Ισραήλ: Επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή των εναέριων όπλων της Χεζμπολάχ – Βίντεο από την επίθεση στην Βηρυτό

Την εξόντωση του διοικητή των εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ (πυραύλων και drone) επιβεβαίωσε το Ισραήλ, μετά την επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού το απόγευμα της Πέμπτης 26/09/24), με τις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν να δείχνουν ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης, καθώς η διεθνής προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός φαίνεται να καταρρέει.

Η αεροπορική επίθεση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, στην συνοικία Νταχία είχε στόχο τον Μοχάμεντ Σρουρ, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος και για τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της οργάνωσης μαζί με πυραύλους κρουζ και την εναέρια άμυνα. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

🔴 ELIMINATED: Commander of Hezbollah’s Aerial Command, Muhammad Hussein Srour, in a precise IAF strike in Beirut.
Srour advanced and directed numerous aerial terrorist attacks aimed at Israeli civilians. During the “Iron Swords” war, he executed several terrorist attacks… pic.twitter.com/odPb5tCERx
— Israel Defense Forces (@IDF) September 26, 2024

Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, ο Σρουρ κατεύθυνε και διοικούσε πολυάριθμες και διάφορες αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των φορτωμένων με εκρηκτικά drones και των πυραύλων cruise.

More documentation from the area of the attack in Beirut, Lebanon. https://t.co/tIUXWFkjnG pic.twitter.com/SGGnb6QB1b
— GeoInsider (@InsiderGeo) September 26, 2024

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους IDF, ήταν επικεφαλής της κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ και δημιούργησε χώρους στο Λίβανο όπου η τρομοκρατική ομάδα κατασκεύαζε πολεμική UAV, μερικά από τα οποία βρίσκονταν κάτω από πολιτικά κτίρια στη Βηρυτό.

Ο Σρουρ εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και κατείχε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων στην αεράμυνα της τρομοκρατικής ομάδας, στη μονάδα Aziz στη δύναμη Radwan και ως ακόλουθος της Χεζμπολάχ στην Υεμένη, όπου συμμετείχε στις αεροπορικές δυνάμεις των Χούθι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

היום, 26 בספטמבר 2024, בהכוונה מודיעינית מדוייקת של חיל האוויר ואגף המודיעין, מטוסי קרב תקפו בביירות וחיסלו את מחמד חסין סרור, מפקד היחידה האווירית של ארגון הטרור חיזבאללה>> pic.twitter.com/9btewwdOwE
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) September 26, 2024

Η επίθεση σηματοδότησε τουλάχιστον την τέταρτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί τις τελευταίες ημέρες κορυφαίους διοικητές της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος την Τρίτη με θύμα τον επικεφαλής των πυραύλων Ibrahim Qubaisi και μιας επίθεσης την Παρασκευή με θύμα Ibrahim Aqil, τον επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.

Μετά την εξόντωση του Σρουρ, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Herzi Halevi δήλωσε ότι ο στρατός πρέπει να συνεχίσει να χτυπά την οργάνωση: «Πρέπει να συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Χεζμπολάχ. Περιμένουμε αυτή την ευκαιρία εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Halevi αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο στρατός είναι κατά της κατάπαυσης του πυρός σε αυτό το στάδιο.