Βρετανία: Κυβερνοεπίθεση στο Wi-Fi των σιδηροδρομικών σταθμών – Οι χάκερ πρόεβαλαν μήνυμα με πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις

Η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών έχει ξεκινήσει έρευνα, καθώς ταξιδιώτες που προσπαθούσαν να συνδεθούν στο Wi-Fi στους σταθμούς ανέφεραν ότι είδαν ένα μήνυμα σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Το Wi-Fi στους επηρεαζόμενους σταθμούς ελέγχεται από τρίτο πάροχο, την Telent, και σύμφωνα με πληροφορίες της MailOnline, άλλοι οργανισμοί έχουν επίσης πληγεί από την επίθεση.

Η ιστοσελίδα του Wi-Fi μετά την επίθεση έγραφε «Σε αγαπάμε, Ευρώπη» και περιείχε πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Manchester Evening News. Η επίθεση έχει συγκριθεί με την πλοκή της νέας δραματικής σειράς του BBC «Nightsleeper», στην οποία ένα τρένο που ταξιδεύει από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο δέχεται κυβερνοεπίθεση και καταλαμβάνεται.

Το Wi-Fi παραμένει εκτός λειτουργίας στους σταθμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης τους Bristol Temple Meads, Edinburgh Waverley, Leeds, Guildford και Reading. Οι δέκα σταθμοί του Λονδίνου που έχουν πληγεί είναι οι Cannon Street, Charing Cross, Clapham Junction, Euston, King’s Cross, Liverpool Street, London Bridge, Paddington, Victoria και Waterloo.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας που επηρεάζει το δημόσιο Wi-Fi στους σταθμούς που διαχειρίζεται η Network Rail», δήλωσε εκπρόσωπος της Network Rail στη MailOnline. «Η υπηρεσία αυτή παρέχεται μέσω τρίτου και έχει ανασταλεί ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη» πρόσθεσε.

‘Nightsleeper-style’ cyber attack hits 20 railway stations: Passengers logging on to public wi-fi at UKs biggest transport hubs ‘are met with screen about terror attacks in Europe’
https://t.co/l9duKHIisz pic.twitter.com/VQNEDHKx0P
— Readean (@readeancom) September 26, 2024

Η Network Rail διαχειρίζεται 20 σταθμούς σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, με τον London St Pancras να είναι ο μόνος που δεν έχει επηρεαστεί από την επίθεση. Ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών είπε: «Είμαστε ενήμεροι για μια κυβερνοεπίθεση που επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες Wi-Fi της Network Rail, που αναφέρθηκε περίπου στις 5:03 μ.μ. στις 25 Σεπτεμβρίου. Εργαζόμαστε με τη Network Rail για να ερευνήσουμε το περιστατικό».

Η εκπρόσωπος της Telent δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για το περιστατικό κυβερνοασφάλειας που επηρεάζει το δημόσιο Wi-Fi στους σταθμούς που διαχειρίζεται η Network Rail και διερευνούμε μαζί με τη Network Rail και άλλους ενδιαφερόμενους. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα από τη Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών σχετικά με αυτό το περιστατικό, επομένως δεν είναι κατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω σε αυτή τη φάση».

Αυτή η επίθεση έρχεται μετά από μια ξεχωριστή κυβερνοεπίθεση που διαπράχθηκε κατά της Transport for London (TfL) την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία είδε ορισμένα δεδομένα πελατών να αποκτώνται από τους χάκερς. Ένας 17χρονος έχει συλληφθεί με υποψία παραβίασης του νόμου περί κακής χρήσης υπολογιστών σε σχέση με την επίθεση κατά της TfL.