Λίβανος: Θέμα ωρών η χερσαία εισβολή του Ισραήλ λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ – Ο Μπάιντεν ζητά εκεχειρία

Το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο εντός των επομένων ωρών, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε η Ουάσινγκτον από το Ισραήλ. Η Washinghton Post τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε σήμερα στο CBS News και τη Washington Post, ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ πως σκοπεύει να ξεκινήσει μια περιορισμένη χερσαία εισβολή στο Λίβανο, η οποία, όπως ανέφερε, μπορεί να αρχίσει εντός ωρών.

«Ως τώρα, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χερσαίες δραστηριότητες στο Λίβανο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντέιβιντ Μπαρούχ, στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας. Ένας από τους συνεργάτες του, ο Λοχαγός Αρντάμ Ιττάχ, πρόσθεσε γρήγορα: «Αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι πίστευαν ότι είχαν πείσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο. Αυτό προήλθε μετά από εντατικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, οι ΗΠΑ παρατήρησαν κάποια σημάδια ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να κινηθεί στον Λίβανο, και κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση ήταν επικείμενη.

Μετά από τις συζητήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το Ισραήλ προγραμματίζει μόνο μικρότερες, στοχευμένες επιδρομές στον νότιο Λίβανο. Οι πρόσφατες επιδρομές από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις θα σχεδιάζονταν για να εξαλείψουν τις θέσεις μάχης από τις οποίες η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε πόλεις στο βόρειο Ισραήλ.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν αυτές τις επιδρομές με μια μεγαλύτερη επιχείρηση από τις συμβατικές δυνάμεις ή να καταλάβουν τμήματα του νότιου Λιβάνου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πίστευαν ότι οι κομάντος θα αποσυρθούν γρήγορα μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ έχει λάβει τελική απόφαση, και είναι πιθανό ότι μια πλήρης κλίμακας εισβολή θα μπορούσε να ακολουθήσει τις στοχευμένες επιδρομές, παρά τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνεχίζουν τις συζητήσεις για να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος να προχωρήσουν, δήλωσε το Πεντάγωνο, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο Ισραήλ για ερωτήσεις σχετικά με το αν σχεδιάζει μια χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. «Συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε μαζί τους, προσπαθώντας να μάθουμε περισσότερα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων

Η Σινγκ δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις χθεσινές επιθέσεις στην Υεμένη, ωστόσο αυτές δεν συντονίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης των IDF ενέκρινε τακτικά σχέδια μάχης με αξιωματικούς που ενδέχεται να εμπλακούν σε χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο.

Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, συναντήθηκε με τους διοικητές των 98ης, 36ης και 91ης μεραρχιών, εγκρίνοντας τις τελευταίες μέρες σχέδια για πιθανές μελλοντικές επιχειρήσεις.

Το στρατιωτικό επιτελείο αναφέρει επίσης ότι η 188η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πραγματοποίησε πρόσφατα ασκήσεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ η πολιτοφυλακή πραγματοποίησε ασκήσεις προσομοιώνοντας διάφορα σενάρια.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλεβί, ολοκλήρωσε μια αξιολόγηση στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης και ενέκρινε τα σχέδια μάχης. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από τον ισραηλινό στρατό στη Βηρυτό, χθες.

«Η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, ενισχύοντας τα σενάρια ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση τον Λίβανο.

במפגש עם ראשי המועצות בפורום קו העימות הדגשתי – השלב הבא במלחמה נגד חיזבאללה יתחיל בקרוב ויהווה גורם משמעותי עבור השגת מטרת המלחמה – החזרת תושבי הצפון לבתיהם. pic.twitter.com/5UsmcPrmT7
— יואב גלנט – Yoav Gallant (@yoavgallant) September 30, 2024

«Η επόμενη φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη σημαντική (αποστολή) της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους», είπε ο Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημάρχους κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκαλείται απόψε, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκληθεί στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις παραπάνω αναφορές ότι το Ισραήλ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CBS News, Washington Post, New York Times, Times of Israel