δεν συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο κάνοντας ξεκάθαρο άνοιγμα προς όλους. Όπως είπε «θέλω να εκφράσω ακριβώς τις ανησυχίες όλων των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Παύλο, την Άννα, τον Μιχάλη, τη Νάντια, γιατί έχουμε κοινές αγωνίες».

Στο «δια ταύτα» σημείωσε ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος θα υπάρξει ένα «νέο πολιτικό κέντρο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί την πρότασή μας για την κοινωνία και για τη Βουλή». Μάλιστα έγινε πολύ πιο συγκεκριμένος επισημαίνοντας πως «ο Παύλος έχει φτιάξει ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αμέσως επόμενη μέρα, και να αποτελέσει την αφετηρία για να υπάρξουν εξειδικεύσεις ανά περιφέρεια. Η  Άννα Διαμαντοπούλου έχει επίσης εκφράσει πολύ ωραία πράγματα, κυρίως και στο κομμάτι της ψηφιοποίησης σε διάφορους τομείς. Ο Μιχάλης έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές για τη δυνατότητα συνεργασίας με ένα προοδευτικό πρόσημο. Η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει βάλει πολλά θέματα για τις περιοχές, όπου έχουν πολύ μεγάλες κοινωνικές ανισότητες».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η έντονη κινητικότητα του Παύλου Γερουλάνου. Ο βουλευτής Α’Αθηνών φαίνεται πως επιδιώκει την άμεση πολιτική κεφαλαιοποίηση του σημαντικού ποσοστού που πέτυχε στον α’ γύρο. Θυμίζουμε άλλωστε πως οριακά δεν ήταν αυτός ο διεκδικητής της προεδρίας στην θέση του Χάρη Δούκα.

Έτσι λοιπόν με πρωτοβουλία του αναμένεται να συναντηθεί σήμερα – κατά πάσα πιθανότητα στην Βουλή – με τους Νίκο Ανδρουλακη και Χάρη Δούκα. Η πρακτική αυτή φαίνεται να στοχεύει στην κατοχύρωσή του ως έναν διακριτό πόλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε μία συγκυρία μάλιστα που ο Παύλος Γερουλάνος έχει αντικειμενικά ρυθμιστικό ρόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κράτησε πλήρως ισορροπίες. Ενδεικτικό είναι πως παρότι ήταν από τους πρώτους που έθεσαν θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν ενστερνίστηκε την ρητορική του «70% που επιθυμεί αλλαγή». Αντιθέτως φάνηκε να κινείται στην λογική της αυτοδέσμευσης ώστε να μην δώσει «κατευθύνσεις» τον β’ γύρο. Όπως ανέφερε «δεν νομίζω πως οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν χρειάζεται να κατευθυνθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν περιμένουν από εμένα να πω για τον δεύτερο γύρο».