Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα τρίτη μέρα η φωτιά στην Κορινθία. Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής 29/9 σε δύσβατο σημείο στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, και αυτή τη στιγμή καίνε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. Οι φλόγες έχουν φτάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίνε σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά τα οποία ζητείται να εκκενωθούν.

Συγκεκριμένα με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν το πρωί όσοι βρίσκονται στην περιοχή Σοφιανά να απομακρυνθούν προς Ρέθι.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Σοφιανά🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σοφιανά απομακρυνθείτε προς #Ρέθι‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχώνℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki @hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) October 1, 2024

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν ρίψεις νερού από 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι στιγμής στα 42.190 στρέμματα.

Η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά ήταν κύρια καθοδηγούμενη από τους ενισχυμένους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η σχετική υγρασία ήταν σε επίπεδα της τάξης 40-50%.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η Ελλάδα μετρούσε 4.500 ενάρξεις πυρκαγιών, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της 20ετίας, με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών. Ωστόσο, «τα καμένα εκτάρια είναι κάτω από το μέσο όρο 20ετίας», σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.