Συντάξεις: Πότε θα γίνει η «διόρθωση» στην Εισφορά Αλληλεγγύης – Η φόρμουλα που θα «φρενάρει» το «ψαλίδισμα» των αποδοχών

Με «διορθώσεις» στην Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) θα γίνει η καταβολή των συντάξεων τον Δεκέμβριο.

Στην πληρωμή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου, στις οποίες θα έχουν ενσωματωθεί και αυξήσεις μεταξύ 2% έως 2,5%, θα υπάρξει διόρθωση της στρέβλωσης, όπως την χαρακτηρίζουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η «φόρμουλα» που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα «φρενάρει» το «ψαλίδισμα» των αποδοχών που προκύπτει από αυξημένη παρακράτηση μετά την αναπροσαρμογή της σύνταξης.

Προκειμένου να είναι όλα έτοιμα λοιπόν πριν την καταβολή του Δεκέμβρη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία και θα καθορίζει τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν στην κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Έτσι, όπως είναι δομημένη σήμερα η εν λόγω κράτηση, δεν ήταν λίγες που φορές που συνταξιούχοι μετά από κάθε ετήσια αύξηση έβλεπαν τα τελικά ποσά που έβαζαν στην τσέπη αντί να «φουσκώνουν», τελικά να … «ψαλιδίζονται» λόγω της «αρχιτεκτονικής» της εισφοράς.

Για αυτό το λόγο η σχετική ρύθμιση θα έρθει άμεσα, ώστε να αποκλείει τέτοιες περιπτώσεις συνταξιούχων που αντί για αύξηση των αποδοχών τους μετά από κάθε ετήσια αναπροσαρμογή βλέπουν μείωση λόγω της αυξημένης παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα: Για σύνταξη 1.690 ευρώ παρακρατείται σήμερα ΕΑΣ 3% ήτοι 59,7 ευρώ το μήνα. Με πιθανή αύξηση 2,2% από 1.1.2025 οι ονομαστικές μηνιαίες αποδοχές θα ανέλθουν στα 1.727,18 ευρώ και η Εισφορά «Αλληλεγγύης» θα φθάσει τα 103,63 ευρώ. Και από τα 1.639,3 ευρώ που λαμβάνει φέτος ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας, τα Χριστούγεννα (σύνταξη Ιανουαρίου), θα πάρει 1.623,5 ευρώ.

Κατά συνέπεια, αντί για αύξηση ο συνταξιούχος της συγκεκριμένης κατηγορίας θα έχει μείωση αποδοχών 16 ευρώ κάθε μήνα το νέο χρόνο, αν δεν έρθει η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι συντελεστές ΕΑΣ επιβάλλονται στην πηγή (καταβολή συντάξεων) και παρακρατούνται από τον ΕΦΚΑ. Υπολογίζονται δε στο αρχικό μεικτό ποσό της σύνταξης. Μετά υπολογίζεται η εισφορά Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 6% και τέλος ο φόρος.

Για το ίδιο ποσό σύνταξης, (π.χ. τα 1.500 ευρώ) οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων κατηγοριών έχουν «διπλή» επιβάρυνση
Επί της ουσίας δεν ισχύει προοδευτική κλίμακα. Εάν ένας συνταξιούχος ξεπεράσει το όριο των 1.400 ευρώ, η εισφορά επιβάλλεται εφ’ όλου του ποσού. Εάν σε ένα επόμενο επίπεδο η σύνταξη ξεπεράσει τα 1.700 ευρώ, η εισφορά 6% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Η ΕΑΣ, που επιβλήθηκε κατά την μνημονιακή περίοδο, επιφέρει μηνιαία εισφορά στις συντάξεις από 3% – 14%, ανάλογα με το ύψος τους.

Επιβάλλεται στο σύνολο του μηνιαίο εισοδήματος από κύριες συντάξεις, στο μικτό ποσό. Αφετηρία είναι τα 1.400 ευρώ και τα κλιμάκια που υπάρχουν ως τώρα είναι τα εξής:

Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3%-10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι φέτος η ΕΑΣ θα προσφέρει στα Ταμεία,  ένα ποσό που θα προσεγγίσει τα 480 εκατ. ευρώ.