Τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Με μια λιτή ανάρτηση στον λογαριασμό τους στο Twitter, οι IDF ανέφεραν πως «ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο».

Hassan Nasrallah will no longer be able to terrorize the world.
— Israel Defense Forces (@IDF) September 28, 2024

Η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ χρησιμοποιώντας ακριβείς πληροφορίες από την πτέρυγα πληροφοριών και το αμυντικό σύστημα. Το αρχηγείο βρισκόταν υπόγεια, κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, αναφέρει η Jerusalem Post.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ωστόσο προς το παρόν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο AFP ότι έχει χαθεί η επαφή με τον Νασράλα από χθες το βράδυ, μετά την ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του κινήματος στο προπύργιό του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το 2006 κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος είχε εξαφανιστεί για δύο ημέρες και κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι νεκρός, προτού εμφανιστεί ξανά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στην πλατφόρμα Telegram.

The Israeli @IDF confirms that Hassan Nasrallah, the leader of the Hezbollah terrorist organization and one of its founders, was eliminated yesterday, together with Ali Karki, the Commander of Hezbollah’s Southern Front, and additional Hezbollah commanders.
Nasrallah will no… pic.twitter.com/aThduf0bwe
— Israel ישראל (@Israel) September 28, 2024

«Το χτύπημα διεξήχθη ενώ τα κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο τους και συμμετείχαν στον συντονισμό τρομοκρατικών ενεργειών κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», λέει ο στρατός.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι μετά τη δολοφονία του αρχηγού της τρομοκρατίας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα λέει ότι το Ισραήλ θα φτάσει σε οποιονδήποτε απειλεί τη χώρα και τους πολίτες της.

«Δεν είναι το τέλος των εργαλείων στην εργαλειοθήκη. Το μήνυμα είναι απλό, σε όποιον απειλεί τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ, θα ξέρουμε πώς να τους φτάσουμε», ανέφερε.

«Κατά τη διάρκεια της 32χρονης βασιλείας του Χασάν Νασράλα ως Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», ανέφερε η δήλωση.

«Ήταν υπεύθυνος για τη διεύθυνση και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο στις οποίες δολοφονήθηκαν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων. Ο Νασράλα ήταν ο κεντρικός λήπτης αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης».

Πληροφορίες πως σκοτώθηκε είναι και η κόρη του Νασράλα, Ζεϊνάμπ

Το Channel 12 μετέδωσε επίσης ότι η Ζεϊνάμπ Νασράλα, κόρη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, φέρεται να σκοτώθηκε στην επιδρομή, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανικές αρχές.

Ισραηλινός αξιωματούχος είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα στους Times of Israel ότι το χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση».

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, είχε πει επίσης ότι η επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή.