Εγκεφαλικό: Ο βασικός ένοχος στη διατροφή για την αύξηση του κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη – Οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη

Μια επαναστατική μελέτη έχει εντοπίσει 23 βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για 8 στα 10 περιστατικά εγκεφαλικού, αποκαλύπτοντας ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν τον κίνδυνο είτε να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την πάθηση.

Ο βασικός ένοχος στη διατροφή για την απότομη αύξηση των εγκεφαλικών, σύμφωνα με μελέτη

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ειδικοί έχουν αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η διατροφή μας επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού. Η πρωτοποριακή έρευνα, η οποία θα μπορούσε να «αλλάξει την τροχιά κινδύνου εγκεφαλικού για την επόμενη γενιά», έχει οδηγήσει τους γιατρούς να συμβουλεύουν την αντικατάσταση των ανθρακούχων ποτών με άλλα είδη, όπως:

Η μελέτη, που χαρακτηρίστηκε ως ορόσημο, εντόπισε 23 καθοριστικούς παράγοντες που ευθύνονται για περίπου το 80% των περιπτώσεων εγκεφαλικού. Ενώ πολλοί παράγοντες είναι πέρα ​​από τον ατομικό έλεγχο, η διατροφή είναι ένας τομέας όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σημαντικές αλλαγές και τα ευρήματα της μελέτης πηγαίνουν πέρα ​​από τις απλές προειδοποιήσεις σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγουν.

Μεταξύ των βασικών ενόχων για την απότομη αύξηση των περιπτώσεων εγκεφαλικού από το 1990 έως το 2021 ήταν τα ζαχαρούχα ποτά. Αυτά τα ποτά, ειδικά όταν συνδυάζονται με μια δίαιτα ανεπαρκή σε Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα γνωστά για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, επισημάνθηκαν ως ιδιαίτερα επιβλαβή.

Πηγές των ωφέλιμων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν:

Αντικαθιστώντας τα ζαχαρούχα ποτά με αυτές τις πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτικές λύσεις, τα άτομα θα μπορούσαν να αποτρέψουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, προτείνει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology Journal .

Τι έδειξε μελέτη για τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα θανατηφόρα εγκεφαλικά αυξήθηκαν κατά 44% και τα νέα εγκεφαλικά αυξήθηκαν κατά 70% μεταξύ 1990 και 2021. Διαπιστώθηκε ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνέβαλε 88% περισσότερο στην παγκόσμια επιβάρυνση του εγκεφαλικού. Τα εγκεφαλικά που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 72%, με το υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά 32% και με τα ανθρακούχα ποτά κατά 23%.

Η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα και η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση ήταν επίσης μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, στη λίστα των αξιοσημείωτων παραγόντων κινδύνου ήταν:

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης τόνισε ότι ο εντοπισμός αυτών των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν σε μεγάλο βαθμό προσφέρει «τεράστιες ευκαιρίες για αλλαγή της τροχιάς του κινδύνου εγκεφαλικού για την επόμενη γενιά».

Η Dr. Catherine O. Johnson, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας στο Institute For Health Metrics and Evaluation, δήλωσε: «Υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην παχυσαρκία και στo μεταβολικό σύνδρομο. Ο εντοπισμός βιώσιμων τρόπων συνεργασίας με τις κοινότητες για την ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη και τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό που μπορούν να τροποποιηθούν είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης κρίσης».

Υπογράμμισε επίσης το ρόλο της κοινωνίας στη μείωση των εγκεφαλικών με τη φροντίδα του πλανήτη: «Δεδομένου ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται αμοιβαία με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, η σημασία των κλιματικών ενεργειών και μέτρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί».