Με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, τα κινητά τηλέφωνα μπήκαν στην τσάντα. Έτσι τουλάχιστον ορίζει η υπουργική απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται για μία απόφαση η οποία έρχεται σε συνέχεια των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού αλλά και ως ανάγκη για βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι σαφώς το αν θα μπορέσει το μέτρο να εφαρμοστεί με επιτυχία στις σχολικές τάξεις και τα προαύλια, αποφέροντας και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής έχει «κυλήσει» ένα εύλογο διάστημα λειτουργίας των σχολείων, δίχως στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας να έχουν αναφερθεί ζητήματα στις σχολικές μονάδες, σε ότι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές.

Νομοτελειακά το «βάρος» πέφτει στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκεί όπου -με τα δεδομένα της εποχής εδώ και χρόνια- το κινητό τηλέφωνο είναι για τους μαθητές εξίσου απαραίτητο αξεσουάρ όσο και η… κασετίνα τους.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Καζαντζής, ανέφερε στο agriniopress ότι η όποια προσέγγιση αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του νέου πλαισίου μπορεί να γίνει μόνο προσεγγιστικά, καθότι δεν υπάρχουν στατιστικά που να καταγράφονται για κάθε σχολείο.

Διαβεβαίωσε ότι προς ώρας δεν έχουν προκύψει ζητήματα ή κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση, ούτε από πλευράς μαθητών ούτε και από πλευράς γονέων. Οι δε εκπαιδευτικοί από μεριάς τους επιχειρούν να διατηρήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες και ως εκ τούτου μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί συμβάν που να απασχόλησε.

Είναι βέβαια γεγονός ότι το πιο συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να συνοδευτεί και από τις αντίστοιχες ενημερωτικές δράσεις, ούτως ώστε να γίνεται λόγος για μία ευρύτερη και συντονισμένη προσπάθεια πρόληψης και όχι αμιγώς καταστολής.

Πάντως, είναι γεγονός επίσης ότι ο κύριος προβληματισμός της εκπαιδευτικής κοινότητας στρέφεται στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που καταγράφονται πανελλαδικά μα και στην περιοχή. Και αποδεδειγμένα η μη λελογισμένη χρήση κινητών από ανηλίκους εντός κι εκτός σχολείων έχει διαδραματίσει τον ρόλο της σε τέτοια φαινόμενα.

Οι ποινές για την χρήση κινητών στα σχολεία

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εντός των χώρων των σχολείων (κτηρίων και υπαίθριων χώρων) κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση, με εξαίρεση λόγους υγείας.

Συγκεκριμένα:

Η χρήση κινητών θα επιφέρει μονοήμερη αποβολή. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή μαθήτρια βιντεοσκοπεί/φωτογραφίζει/μαγνητοφωνεί συμμαθητές ή εκπαιδευτικούς, χωρίς τη συναίνεση ή τη συγκατάθεσή τους, τότε η ποινή είναι τριήμερη αποβολή. Στην περίπτωση που η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε εφαρμόζεται το μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.