Την κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε απόψε ο υποψήφιος πρόεδρος και δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Ο διεκδικητής της προεδρίας στο Κίνημα έγινε δεκτός έξω από το Ολύμπιον από τους υποστηρικτές του με κόρνες, πυρσούς και με το σύνθημα “Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά”, ενώ αντίστοιχα θερμή ήταν η υποδοχή εντός της αίθουσας από τον συγκεντρωμένο κόσμο.

Ο κ. Δούκας πριν ξεκινήσει την ομιλία του ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους δύο νεκρούς από τη φωτιά στην Κορινθία.

Ο υποψήφιος για την προεδρία στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι οι κάλπες για το ΠΑΣΟΚ είναι ιστορικές καθώς όπως τόνισε δεν κρίνεται μόνο η τύχη του κόμματος, αλλά και η κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα τα επόμενα χρόνια. 

Ο κ. Δούκας εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών δημιουργώντας ολιγοπώλια και καρτέλ.

Η υγεία και η παιδεία όπως τόνισε αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για τη χώρα και η Νέα Δημοκρατία τούς έχει ισοπεδώσει. 

Δεσμεύτηκε πως εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αργότερα πρωθυπουργός θα καταργήσει όπως είπε τις διατάξεις που νοθεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. 

“Είναι ζήτημα ζωής” όπως επισήμανε.

Αναφερόμενος στην Παιδεία επισήμανε πως 5 χρόνια τώρα η μόνη συζήτηση που γίνεται είναι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κάνεις δεν έχει πει κουβέντα για τη δημόσια παιδεία, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της Ευρώπης αναφορικά με τη χρηματοδότηση.

“Η παιδεία είναι δικαίωμα για όλους και όχι κληρονομική ισχύ” σημείωσε. 

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο είπε πως, την ίδια ώρα που καταγράφει κέρδη ύψους 3 δισ. ευρώ, οι μικρομεσαίοι είναι αποκλεισμένοι από τον δανεισμό και όταν αυτός υπάρχει γίνεται με ληστρικά επιτόκια.

“Ενοχλήθηκαν κάποιοι που μιλάμε για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία όπως και για τα μερίσματα. Το ΠΑΣΟΚ θα μιλά καθαρά και σωστά” υπογράμμισε. 

Κάνοντας αναφορά στο υψηλό κόστος ενέργειας σημείωσε πως τέσσερις εταιρείες και η ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει τεράστια υπερκέρδη. 

“Προτείνω τα επόμενα δύο χρόνια σταθερά τιμολόγια με τιμή αυτήν που είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν μπορεί τα τιμολόγια αυτά να είναι kinder έκπληξη. Να γίνει ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη”.

Κάνοντας αναφορά στα εθνικά θέματα, τόνισε πως στα γεγονότα της Κάσου “φύγαμε άρον άρον”, λέγοντας χαρακτηριστικά πως για αυτά τα γεγονότα το ΠΑΣΟΚ θα είχε γυρίσει τον κόσμο ανάποδα.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μυστική διπλωματία και είπε πως το μόνο θέμα που υπάρχει για επίλυση είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στη Χάγη.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση σημείωσε πως οι δήμαρχοι δεν μπορεί να είναι επαίτες και μόνο για να μαζεύουν τα σκουπίδια. Τόνισε δε πως για να υπάρχει ανάπτυξη η χώρα πρέπει να ξεφύγει από το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε πως είναι μια πόλη με πολλές δυνατότητες αλλά τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. 

Για το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως χρειάζεται ένα μεγάλο restart για να γίνει κίνημα με Κ κεφαλαίο. 

Χαρακτήρισε τις εκλογές της 6 Οκτωβρίου ως μια σημαντική διεργασία συμφωνώντας με τον Κώστα Σημίτη που είπε πως αντίστοιχη μπορεί να μην υπάρξει στο μέλλον.

Άφησε νέες αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας πως κράτησε το ΠΑΣΟΚ κλειστό και ένα κόμμα φοβικό που δεν μπόρεσε να καρπωθεί τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κλείνοντας τόνισε πως στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. 

“Να δείξουμε πως η ελπίδα κερδίζεται με αγώνες να κλείσουμε τον κύκλο της επιβίωσης και να ανοίξουμε όταν κύκλο της υπέρβασης”, σημείωσε. 

Έθεσε το δίλημμα της κάλπης λέγοντας “ή ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ ή ένα μεγάλο κόμμα και μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη”. 

Κλείνοντας είπε πως ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ότι θα είναι στο ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε πως αν ο ίδιος εκλεγεί θα καλέσει τους συνυποψηφίους του να σχεδιάσουν τις νέες πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο την ήττα της Νέα Δημοκρατίας.