Βηρυτός: Συγκλονιστικά βίντεο από την επίθεση των Ισραηλινών με στόχο τον Χασάν Νασράλα

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση μετά την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, με το Ιράν να υπόσχεται σκληρή ανταπόδοση, τις ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναφέρεται σε «ιστορικές εξελίξεις». Μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα, το Ισραήλ προχώρησε σε εκτεταμένα αεροπορικά χτυπήματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες από τις ισραηλινές επιθέσεις που στοχοποίησαν τον ηγέτη της οργάνωσης κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ουρανοξύστες καλύπτονται από καπνό, καθώς τεράστιες φωτιές κατακαίουν κτίρια, με τον ουρανό της λιβανέζικης πρωτεύουσας να βάφεται γκρίζος.

Τα διεθνή μέσα αναφέρονται στην πρωτοφανή ένταση των βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότερες από 80 βόμβες έπεσαν σε λίγα λεπτά στο σημείο όπου βρισκόταν ο Νασράλα.

Το Ισραήλ αποκάλυψε ότι είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για τον ηγέτη της Χεζμπολάχ επί σειρά ετών, και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ήταν βέβαιο ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις. Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Νέα Τάξη», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, καθώς ο Νασράλα είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος στο υπόγειο αρχηγείο του.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε πραγματικό χρόνο έδωσαν τη δυνατότητα για το αποφασιστικό αυτό χτύπημα. Όπως έγινε γνωστό, στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας δόθηκαν οδηγίες για την αποστολή λίγο πριν απογειωθούν, χωρίς να γνωρίζουν εξαρχής τον στόχο.

Παρόλο που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν βαριά βλήματα Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ανέφερε ότι δεκάδες βλήματα έπληξαν τον στόχο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Εκτός από τον Νασράλα, στο ίδιο χτύπημα σκοτώθηκε και ο Άλι Καράκι, διοικητής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο. «Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα για χρόνια, κατανοώντας ότι κάποια στιγμή θα εξαπέλυε πόλεμο. Οι ενέργειές μας βασίστηκαν σε πληροφορίες που λάβαμε σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σοσάνι.