Αποκαλύψεις για τον Έλον Μασκ: Πάνω από 50 εκατομμύρια σε δωρεές για αντι-μεταναστευτικές και συντηρητικές καμπάνιες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το 2022 ο Έλον Μασκ ξόδεψε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει διαφημίσεις κατά της μετανάστευσης και κατά των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, μέσω της οργάνωσης Citizens for Sanity. Οι αξιωματούχοι αυτής της ομάδας, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι υπάλληλοι της America First Legal, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ηγείται ο Στίβεν Μίλερ, πρώην στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο Μασκ έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια σε έναν άλλον συντηρητικό οργανισμό, τον Building America’s Future. Αυτή η ομάδα έχει επικεντρωθεί στη μείωση της στήριξης της Καμάλα Χάρις μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News. Η Building America’s Future έχει επίσης πραγματοποιήσει εκστρατείες κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Καμάλα Χάρις, επικρίνοντάς τους για την πολιτική τους στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μασκ έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να δωρίσει 45 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα σε Super Pac (επιτροπές που λαμβάνουν δωρεές για τη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων) που στηρίζει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Μασκ έχει ήδη ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη συντηρητικών σκοπών, πριν ακόμη αυτές οι αποκαλύψεις γίνουν γνωστές.

Το Super Pac του Μασκ, με την ονομασία America Pac, έχει ξοδέψει τουλάχιστον 71 εκατομμύρια δολάρια για την προεδρική εκστρατεία του 2024, αναφέρει το Bloomberg, ενώ η εκστρατεία του Τραμπ φαίνεται να βασίζεται σε αυτό για τη δράση της.

Το 2023, ο Μασκ δώρισε επίσης 10 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του Κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, στην προσπάθειά του να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι προτιμά έναν «λογικό και κεντρώο» υποψήφιο για τις εκλογές του 2024. Το 2022 είχε εκφράσει την απογοήτευσή του από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η συμμετοχή του Μασκ στις πολιτικές εξελίξεις των ΗΠΑ αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος, καθώς ο δισεκατομμυριούχος φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση συντηρητικών πολιτικών και στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού ενόψει των εκλογών του 2024.