Μέση Ανατολή: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για εκεχειρία στον Λίβανο – Το Ισραήλ δηλώνει πως «εκτιμά» τις προσπάθειες των ΗΠΑ

Ισραηλινές και αμερικανικές ομάδες αξιωματούχων συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για μια εκεχειρία στον Λίβανο, σύμφωνα με το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και την επιδίωξη να προωθηθεί ο κοινός στόχος της ασφαλούς επιστροφής των ανθρώπων στα σπίτια τους. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αναζητούνται λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, που είναι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Νετανιάχου, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Άμος Χοκστέιν, και τον Μπρετ ΜακΓκέρκ, υπεύθυνο για θέματα Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με αναφορές που έγιναν στα διεθνή ΜΜΕ για την αμερικανική πρωτοβουλία εκεχειρίας, δίνοντας μια επίσημη δήλωση που αναφέρει τις προθέσεις και τη στάση της χώρας απέναντι στο θέμα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, «νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν με το Ισραήλ την πρόθεσή τους να προτείνουν μια πρωτοβουλία εκεχειρίας στον Λίβανο σε συνεργασία με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέφρασε την εκτίμησή της για τις προσπάθειες των ΗΠΑ και δήλωσε ότι συμμερίζεται τον στόχο της πρωτοβουλίας για την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στις περιοχές τους στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ωστόσο, νωρίτερα εχθές, το Ισραήλ απέρριψε τις παγκόσμιες εκκλήσεις για εκεχειρία με το κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αντιστεκόμενο στις πιέσεις από τον σημαντικότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ. Η συνέχιση των επιθέσεων έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες θανάτους στον Λίβανο, αυξάνοντας τον φόβο για την πιθανότητα μιας περιφερειακής σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει στο Ισραήλ ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, που περιλαμβάνει και το Λίβανο, θα δυσκολέψει την επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Παρά τη στάση του Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανές τις προοπτικές για μια άμεση εκεχειρία διάρκειας 21 ημερών, η οποία προτάθηκε την Τετάρτη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένων των επαφών που πραγματοποιούνται στα παρασκήνια των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η σημασία μιας πιθανής εκεχειρίας συζητήθηκε σε συνομιλίες μεταξύ του Μπλίνκεν και του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, κατά τις οποίες αναφέρθηκε η σημασία επίτευξης συμφωνίας για την εκεχειρία των 21 ημερών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Παράλληλα, ο Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη για μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, καθώς και για τη βελτίωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, όπου σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι εκτοπισμένοι και υπάρχει κρίση πείνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε προτείνει ένα σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων για τη Γάζα στις 31 Μαΐου, αλλά η συμφωνία αντιμετώπισε προβλήματα, κυρίως λόγω των ισραηλινών απαιτήσεων για τη διατήρηση της παρουσίας τους στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας ,στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, και ζητήματα σχετικά με την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη κριτική από το εσωτερικό και το εξωτερικό λόγω της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ εν μέσω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στον Λίβανο, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους τις τελευταίες ημέρες. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αξιοποιήσει την επιρροή της για να πιέσει το Ισραήλ να δεχτεί τις εκκλήσεις για εκεχειρία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τη θέση της χώρας του και, ενδεχομένως, να αποδώσει ευθύνες στο Ιράν για τη βία και το χάος που έχει προκληθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές, ο Νετανιάχου θεωρεί ότι το ταξίδι του στον ΟΗΕ και η ομιλία του έχουν κρίσιμη σημασία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τη Χεζμπολάχ. Οι Times of Israel επισημαίνουν ότι ο Νετανιάχου παραμένει πεπεισμένος ότι η ρητορική του μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για τη θέση του Ισραήλ, παρόλο που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διεθνή κοινότητα που ζητά τερματισμό της βίας.

Με πληροφορίες από: Reuters, Times of Israel, New York Times