Διεθνής Επιτροπή Άουσβιτς: Συναγερμό για την Ευρώπη η νίκη της άκρας δεξιάς στην Αυστρία

Η πρώτη νίκη κόμματος της άκρας δεξιάς σε εκλογική διαδικασία στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας σημαίνει «συναγερμό» για την Ευρώπη, έκρινε η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς χθες Κυριακή.

«Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι πρώτες προβλέψεις των αποτελεσμάτων εκλογών στην Αυστρία, πάνω απ’ όλα η ενίσχυση της άκρας δεξιάς γύρω από τον Χέρμπερτ Κικλ και το FPÖ, προσθέτουν νέο κεφάλαιο που προκαλεί συναγερμό» στους «φόβους και στις ανησυχίες» που προϋπήρχαν, τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κρίστοφ Χόιμπνερ.

Η συλλογικότητα, αρμόδια για το μουσείο στο άλλοτε στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης των ναζί, πρόσθεσε πως εναποθέτει τις ελπίδες της στην «ενότητα των αυστριακών δημοκρατών».

Για το καλό της χώρας και της Ευρώπης, οι υποστηρικτές της δημοκρατίας στην Ευρώπη πρέπει να ενωθούν, «να εναντιωθούν» την παράδοση «της ιστορίας στη λήθη» και «στην ιδεολογία των παλιών και νέων ακροδεξιών εξτρεμιστών».

Η επικράτηση του FPÖ, κόμματος που ίδρυσαν ναζί, με λόγο κατά των μεταναστών και κεντρικό σύνθημα «Οχυρό Αυστρία-Οχυρό Ευρώπη» ακολουθεί την ενίσχυση ακροδεξιών σχηματισμών στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.