CLIMATE CHANGE BORDERS
Switzerland and Italy have redrawn the border beneath the Matterhorn, as melting glaciers shift the historically defined frontier.
Glaciers are retreating at an accelerated pace because of human-caused climate breakdown.
On some glaciers there’s no ice left pic.twitter.com/iY91TYdBvA

Κλιματική κρίση: Ιταλία και Ελβετία επανακαθορίζουν τα σύνορά τους στις Άλπεις – Αναγκάζονται από το λιώσιμο των παγετώνων

Η κλιματική κρίση κάνει ακόμα πιο έντονες τις συνέπειές της, με την Ελβετία και την Ιταλία να προχωρούν στον επανακαθορισμό των συνόρων τους, καθώς οι παγετώνες που λιώνουν αλλάζουν τα ιστορικά καθορισμένα τους γεωγραφικά όρια.

Όπως αναφέρει ο Guardian, oι δύο χώρες, συμφώνησαν στις τροποποιήσεις κάτω από την κορυφή Matterhorn, μια από τις υψηλότερες κορυφές στην Ευρώπη, η οποία διασχίζει την περιοχή Zermatt της Ελβετίας και την κοιλάδα Aosta της Ιταλίας..

— arbma🌻 (@arbmacip) September 29, 2024

Οι παγετώνες στην Ευρώπη, την ήπειρο με τη μεγαλύτερη θέρμανση παγκοσμίως, υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό λόγω της κλιματικής κατάρρευσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.

«Σημαντικά τμήματα των συνόρων ορίζονται από τη λεκάνη απορροής ή τις κορυφογραμμές των παγετώνων, το φιρί ή το αιώνιο χιόνι», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε δήλωση που επικαλείται το Bloomberg. «Αυτοί οι σχηματισμοί αλλάζουν λόγω της τήξης των παγετώνων».

Δείτε σχετική ανάρτηση

Το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt επηρεάζεται από την αλλαγή, με τις δύο χώρες να συμφωνούν να τροποποιήσουν τα σύνορα γύρω από τα ορόσημα της Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel και Gobba di Rollin με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα, ανέφερε το Bloomberg.

Μια κοινή ιταλο-ελβετική επιτροπή συμφώνησε με τις αλλαγές τον Μάιο του 2023. Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συνθήκη την περασμένη Παρασκευή, αλλά η Ιταλία πρέπει ακόμη να υπογράψει.

Οι αλλαγές έρχονται μετά από μια διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την επικράτεια της κορυφής που κράτησε χρόνια.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών. Η μεγαλύτερη πτώση ήταν 6% το 2022.

Οι ειδικοί σταμάτησαν να μετρούν τον πάγο σε ορισμένους παγετώνες της Ελβετίας επειδή δεν έχει απομείνει κανένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2023, λόγω των λιώσιμο των πάγων, βγήκαν στην επιφάνεια τα οστά ενός Γερμανού ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από σχεδόν 40 χρόνια ενώ διέσχιζε έναν παγετώνα κοντά στο Matterhorn.