Τον λόγο που το πτώμα της 18χρονης Χάνα Λιντς βρέθηκε τελευταίο από τα έξι αγνοούμενα θύματα του πολυτελούς γιοτ Bayesian αποκάλυψε ένας δύτης διάσωσης.

Η 18χρονη Χάνα, κόρη του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, ήταν μία εκ των επιβατών του πολυτελούς γιοτ που βυθίστηκε στις 19 Αυγούστου, όταν το σκάφος επλήγη από κακοκαιρία στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας.

Οι άλλοι πέντε που δεν επέζησαν από την τραγωδία ήταν ο πατέρας της Χάνα, Μάικ Λιντς, ο τραπεζίτης Τζόναθαν Μπλούμερ, η σύζυγός του Τζούντιθ, ο Αμερικανός δικηγόρος Κρις Μορβίλο και η σύζυγός του Νάντα. Τραγικό θάνατο βρήκε και ο σεφ του γιοτ Ρεκάλντο Τόμας. Σύμφωνα με τις νεκροψίες τους, όλοι εκτός από τον μάγειρα πέθαναν από ασφυξία.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τη βύθιση του σκάφους και τις ημέρες που ακολούθησαν καθώς οι ομάδες διάσωσης προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βρουν τους αγνοούμενους.

Η Χάνα ήταν η τελευταία από τις πέντε σορούς που βρέθηκε, με έναν δύτη διάσωσης να εξηγεί ότι το «μικροσκοπικό» της μέγεθος ήταν αυτό που δυσκόλεψε τους δύτες στον εντοπισμό της.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του ITV «The Sinking of a superyacht», ο δύτης είπε: «Επειδή το κορίτσι ήταν μικρό, petite, το σώμα της ήταν κρυμμένο πίσω από στρώματα, οπότε χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να τη βρούμε».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο εντοπισμός του πτώματος της 18χρονης ήταν ιδιαίτερα σοκαριστικός για όσους συμμετείχαν στην έρευνα, λόγω της νεαρής της ηλικίας.

«Όταν ανακτάς ένα παιδί ή ένα νεαρό άτομο σε επηρεάζει περισσότερο από ό,τι έναν ενήλικα» είπε ο δύτης διάσωσης.

Τα άλλα πέντε θύματα βρέθηκαν μαζί σε μια ξεχωριστή καμπίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν χρόνο να βρεθούν μαζί μετά τη βύθιση του σκάφους, αφού την ώρα που συνέβη το μοιραίο όλοι κοιμόντουσαν στις καμπίνες τους.

Ένας διασώστης δήλωσε: «Τα θύματα βρέθηκαν στο κατώτερο επίπεδο. Τους βρήκαμε σε μια καμπίνα. Λαμβάνοντας υπόψη την ώρα της βύθισης, ήταν όλοι στα δωμάτιά τους και κοιμόντουσαν. Το γεγονός ότι βρέθηκαν μαζί σημαίνει -είναι απλώς μια θεωρία- ότι συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο για να διαφύγουν μαζί ή για να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον».

Το ντοκιμαντέρ διερεύνησε επίσης την πιθανότητα το γιοτ να χτυπήθηκε από ένα downburst, το οποίο είναι ένα ισχυρό σύστημα ανέμων που πνέει προς τα κάτω και προς τα έξω και το οποίο φυσάει γρήγορα προς τα κάτω.

Ο Δρ Karsten Haustein, ερευνητής κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, δήλωσε ότι η μέση ταχύτητα ενός downburst είναι 90 μίλια/ώρα.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που παρασύρονται από ένα downburst δεν έχουν χρόνο να αντιδράσουν λόγω της «ξαφνικής» φύσης του, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει πώς το πλοίο βυθίστηκε τόσο γρήγορα.

H φωτογραφία που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς πως το πλήρωμα άφησε ανοιχτές τις πόρτες

Την ίδια ώρα, μια φωτογραφία του άτυχου Bayesian που τραβήχτηκε λίγα λεπτά πριν βυθιστεί φαίνεται να δείχνει ότι μια πόρτα του πλοίου ήταν κλειστή, μετά από ισχυρισμούς ότι είχε μείνει ανοιχτή.

Το στιγμιότυπο, που τραβήχτηκε από επιβάτη γειτονικού σκάφους, αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι το πλήρωμα άφησε κατά λάθος μια πόρτα ανοιχτή και επέτρεψε στο νερό να πλημμυρίσει το σκάφος.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε 14 λεπτά πριν το Bayesian βυθιστεί κατά τη διάρκεια μιας φρικτής καταιγίδας στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας.

Τρία μέλη του πληρώματος ερευνώνται από εισαγγελείς στη Σικελία, αφού κατηγορήθηκαν ότι άφησαν ανοιχτή τη μεγάλη πόρτα στην πίσω αριστερή πλευρά του 56μετρου σκάφους.