ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό κλίμα στον δρόμο για το συνέδριο και πιέσεις για διαγραφή Κασσελάκη – Όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Τον νέο οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδρίασε το Σάββατο (5/10) εν μέσω νέων εντάσεων και εκρηκτικού κλίματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη εξέφρασαν τη διαφωνία τους και αποχώρησαν οριστικά από τη συνεδρίαση του οργάνου καταγγέλλοντας τη διαδικασία, όταν τον λόγο ζήτησαν να λάβουν οι παριστάμενοι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Νικόλας Φαραντούρης.

«Φωτιές» άναψε και η επιστολή του πρώην βουλευτή Κοζάνης και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος ζήτησε την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα της διαγραφής.

Απαντώντας, πηγές από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη σημείωναν με νόημα το βράδυ του Σαββάτου:

«Ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές του χθες, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Όσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή».

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε και επίσημα στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, συνοδευόμενη από 87 υπογραφές μελών του οργάνου, καθώς και το «Πόθεν Έσχες» του.

Σε δήλωσή της αμέσως μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι στο συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι. Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται ίδιοι, ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο να γεννηθεί. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη Κυριακή. Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπή τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη, 87, όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν και το Πόθεν Έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική και παμψηφεί εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην κατάθεση 34 υπογραφών και του πόθεν έσχες του, προχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλαος Φαραντούρης.

Στην ομιλία του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται σήμερα να προχωρήσει μπροστά. Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη έχει να ακολουθήσει μόνο έναν δρόμο: Μπροστά. Ζήτησε πανστρατιά των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. «Ανακτάμε τη δύναμη και την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου Αριστερού, Πράσινου, Ευρωπαϊκού κόμματος. Λειτουργούμε όλοι, η κορυφή και τα όργανα του κόμματος, με ενότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη».

«Είναι μια επίπονη διαδικασία για μας αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει γιατί παίρνονται αποφάσεις για την Αριστερά», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Απόστολος Γκλέτσος έπειτα από την κατάθεση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Γκλέτσος πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Μιλήσαμε οι υποψήφιοι πρόεδροι, είμαι συγκινημένος για αυτό πρώτη φορά μίλησα στην Κεντρική Επιτροπή. Κατάφερα να συγκεντρώσω τις 30 υπογραφές. Να έρθει ο κόσμος στην κάλπη, να πούμε ότι είμαστε εδώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γκλέτσος συνόδευσε την υποψηφιότητά του με 32 υπογραφές μελών της ΚΕ, καθώς και με την κατάθεση του «Πόθεν Έσχες» του, το οποίο όπως δήλωσε είναι ήδη δημόσιο λόγω της θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει επισήμως υποψηφιότητα και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (5/10).

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το όργανο ενέκρινε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τη μετάθεση του συνεδρίου στις 8-10 Νοεμβρίου, καθώς και για τα οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο, δηλαδή τόσο με φυσική, όσο και με εξ’ αποστάσεως συμμετοχή.

Αποφασίστηκε, επίσης, το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων να έχει κλιμακωτή διαβάθμιση αναλόγως της συμμετοχής επί των εγγεγραμμένων, ξεκινώντας από 1/40 και φτάνοντας έως 1/60.

Το όργανο εξουσιοδότησε την Πολιτική Γραμματεία να μελετήσει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν.

Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε, επίσης,  τροπολογία που κατατέθηκε από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, με την οποία αποσυνδέεται η εκλογή προέδρου από την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής.

Ψηφίστηκε, ακόμη, κείμενο σχετικά με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο καταδικάζει ταυτόχρονα «προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής».

Το κείμενο που κατατέθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννη Μπουλέκο, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Ζαχαριάδη αναφέρει:

«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Εξερχόμενη της αίθουσας η Νίνα Κασιμάτη σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έκανε γνωστό ότι καταψήφισε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και χαρακτήρισε ως αντικαταστατική την τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.