Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα της ΝΔ με 22,4%, 5ος ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος θέλουν για πρόεδρο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ

Στο 22,4% βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται στην πέμπτη θέση σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στο 22,4%, αποτυπώνοντας το βάθος μιας πραγματικής φθοράς της, ως αποτέλεσμα μιας εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας που πυρήνα της έχει τα ζητήματα κόστους ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατρακυλάει σε ποσοστά με την πρόθεση ψήφου να περιορίζεται αυτή τη στιγμή στο 6,5%. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια ανοδική τάση και από το 11,8% της προηγούμενης μέτρησης πηγαίνει στο 13,2%. To KKE παραμένει σταθερό στο 8,1%, πάνω από την Ελληνική Λύση στο 7,6%. Η Νίκη κινείται στο 2,6%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,6%, η Φωνή της Λογικής στο 3,7%, ενώ το ΜέΡΑ25 υποχωρεί στο 2% και η Νέα Αριστερά μένει σταθερή στο 2,5%.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μετακινήσεις της ψήφου. Έτσι η ΝΔ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς ΠΑΣΟΚ, Φωνή Λογικής και Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έχει – μικρότερες – απώλειες προς τη ΝΔ, η Φωνή της Λογικής και το ΚΚΕ.

Ως προς το πώς κατανέμεται η πρόθεση ψήφου ανάλογα με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση των ερωτωμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει καλύτερα σε όσους δηλώνουν αριστεροί, το ΠΑΣΟΚ προηγείται σαφώς σε αυτούς που δηλώνουν κεντροαριστεροί, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει ελαφρό προβάδισμα στους κεντρώους και σαφές προβάδισμα στους κεντροδεξιούς, με υποχώρηση όμως σε όσους δηλώνουν δεξιοί, μια που εκεί υπάρχει και η επιρροή της Ακροδεξιάς.

Στη βάση των παραπάνω η Metron Analysis κάνει μια εκτίμηση ψήφου, που φέρνει τη ΝΔ κάτω από «ψυχολογικό όριο» του 30%, με 29,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο χαμηλά στο 8,4% και την πέμπτη θέση, το ΠΑΣΟΚ με σαφή ανοδική δυναμική στο 17,2%, το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με 10,6%, η Ελληνική Λύση στο 9,9%, η Νίκη στο 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,6%, το ΜέΡΑ25 κάτω από το όριο του 3% και η Νέα Αριστερά ελαφρά πάνω από το όριο στο 3,2% και η Φωνή της Λογικής στο 4,8%.

Όλα αυτά δείχνουν ότι πλέον η κυβέρνηση έχει και πολιτική και εκλογική φθορά, που την κάνουν να υποχωρεί σε ποσοστά που ακόμη και με συνθήκες πρωτιάς απέχουν πολύ της αυτοδυναμίας εάν είχαμε εκλογές τώρα. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να βγαίνει κερδισμένο, με την εκλογική διαδικασία για την νέα ηγεσία να αποτελεί τελικά και διαδικασία συσπείρωσης, ιδίως σε αντιδιαστολή με την πιο κρισιακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ δείχνει να κατοχυρώνει μια αρκετά στιβαρή θέση, υποδεχόμενο ένα μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Και βέβαια, είναι σαφές ότι υπάρχει πια ένας ισχυρός ακροδεξιός πόλος, η εκλογική επιρροή του οποίου αυτή τη στιγμή αποτιμάται από την Metron Analysis ένα άθροισμα κοντά στο 20%.

Ως προς το εάν υπάρχει χώρος για ένα νέο κόμμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ένα ποσοστό 40% πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για ένα καινούργιο κόμμα, και η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι αυτό πρέπει να είναι αριστερότερα της ΝΔ. Αυτό κυρίως εκφράζεται ως ανάγκη σε όσους είναι στα αριστερά, κάτι που αποτυπώνει και τα αποτελέσματα από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα δεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι η δυναμική που αποτυπώνεται στην ψήφο στα ακροδεξιά σχήματα αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται από αυτά, αλλά θα αναζητούσε ένα νέο σχηματισμό.

Η δημοσκόπηση εξετάζει και το πώς βλέπει η κοινωνία την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή σίγουρα διχάζει. Όμως, εάν στο σύνολο των ερωτώμενων υπάρχει ένα προβάδισμα της απάντηση ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση (51% έναντι 38% σε λάθος), στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το προβάθισμα είναι στην απάντηση στη λάθος κατεύθυνση (51%) έναντι όσων λένε στη σωστή (42%).

Παρόλα αυτά η απάντηση ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει έναν νέο ηγέτη είναι σαφώς πλειοψηφική τόσο στο σύνολο των ερωτώμενων (69%) όσο και στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (56%). Μένει να δούμε εάν αυτό θα αποτυπωθεί και στον εκλογικό συσχετισμό στη διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας.

Πάνω από τα δύο τρίτα θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση

Με το 69% των ερωτηθέντων να ρωτούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια βαθιά δυσαρεστημένη κοινωνία. Την ίδια ώρα το ποσοστό όσων απαντούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 25% (όταν τις παραμονές των ευρωεκλογών ήταν στο 33%), δηλαδή κάτω και από την επιρροή της κυβερνητικής παράταξης.

Όμως, εάν η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση, σε ποσοστό 67%, με μόνο 26% θετικές γνώμες, δηλαδή και πάλι αρκετά κάτω από τα εκλογικά αποτελέσματα της ΝΔ, είναι εντυπωσιακό το ύψος της δυσαρέσκειας για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το 90% έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 6% έχει, θετική, δηλαδή κάτω ακόμη και από την τρέχουσα χαμηλή πρόθεση ψήφου. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε ακόμη να έχει 14% θετικές γνώμες για τον τόπο που κάνει αντιπολίτευση.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει ακόμη να πείσει ότι αποτελεί την αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης. Απλώς τα πάει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα το 73% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την αντιπολίτευση και μόνο το 19% έχει θετική.

Ως προς τους εκλογικούς συσχετισμούς έχει πολύ ενδιαφέρον η εκτίμηση των ορίων εκλογικής επιρροής. Αυτός είναι ένας δείκτης που αποτυπώνει τη δυνητική επιρροή των κομμάτων, δηλαδή το ποσοστό αυτών που μπορεί και να ψήφιζαν ένα κόμμα.

Εδώ βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να προηγείται σαφώς έχοντας μια δυνητική επιρροή 48%, αρκετά πάνω από τη Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται στο 41% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30%.

Δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Το προβάδισμα Ανδρουλάκη και τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο

Η μάχη για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρα προδιαγεγραμμένη είναι ως προς την έκβαση. Πολλά θα κριθούν από τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία, δηλαδή το πόσο στενό θα είναι γύρω απο ήδη ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή εάν θα έχει μια ευρύτερη συμμετοχής. Και βέβαια το κλειδί είναι ποιο θα είναι οι δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Ως προς τη συμμετοχή σε αυτή τη δημοσκόπηση καταγράφεται σαφής άνοδος του ενδιαφέροντος, καθώς το 17,3% δηλώνει ότι θα πάει σίγουρα ή πιθανόν, κάτι που σημαίνει υψηλότερη συμμετοχή από το 2021. Προφανώς το υψηλότερο ποσοστό είναι μεταξύ αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί.

Ενδιαφέρον, όμως έχει και η πολιτική προέλευση όσων δηλώνουν ότι προτίθενται να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής. Το 47% είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, το 18% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 8% ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 5% από το ΚΚΕ και ένα αντίστοιχο ποσοστό από την Ελληνική Λύση. Αυτό σημαίνει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνει και ένα τοπίο όπου η εκλογή δεν θα κριθεί μόνο μεταξύ του «σκληρού πυρήνα» των ψηφοφόρων του κόμματος.

Για να μπορέσει η Metron Analysis να δει τις τάσεις που διαμορφώνονται χρησιμοποιεί τρία σύνολα αναφορά. Τα όρια εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, την πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ και τους αναποφάσιστους του ΠΑΣΟΚ και τέλος όσους δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν.

Ως προς τη δημοτικότητα των υποψηφίων, δηλαδή τις θετικές γνώμες (που δεν μεταφράζονται αυτόματα και σε ψήφο), ο πιο δημοφιλής δειχνει να είναι ο Παύλος Γερουλάνος που προηγείται και στο σύνολο της δυνητικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και σε σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των ψηφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον έχει ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έχει υψηλότερη δημοτικότητα του Χάρη Δούκα σε όλες τις κατηγορίες όπως και ότι αυτή η δημοτικότητα εμφανίζεται σχετικά ανοδική

Στην ερώτηση για το ποιον προτιμούν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκτούμε μια εικόνα του πώς βλέπουν την ενδεχόμενη ψήφο στον πρώτο γύρο.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται σε όλες τις κατηγορίες, με το μεγαλύτερο προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων. Η Άννα Διαμαντοπούλου έρχεται δεύτερη στη συνολική επιρροή και σε αυτούς που σίγουρα θα πάνε, όμως ο Χάρης Δούκας είναι πιο πάνω από την Άννα Διαμαντοπούλου μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος παρά τη δημοτικότητα είναι σταθερά τέταρτος.

Ως προς αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από προηγούμενες μετρήσεις. Μένει να δούμε εάν αυτή η δημοσκοπική καταγραφή της Άννας Διαμαντοπούλου θα αποτυπωθεί τελικά και στην κάλπη του πρώτου γύρου, ανατρέποντας την εκτίμηση ότι θα είναι ο Χάρης Δούκας αυτός που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Νίκο Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο.

Με δεδομένο ότι θα πάμε σε δεύτερο γύρο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς διαμορφώνονται τα ενδεχόμενα σενάρια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να κερδίζει όλους τους αντιπάλους στον δεύτερο γύρο σε όλα τα δυνητικά εκλογικά σώματα, όμως θα ισοψηφούσε στο ευρύτερο σώμα και θα έχανε στο σώμα αυτών που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν. Αμφίρροπη θα ήταν η μάχη ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς θα έχανε από αυτήν στο ευρύ σώμα και στο στο σώμα όσων σίγουρα θα ψήφιζαν, ενώ θα κέρδιζε στο σώμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος θα κέρδιζε τον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου σε όλα τα πιθανά εκλογικά σώματα, εκτός από το ευρύ όπου θα κέρδιζε η Διαμαντοπούλου.

Ως προς την παράσταση νίκης, σε όλα τα δυνητικά εκλογικά σώματα προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με δεύτερο σε απόσταση τον Χάρη Δούκα και τρίτη την Άννα Διαμαντοπούλου

Όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα σαφές προβάδισμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη που φαίνεται ότι έστω και με δυσκολία θα μπορούσε να κερδίσει σε όλα τα πιθανά σενάρια του δεύτερου γύρου. Προφανώς πολλά θα κριθούν από τη σύνθεση  του εκλογικού σώματος τόσο του πρώτου γύρου, όσο και κυρίως του δεύτερου.