Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι αναμένουν την αντίδραση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση στο Ιράν.

Ο Τζο Μπάιντεν συστήνει στο Τελ Αβίβ να αποφύγει χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν έχει λάβει μέτρα για να το εμποδίσει.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη. Αναφορές από σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο πιθανότερος διάδοχος του Νασράλα, Χασέμ Σιαφεντίν, σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή.

19:27 Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε εταιρία στρατιωτικού εξοπλισμού στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε εταιρία αμυντικής βιομηχανίας κοντά στην πόλη Άκρα, στο βόρειο Ισραήλ – τελευταία επίθεση μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο.

Σε ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «ομοβροντία ρουκετών» κατά «επιχείρησης αμυντικής βιομηχανίας» στο βόρειο Ισραήλ, σχεδόν 20 χιλιόμετρα από την πόλη Άκρα.

Ο ανταποκριτής μας στο έδαφος αναφέρει μια καταιγίδα ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων με στόχο το Μπουρέιτζ και το Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα.

Δεν έχουμε ακριβείς αριθμούς για τα θύματα που προκλήθηκαν από αυτά τα χτυπήματα αυτή τη στιγμή, αλλά ιατρικές πηγές είπαν στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.

Θα συνεχίσουμε να σας μεταφέρουμε περισσότερα για την κατάσταση στην κεντρική Γάζα καθώς έρχονται πληροφορίες.

18:28 Λίβανος: Μέσω Κύπρου άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης Αυστραλών πολιτών

Η Αυστραλία άρχισε σήμερα ν’ απομακρύνει πολίτες της από τον Λίβανο μέσω της Κύπρου κατά την πρώτη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την εκκένωση των Αυστραλών πολιτών, μετά από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ που έχει την υποστήριξη του Ιράν.

Περίπου 229 Αυστραλοί έφτασαν στην Κύπρο, καθώς ο χρόνος πτήσης από τη Βηρυτό είναι μόλις 40 λεπτά με μία εμπορική πτήση τσάρτερ που ναύλωσε η Αυστραλία.

Μία δεύτερη πτήση θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Επί τη βάσει της ζήτησης αναμένεται ότι θα γίνουν περισσότερες πτήσεις για την εκκένωση Αυστραλών πολιτών από τον Λίβανο, σύμφωνα με δηλώσεις Αυστραλών και Κύπριων αξιωματούχων.

Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 127 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο την Παρασκευή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

17:30 Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές στην Ρώμη σε κινητοποίηση υπέρ του παλαιστινιακού λαού

Περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μέρος, αυτή την ώρα, σε διαδήλωση υπέρ του παλαιστινιακού λαού, στην περιοχή Οστιένσε της Ρώμης. Η κινητοποίηση δεν έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια από τις αρχές και στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί, από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Η Ιταλία πρέπει να σταματήσει να πουλά όπλα στο Ισραήλ. Ζητούμε να λάβει άμεσα τέλος η γενοκτονία στην Γάζα», υπογράμμισε ένας από τους οργανωτές.

Λιβανική πηγή ασφαλείας είπε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ έχει χάσει την επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν , από την περασμένη Παρασκευή.

Η πηγή είπε ότι ο Σαφιεντίν βρισκόταν σε ένα υπόγειο αρχηγείο όταν έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή Marijah.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο έχει επικριθεί για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα.

«Νομίζω ότι σήμερα, προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

16:23 Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ενόπλων μελών της Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε δύο ενόπλους από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που επιχειρούσαν στον Λίβανο.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Χουσεΐν Αλί αλ Μαχμούντ ο οποίος είχε την εκτελεστική ηγεσία της οργάνωσης για τον Λίβανο και σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή, αλλά και για τον Σαίντ Αλα Ναίφ Αλί, μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στον Λίβανο, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης, από μία βραδινή πολεμική επιχείρηση των Ισραηλινών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι Ταξιαρχίες του αλ Κασάμ, που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαίωσαν το θάνατο των δύο ενόπλων, μετά από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στον Λίβανο, αλλά με διαφορετικά ονόματα, Μοχάμεντ Χουσείν αλ Λουίζ και Σαίντ Ατάλα Αλί.

16:02 Η Χεζμπολάχ είναι «εξαιρετικά προετοιμασμένη» στο νότιο Λίβανο

Ο Καρίμ Μακντισι, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, λέει ότι η Χεζμπολάχ έχει μια «εξαιρετικά αποτελεσματική δύναμη μάχης και αντίστασης» στο νότιο Λίβανο.

«Το έχουμε δει τις τελευταίες δύο ημέρες, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν μέσω των συνόρων και απωθήθηκαν αρκετές φορές και [η Χεζμπολάχ] προκάλεσε αρκετές απώλειες στους ισραηλινούς στρατιώτες», δήλωσε ο Μάκντισι στο Al Jazeera από το Παρίσι.

Είπε ότι το ίδιο συνέβη και στον πόλεμο του 2006 μεταξύ των δύο πλευρών.

«Έτσι, η Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά καλά προετοιμασμένη ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πολιτική ηγεσία της στη Βηρυτό», τόνισε ο Μάκντισι. «Θα έχουν σίγουρα μια πολύ ισχυρή παρουσία και θα πολεμήσουν μέχρι τέλους στο νότιο Λίβανο».

15:54 Τουλάχιστον έξι επιθέσεις στην Νταχίγιε της Βηρυτού την τελευταία ώρα

Το ειδησεογραφικό κανάλι Al Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ ανέφερε τουλάχιστον έξι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Dahieh στη νότια Βηρυτό την περασμένη ώρα.

15:45 Στιγμιότυπα από τη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο στην Αθήνα

Συγκέντρωση και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα.

Με συνθήματα όπως «λευτεριά στην Παλαιστίνη» διαδηλώνουν χιλιάδες στην Αθήνα

Παρουσία φοιτητικών συλλόγων στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Λιβανέζικες και παλαιστινιακές σημαίες

Το πανό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Σήμερα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη για το ένα έτος του πολέμου στη Γάζα. Σε Λονδίνο, Παρίσι, ΗΠΑ και Αθήνα πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις.

Σε εξέλιξη είναι πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία της Αθήνας.

Ένταση με την αστυνομία σε διαδήλωση στο Λονδίνο

«Βρετανικά όπλα σκοτώνουν αθώους στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο» αναφέρεται στο πλακάτ της διαδήλωσης

15:27 Περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Βηρυτό

Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σημειώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου στα νότια προάστια της Βηρυτού με στόχο τις περιοχές Hara Harik και Burj al-Barajneh.

Υπήρξαν επίσης επιθέσεις στην περιοχή Dahiyeh σήμερα.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η δεύτερη πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα ήταν ένα «μάθημα» για το Τελ Αβίβ.

Η πυραυλική επίθεση το βράδυ της Τρίτης, λίγες μέρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ, ήταν «μια ισχυρή απάντηση και δίδαξε στη σιωνιστική οντότητα ένα μάθημα», φέρεται να είπε ο αλ-Άσαντ κατά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί στη Δαμασκό.

15:02 Λίβανος, Γάζα, Ιράν – Τι γνωρίζουμε για τα σχέδια του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός στοχεύει σε μια «σημαντική» επίθεση εναντίον του Ιράν ως απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, η οποία είχε έρθει σε αντίποινα για τη δολοφονία κορυφαίων Ιρανών, Λιβανέζων και Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Οι ισραηλινές αρχές λέγεται ότι αναμένουν από τους δυτικούς συμμάχους τους να συμμετάσχουν στην επίθεση.

Ο στρατηγός Michael Kurilla, επικεφαλής του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ σήμερα για να συζητήσει την επιχείρηση.

Στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει «έντονους ελιγμούς», ειδικά γύρω από τον διάδρομο Νετζαρίμ, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στην ολοκλήρωση ενός έτους.

Οι επιχειρήσεις στον Λίβανο θα «πραγματοποιούνται όσο συχνά χρειάζεται» και αυτό που ο στρατός έχει περιγράψει ως «περιορισμένη» επιχείρηση στο νότιο Λίβανο πρόκειται να επεκταθεί, σύμφωνα με ισραηλινές αναφορές.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου πέρυσι.

14:52 Η πλήρης σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μπορεί να μην είναι «αναπόφευκτη»

Ο Μαχράν Καμράβα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown στη Ντόχα, λέει ότι υπάρχει «τεράστια ανησυχία» στο Ιράν για το πώς το Ισραήλ θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης.

«Πριν από μερικές ημέρες, μετά την επίθεση του Ιράν, είδαμε μεγάλες ουρές στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις. Για παράδειγμα άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές σε πρατήρια καυσίμων προσπαθώντας να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Υπάρχει ανησυχία ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ή τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν».

Ο Καμράβα δήλωσε ότι οι ομάδες στο Ιράν είναι διχασμένες για το πώς να απαντήσουν εάν ή όταν το Ισραήλ ανταποδώσει.

«Υπάρχουν ομάδες μέσα στο πολιτικό κατεστημένο που θέλουν να επεκτείνουν τον πόλεμο και να διασφαλίσουν ότι θα χτυπηθούν αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή», είπε. «Και υπάρχουν εκείνοι που λένε: «Ας μην αποξενώσουμε τους συμμάχους μας ή τους νεοαποκτηθέντες φίλους μας στο Ριάντ, στο Αμπού Ντάμπι και αλλού»».

Ο Καμράβα πρόσθεσε ότι μια πλήρης σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ μπορεί να μην είναι «αναπόφευκτη».

«Το Ιράν… έχει ένα δόγμα αυτού που αποκαλούν «στρατηγική υπομονή»», είπε. «Λένε ότι θα απαντήσουμε σε μια στιγμή της δικής μας επιλογής».

«Το Ιράν ήταν αρκετά απρόθυμο να πέσει στην ισραηλινή παγίδα να εμπλακεί απευθείας με το Ισραήλ και στη συνέχεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας αντιμετώπισε εχθρικούς στόχους πάνω από την πόλη Χομς μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

14:38 Άμεσο χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Ισραήλ – Αναφορές για θύματα

Την είδηση μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz χωρίς να αναφέρει προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σειρήνες ήχησαν σε μια σειρά μέρη του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα.

14:26 Ισραήλ: Ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα δολοφονήθηκε στη Βηρυτό

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν στο Sky News ότι ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιεντίν σκοτώθηκε στην επίθεση της Πέμπτης στη Βηρυτό

14:13 Ο υπουργός ενέργειας του Ιράν δεν ανησυχεί για τις ισραηλινές απειλές

Ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν Μοχσέν Πακνετζάντ δηλώνει ότι «δεν ανησυχεί» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, εν μέσω αναφορών ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων του υπουργείου Shana.

Τα σχόλια του Πακνετζάντ έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ασαλουγιέ, την ενεργειακή πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σήμερα τουλάχιστον 12 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σε ολόκληρο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης στα βόρεια της χώρας.Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι στο μέσο της προετοιμασίας για μία «σημαντική επίθεση» στο Ιράν.Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει πλήγματα στις χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις και ότι χτύπησε ένα άρμα Merkava. Λέει ακόμα ότι εκτόξευσε πυραύλους σε μια στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα.Η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της παραμένουν σε θέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ τους είπε να απομακρυνθούν.Περισσότεροι από 200.000 Λιβανέζοι και Σύροι έχουν διαφύγει προς τη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους στη Δαμασκό της Συρίας, αφού ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Λίβανο εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων.Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν έναν άνδρα ενώ εισέβαλαν στο σπίτι του σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, εν μέσω επιδρομών σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι δεν θα επιτεθεί στα πυρηνικά του ΙράνΣαουδαραβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα, Χασέμ Σιαφεντίν, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό.

13:50 Ισραήλ: Προετοιμάζουμε σοβαρή και σημαντική επίθεση στο Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στη μέση του σχεδιασμού της απάντησής του στην πυραυλική επίθεση του Ιράν και προειδοποιεί ότι αυτή θα είναι «σοβαρή και σημαντική», σύμφωνα με τους Times of Israel.

Οι IDF δήλωσαν ότι η επίθεση του Ιράν με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στη χώρα θα έχει «συνέπειες».

Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και σε ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, αν και ο στρατός δήλωσε ότι δεν επλήγησαν αεροσκάφη ή κρίσιμες υποδομές.

13:43 Πολλαπλές απώλειες από ισραηλινές επιδρομές σε όλον τον Λίβανο

Μια εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού από μια πόλη στο ανατολικό Μπααλμπέκ του Λιβάνου πέθανε από τραύμα στο κεφάλι που υπέστη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA).

Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε άλλη μια επίθεση σήμερα με στόχο ένα σπίτι στην ανατολική πόλη Ζαουτάρ, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Δύο άνθρωποι ακόμα σκοτώθηκαν μετά από βόμβα που έπληξε τη Ναμπατιέ στο νότιο Λίβανο. Μια επιδρομή στο Majdal Silm στην Τύρο είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να σκοτωθεί και ένα άλλο να τραυματιστεί.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί περισσότερες επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού.

13:28 Τουρκική Εθνοσυνέλευση: Έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για τη Μέση Ανατολή

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, με θέμα τον πόλεμο στη Γάζα και τον Λίβανο.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι «επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το ποιος είναι τι και γιατί γίνονται τα όποια βήματα. Πρόκειται για την αποσταθεροποίηση της Συρίας και του Ιράκ. Η Τουρκία πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση απέναντι σε αυτό».

Χαρακτήρισε το ζήτημα που δημιουργήθηκε εθνικό και υπεράνω της πολιτικής, λέγοντας πως για αυτό τον λόγο το Κοινοβούλιο θα συγκληθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου για να ενημερωθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας «για το θέμα του Ισραήλ».

13:20 Αναφορές για νέους βομβαρδισμούς στην Νταχίγιε στη Βηρυτό

13:12 Πάνω από 200.000 έχουν διαφύγει στη Συρία από τον Λίβανο

Περισσότεροι από 200.000 Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα προς τη Συρία για να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Φιλίπο Γκράντι έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι οι αρχές, η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια στους βίαια εκτοπισμένους κατά μήκος των συνόρων.

13:04 Τα ισραηλινά εγκλήματα αποτελούν «μεγάλη ντροπή» για το Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο

Οι Παλαιστίνιοι πέρασαν τις «πιο σκοτεινές ημέρες» τους τελευταίους 12 μήνες στον διαρκή αγώνα τους για απελευθέρωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οργάνωσης για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Για τον διευθυντή της Εκστρατείας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (PSC) Μπεν Τζαμάλ, οι συγκεντρώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πρωτοφανείς» στη βρετανική ιστορία.

«Αυτή η γενοκτονία βασίζεται στην ιστορία περισσότερων από 76 ετών καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος μέσω μηχανισμών εθνοκάθαρσης, εποικισμού, στρατιωτικής κατοχής και επιβολής ενός συστήματος απαρτχάιντ», ανέφερε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu,

«Αυτή είναι μια στιγμή περισυλλογής, μια στιγμή βαθιάς θλίψης. Είναι μια στιγμή όπου αναγνωρίζουμε τη δύναμη του παλαιστινιακού λαού και τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητά του», είπε.

«Αλλά είναι μια στιγμή βαθιάς ντροπής για την κυβέρνησή μας, για τη διεθνή κοινότητα, που επέτρεψαν να συμβεί αυτό, που δεν έκαναν το Ισραήλ να πληρώσει το κόστος για τα εγκλήματά του».

12:52 Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινή αεροπορική βάση κοντά στη Χάιφα

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες στην αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ κοντά στην πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Σε πρόσφατες ενημερώσεις, η μαχητική οργάνωση αναφέρει επίσης ότι χτύπησε ένα ισραηλινό τανκ με πύραυλο κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει, αλλά οι σειρήνες έχουν ηχήσει σε όλο το βόρειο Ισραήλ σήμερα το πρωί. Θα σας μεταφέρουμε περισσότερα όταν συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

12:46 «Ξυπνάμε στον πανικό» στη Γάζα – Αντιδράσεις μετά τις νέες εντολές εκκένωσης

Εκπρόσωπος της UNRWA έκανε λόγο για νέο πανικό μεταξύ των αμάχων στον πολιορκημένο θύλακα μετά την έκδοση περισσότερων εντολών αναγκαστικής εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό.

Οι άνθρωποι είναι για άλλη μια φορά αβέβαιοι για το πού μπορούν να πάνε, καθώς πουθενά δεν είναι ασφαλές, έγραψε η Λουίζ Γουότεριτζ σε ανάρτησή της στο X.

«Στο ερώτημα που στοιχειώνει τις οικογένειες τους τελευταίους 12 μήνες, δεν υπάρχει απάντηση».

Waking up to panic this morning as more evacuation orders issued in middle #Gaza areas.Everyone asking «Where are we supposed to go?»The question that has repeatedly haunted families over the last 12 months. There is no answer.Displacement on displacement on displacement. pic.twitter.com/vKiIecVmv8— Louise Wateridge (@UNWateridge) October 5, 2024

12:40 Στην Κύπρο έφτασαν 11 Έλληνες από την Βηρυτό – Επαναπατρίστηκαν έξι από αυτούς σήμερα

Με τη συνδρομή των Πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, αφίχθησαν με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία 11 Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους στη Λάρνακα.

Όπως αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ, έξι από αυτούς επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα «με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

12:30 Επέκταση των βομβαρδισμών στον Λίβανο και ενίσχυση των στρατευμάτων στη Γάζα

Οι IDF δήλωσαν ότι οι «στοχευμένες επιδρομές» τους κατά στόχων της Χεζμπολάχ θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες και θα συνεχιστούν μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, περίπου 400 στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο αυτή την εβδομάδα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα θα ενισχυθούν επίσης ενόψει μιας επιθετικής κίνησης.

12:19 Ο ισραηλινός στρατός εκδίδει νέες εντολές εκκένωσης για το κέντρο της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης μεγάλων περιοχών στο κέντρο της Γάζας.

Ένας νέος χάρτης δόθηκε στη δημοσιότητα που ορίζει 11 «μπλοκ» στις περιοχές Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ στον πολιορκημένο θύλακα που πρέπει να εκκενωθούν άμεσα. Οι πολίτες καλούνται να πάνε σε μια λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη» που έχει ορίσει ο στρατός.

Υποστήριξε ότι η Χαμάς και άλλες ομάδες «συνεχίζουν τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες» στις σηματοδοτημένες περιοχές και ο ισραηλινός στρατός «θα δράσει με μεγάλη δύναμη εναντίον αυτών των στοιχείων».

12:03 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι εξαπέλυσε άμεσο χτύπημα σε ισραηλινό άρμα μάχης

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι μαχητές της χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο για να πλήξουν ένα ισραηλινό άρμα Μερκάβα καθώς αυτό προχωρούσε στην περιοχή του δάσους Μαρούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες.

Η Χεζμπολάχ έχει αναλάβει επτά επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων μέχρι σήμερα, καθώς προσπαθούν να επεκτείνουν μια χερσαία εισβολή στο Λίβανο, με την τελευταία να χρησιμοποιεί μια ομοβροντία πυραύλων Fadi 1 για να πλήξει τη στρατιωτική βάση Ramat David κοντά στη βόρεια πόλη Χάιφα, περίπου 45 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν πολλαπλά μπαράζ ρουκετών για να στοχεύσουν Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

11:52 Ανησυχία στον Λίβανο μετά το πρώτο χτύπημα στην Τρίπολη

Μετά την πρώτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν υπάρχει μέρος στη χώρα που να είναι ασφαλές.

Η Χαμάς είπε ότι ένας από τους διοικητές των Ταξιαρχιών Κασάμ σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στην Τρίπολη.

Λίβανος: Χτύπημα στην Τρίπολη

11:40 Ιράν: Υπάρχουν πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάμ αλ Σαμπάχ στη Δαμασκό πριν από συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους.

Αφού έφτασε στη συριακή πρωτεύουσα μετά από επίσκεψή του στη Βηρυτό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.

«Υπάρχουν πρωτοβουλίες και έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα», δήλωσε ο Αρακτσί.

«Αλλά δυστυχώς οι εχθρότητες και τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος συνεχίζονται. Το καθεστώς δεν γνωρίζει άλλη γλώσσα από τη βία και τον πόλεμο και συνεχίζει καθημερινά τα εγκλήματά του στη Γάζα και τη Βηρυτό. Χρειαζόμαστε μια συλλογική προσπάθεια στην παγκόσμια κοινότητα για να σταματήσουμε αυτά τα εγκλήματα».

11:25 «Τόποι χωρίς αμάχους» για το Ισραήλ η Παλαιστίνη και ο Λίβανος

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέει ότι η Παλαιστίνη και ο Λίβανος έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε μέρη όπου δεν υπάρχουν άμαχοι στα μάτια του ισραηλινού στρατού.

«Όλοι τρομοκράτες, που αξίζουν να πεθάνουν. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά», έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ. “Αυτό το τερατούργημα πρέπει να τελειώσει”.

Μια έρευνα από παλαιστινιακές πηγές αποκάλυψε στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, όπου ισραηλινοί διοικητές και στρατιώτες εξηγούν πώς πυροβολούν άοπλους πολίτες σε εμπόλεμες ζώνες.

Palestine – and now Lebanon – have become a space «without civilians». All terrorists, deserving to die. Men, women, kids. This monstruosity must end. https://t.co/KpotbiaphR— Francesca Albanese, UN Special Rapporteur oPt (@FranceskAlbs) October 5, 2024

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε ένα τζαμί δίπλα σε ένα νοσοκομείο στο νότιο Λίβανο.

Το νοσοκομείο Salah Ghandour δήλωσε ότι εννέα άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τραυματίστηκαν από τα βαριά πλήγματα, οι περισσότεροι από αυτούς σοβαρά.

Είχε προηγηθεί ισραηλινή προειδοποίηση για εκκένωση.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι μαχητές της Χεζμπολάχ ήταν παρόντες μέσα στο τέμενος όταν στοχοποιήθηκε, αλλά δεν έχουν δώσει αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ο χώρος του νοσοκομείου στη νότια πόλη Μπιντ Τζμπέιλ «δέχθηκε ισραηλινούς βομβαρδισμούς».

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι δέχθηκε άμεσο χτύπημα και εκκενώθηκε.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι ανάγκασε τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν από το συνοριακό χωριό Ανταϊσέ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε νέα ενημέρωση, η ομάδα αναφέρει ότι βρίσκεται σε «συνεχή» σύγκρουση με Ισραηλινούς στρατιώτες στην ίδια περιοχή.

10:42 Ισραηλινό χτύπημα κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού σε πυκνοκατοικημένη περιοχή

«Το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή είναι πολύ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι, το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου» μεταδίδει ο ανταποκριτής του AJ από τον Λίβανο.

«Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες και είναι στην ίδια περιοχή όπου το Ισραήλ χτύπησε πριν από δύο ημέρες και ισχυρίστηκε ότι στόχευσε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ, τον Χασίμ Σιαφαντίν. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τη Χεζμπολάχ για την τύχη του επικεφαλής του εκτελεστικού της συμβουλίου.

Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε χωρίς προειδοποίηση. Τα χτυπήματα αυτά έγιναν γύρω από ένα συγκρότημα όπου η Χεζμπολάχ συνήθιζε να πραγματοποιεί τις τελετές της. Δεν είναι η ακριβής τοποθεσία, αλλά ο καπνός υψώνεται από κοντινές περιοχές.

Πρόκειται για μια κατοικημένη περιοχή και είναι πολυσύχναστη, όπου ζουν 700.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πλέον φύγει. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αποφάσισαν να μείνουν, επειδή είτε δεν έχουν τους πόρους για να φύγουν είτε δεν θέλουν να μπουν σε έναν κύκλο εκτοπισμού».

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβριο έχει ανέλθει σε 41.825.

Άλλοι 96.910 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

10:18 Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη βόρεια Γάζα

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό και επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον ανθρώπων στην οδό Μπανάτ στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το δίκτυο Quds News Network και το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών.

10:04 Παρατηρητήρια: Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί της Χεζμπολάχ και η μορφολογία του εδάφους εμποδίζουν την ισραηλινή εισβολή

Ενώ η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι ενέδρες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (IEDS) έχουν εμποδίσει την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο αυτή την εβδομάδα, ένας ισραηλινός στρατιωτικός ανταποκριτής κατηγόρησε τη μορφολογία του εδάφους για την αργή εξέλιξη της χερσαίας εισβολής, αναφέρουν παρατηρητήρια πολέμου.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP), ο ισραηλινός αναλυτής ανέφερε ότι η προώθηση του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο ήταν «σχετικά αργή» λόγω του λοφώδους και δύσβατου εδάφους».

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της έχουν ανακόψει τη διασυνοριακή εισβολή του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης ισραηλινών δυνάμεων με τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) γύρω από το χωριό Μαρούν αλ Ρας, που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, την Παρασκευή.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν κατά μήκος μονοπατιών από τα οποία η Χεζμπολάχ ανέμενε να περάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ISW-CTP.

Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε επίσης τουλάχιστον 14 επιθέσεις σε τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, μεταξύ των οποίων ένα μπαράζ περίπου 70 ρουκετών και ένα δεύτερο περίπου 40 ρουκετών. Τα πυρά αντιαρματικών πυραύλων στόχευσαν επίσης ισραηλινά τεθωρακισμένα στα σύνορα, αναφέρει το ISW-CTP.

09:53 Τα καταφύγια του Λιβάνου γεμίζουν καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εκτοπίζουν περισσότερους ανθρώπους

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα έντονων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε όλο τον Λίβανο έχει οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους από τα σπίτια τους, με τις επιθέσεις να πλήττουν το κέντρο της Βηρυτού και τους καταυλισμούς των Παλαιστινίων προσφύγων.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, συνολικά 4.250 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι ήταν καταγεγραμμένοι σε καταφύγια της UNRWA, σημειώνοντας αύξηση 82% από τους 2.332 που είχαν καταγραφεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι έχει ανοίξει 12 καταφύγια έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

«Στις αρχές Οκτωβρίου, η UNRWA ανέστειλε προσωρινά τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Τύρου, κυρίως λόγω της μετακίνησης του προσωπικού της UNRWA λόγω της κατάστασης ασφαλείας».

🔹Airstrikes in #Lebanon have expanded affecting wider areas including Palestine Refugee camps🔹@UNRWA opened 12 emergency shelters across the country, offering refuge & aid to 4,250 people🔹The number of people in our emergency shelters increased by 82% since 30 September… pic.twitter.com/g8sbbhDlwY— UNRWA (@UNRWA) October 5, 2024

09:40 Τουλάχιστον ένας νεκρός από τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός διευθυντή σχολείου στο Λίβανο, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πλήττει πολλές περιοχές.

Ο διευθυντής του σχολείου Al-Abrar στην πόλη al-Rafid στο κυβερνείο Bekaa σκοτώθηκε αφού ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν το σπίτι του τα ξημερώματα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Ομάδες πολιτικής προστασίας εργάζονται επίσης για να ανοίξουν έναν δρόμο που συνδέει τις πόλεις Shuhour και Saraifa αφού έγιαν στόχος αεροπορικής επιδρομής.

Μια άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Burj al-Barajneh, ενώ ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πλέον πάνω από τη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της σε χαμηλό ύψος, ανέφερε ακόμα το πρακτορείο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις  νεότερες εξελίξεις από τη Γάζα όπως τις έχει συγκεντρώσει το Al Jazeera:Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι κοντά στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ένα άλλο σπίτι έγινε στόχος βορειοανατολικά του ίδιου καταυλισμού.Παιδιά τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μιας σκηνής δίπλα στο Κουρδικό Σχολείο στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ.Στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό καταφυγίου.Τουλάχιστον 41.802 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.844 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023.

09:23 Το Ισραήλ δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ισραήλ δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η στόχευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν έχει φύγει από το τραπέζι, δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο να πει κανείς» αν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για αντίποινα.

«Ελπίζουμε και περιμένουμε να δούμε κάποια σοφία καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το CNN αν το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν θα αποτελέσουν στόχο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με πολλούς αξιωματούχους να λένε δημοσίως ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για μια περιφερειακή ανάφλεξη, καθώς η Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο ασταθής.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη τάχθηκε υπέρ της επίθεσης στα πυρηνικά του Ιράν.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας εντόπισαν περίπου πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από «μαχητικά αεράμυνας», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός χωρίς να δώσει τον ακριβή αριθμό των αναχαιτίσεων. Οι ρουκέτες που δεν αναχαιτίστηκαν, είχαν χτυπήσει «ανοικτές περιοχές», δήλωσε ο στρατός.

09:11 Κατεστραμμένο το 85% των εγκαταστάσεων ύδρευσης στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων ανακοίνωσε ότι το 85% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα έχει καταστραφεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον τελευταίο χρόνο.

Γολγοθάς για τους Παλαιστίνιους η αναζήτηση πόσιμου νερού

09:03 Στη Δαμασκό ο ΥΠΕΞ του Ιράν – Επισκέψεις σε συμμάχους στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αναφέρει ότι ο Αμπάς Αρακτσί έφτασε στη Δαμασκό για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις με Σύρους αξιωματούχους.

Την Παρασκευή, ο Αρακτσί επισκέφθηκε τη Βηρυτό σε μια επίσκεψη που περιγράφηκε από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ως «επίσκεψη αλληλεγγύης».

«Ένα φορτίο 10 τόνων τροφίμων και φαρμάκων θα παρασχεθεί στον Λίβανο στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ιράν», δήλωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επίσκεψη.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι απέκρουσε και προκάλεσε απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Ανταϊσέ, βασικό σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι πιστεύουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι ζωντανός και εξακολουθεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη Χαμάς.

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Σινουάρ είναι ζωντανός, λόγω του ότι ο ίδιος φαίνεται να μην επικοινωνεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Σινουάρ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι πρόσφατα ο Σινουάρ διεξήγαγε διαπραγματεύσεις από φόβο για τη ζωή του, ενώ τώρα στοχεύει στο να εμπλακεί το Ισραήλ σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα μειώσει έτσι τη στρατιωτική του δραστηριότητα στη Γάζα.

Γιαχία Σινουάρ

Νέες ισραηλινές επιδρομές στο προάστιο Νταχίγιε στη Βηρυτό, που έχει γίνει επανειλημμένως στόχος του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αρκετές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

Υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και στη συνέχεια ακούστηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις σε όλη τη Βηρυτό, την πρωτεύουσα και τα νότια προάστια.

08:45 Νεκρός ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο – Σκοτώθηκαν επίσης η σύζυγος και τα δύο του παιδιά

Μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου, σύμφωνα με την οργάνωση

Ο Σαΐντ Ατάλα, ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών αλ-Κασάμ, σκοτώθηκε μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του σε ισραηλινό πλήγμα σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στην πόλη Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σχετικά με την ισραηλινή απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη ότι «οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά το χτύπημα» και ότι αυτό είναι «υπό συζήτηση».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι «αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές».

«Υποθέτω ότι όταν θα κρίνουν πώς θα αντιδράσουν, θα έχουμε μια συζήτηση», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από εμένα. Καμία. Καμία. Καμία» και ότι πιστεύει ότι ο Νετανιάχου “θα πρέπει να το θυμάται αυτό”.

Ερωτηθείς εάν ο Νετανιάχου δεν προχωρά σε συμφωνία εκεχειρίας θέλοντας να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές απάντησε ότι «δεν το ξέρω, αλλά δεν υπολογίζω ότι είναι έτσι».

Ο Μπάιντεν μίλησε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι ομάδες μας είναι σε επαφή 12 ώρες την ημέρα. Σε συνεχή επαφή. Είχα ήδη την καθημερινή μου ενημέρωση», προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. «Είναι άγιες ημέρες, δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση αμέσως».

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Hadath αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι ο Χασέμ Σιεφαντίν, επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε σε πλήγμα των IDF στη Βηρυτό την Πέμπτη.

Έχοντας συνεργαστεί στενά με τον Νασράλα όλα αυτά τα χρόνια, ο Σαφιεντίν είχε επηρεαστεί σημαντικά από τον εκλιπόντα ηγέτη, που ήταν και συγγενής του.

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι ισραηλινές επιδρομές σε Λίβανο και Γάζα.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ