Πολιτικός αυτισμός. Ή τα κόμματα στον καθρέφτη τους. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς μια πολιτική σκηνή, στην οποία το καθένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα ασχολείται επί της ουσίας μόνο με τον εαυτό του. Όσο για την κοινωνία, πορεύεται με τα δικά της θέματα και προβλήματα.

Η κυβέρνηση κυβερνάει χωρίς αντιπολίτευση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να ασχοληθεί με κάποιους αμφισβητίες εντός του κόμματος. Είναι οι «11» που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια και ένας εξ’ αυτών διεγράφη. Και είναι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που ενίοτε ξιφουλκούν επειδή κάποιες κυβερνητικές πολιτικές δεν τους αρέσουν. Αυτές τις ημέρες στην Αθήνα τα τραπέζια υπουργών με βουλευτές δίνουν και παίρνουν, ενώ η κορύφωση θα έρθει την επόμενη εβδομάδα όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου -πιθανότατα την 1η Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή 4 του μηνός η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει τα 50 της χρόνια με… street party, που θα γίνει στην οδό Ρηγίλλης, τον δρόμο που αποτέλεσε την έδρα του κόμματος επί δεκαετίες.

Στο ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής 6 Οκτωβρίου. Από το ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος μάλλον όλοι βρήκαν κερδισμένοι, επομένως και το κόμμα. Όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος στις επαναληπτικές της 13ης Οκτωβρίου πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα το επόμενο διάστημα.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ η εσωστρέφεια και ο σπαραγμός έχουν χτυπήσει… κόκκινο. Το άλλοτε κραταιό κόμμα της Αριστεράς βαδίζει προς εσωκομματικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου. Με την επόμενη διάσπαση να θεωρείται σίγουρη πριν από το τέλος του χρόνου -και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην εκλογή προέδρου-, οι πάντες ασχολούνται με τα… δικά τους, που προφανώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν εκτός από τους ίδιους!

Η πιο σημαντική συναυλία

Στην Αυστραλία Πατριάρχης και Μητροπολίτης

Στη μακρινή Αυστραλία θα ταξιδέψει από τις 3 έως τις 20 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρά την ηλικία του δεν το βάζει… κάτω, ούτε τον πτοούν οι ταλαιπωρίες, όπως -εν προκειμένω- ένα 24ωρο αεροπορικό ταξίδι. Ανάμεσα σε αυτούς που θα τον συνοδεύσουν θα είναι και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο οποίος -φυσικά- θα βρίσκεται πίσω στην πόλη για τις εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου 26 – 28 Οκτωβρίου. Στην Αυστραλία υπάρχουν πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί και φυσικά η επίσκεψη του Πατριάρχη έχει ως στόχο την δια της ευλογίας του τόνωση του θρησκευτικού τους φρονήματος.   

Ρύζι στο τραπέζι  

Το 1ο Φεστιβάλ Ρυζιού οργανώνει το σαββατοκύριακο που μας έρχεται -αύριο και μεθαύριο- στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για την διατροφική και θρεπτική αξία του ρυζιού, η κατανάλωση του οποίου στη χώρα μας είναι μάλλον περιορισμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιταλοί καταναλώνουν 15 κιλά ρύζι ετησίως, οι Πορτογάλοι 18 κιλά και οι Έλληνες μόλις 5 κιλά. Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό: Στην Ελλάδα το ρύζι χρησιμοποιείται κυρίως ως συνοδευτικό σε πιάτα που έχουν βασικό υλικό το κρέας ή το ψάρι. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, λίγοι Έλληνες τρώνε τους διαφόρους τύπους ριζότου ως κύριο πιάτο. Γι’ αυτό στο Φεστιβάλ, που τις δύο ημέρες ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι και ολοκληρώνεται στις 9 το βράδυ, παίρνουν μέρος γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, αλλά και σεφ της κουζίνας, προκειμένου να μαγειρέψουν και να αναδείξουν τις δυνατότητες του ρυζιού. Με δεδομένο ότι το 80% της παραγωγής ελληνικού ρυζιού γίνεται στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, λόγω των ποταμών, αφού η ρυζοκαλλιέργεια απαιτεί πολύ νερό, το Φεστιβάλ γίνεται λογικά στη Θεσσαλονίκη και στόχος του οργανωτή Συνδέσμου είναι να το καθιερώσει σε ετήσια βάση.   

Μια Ολυμπιονίκης στο 11ο Δημοτικό  

Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Αμαλίας βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης η Ζωή Φίτσιου, η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που μαζί με την Μιλένα Κοντού ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μίλησε με τα παιδιά, τα οποία παρακίνησε να δοκιμάσουν αθλητικές και άλλες δραστηριότητες μέχρι να καταλάβουν ποια τα ικανοποιεί περισσότερο. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι και η ίδια πριν καταλήξει στην κωπηλασία δοκίμασε και άλλα αθλήματα, αλλά μόλις έπιασε τα κουπιά κατάλαβε ότι βρίσκεται στο στοιχείο της. Το σχολείο την υποδέχθηκε με μια ανθοδέσμη, ενώ τα παιδιά, που ήξεραν από μέρες για την επίσκεψη, της χάρισαν ζωγραφιές και άλλες χειροτεχνίες. Ανάλογες επισκέψεις σε σχολεία θα συνεχιστούν στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που αφορούν τον αθλητισμό στα μαθητικά χρόνια, που είναι τόσο κρίσιμα για την εξέλιξη όσων παιδιών έχουν ταλέντο.