Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο και το μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ συνέχισαν να πλήττουν το βόρειο Ισραήλ.

Διαβάστε: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για εισβολή στον Λίβανο, λένε οι IDF – Στέλνει δύο ταξιαρχίες στα βόρεια σύνορά του

Λίβανος: Άλλους 90.000 εκτοπισμένους κατέγραψε στη χώρα ο ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε τον όρκο του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι χιλιάδες Ισραηλινοί που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές και δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ πλήττεται σκληρότερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί.

«Πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ούτε μπορεί να φανταστεί – το κάνουμε με ισχύ αλλά και με τεχνάσματα» είπε. «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για όλα όσα κάνουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους» είπε σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα στα στρατεύματα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφεί η υποδομή της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Ακούτε τα αεριωθούμενα αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι σας, χτυπάμε όλη την ημέρα», είπε ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί σε στρατιώτες μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Chief of Staff Halevi at an exercise in the north: “We attack all day long.” Both to prepare the area for the possibility of your entry, and also to continue harming Hezbollah. Hezbollah today expanded its circle of fire, later today, it will receive a very strong response. We… pic.twitter.com/kzgdwD5fHJ
— Ori Miller🇮🇱 (@orielishamiller) September 25, 2024

«Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας, όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη Χεζμπολάχ».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Τελ Αβίβ, εν μέσω των σφοδρότερων διασυνοριακών μαχών εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Οι IDF ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ότι καλούν δύο εφεδρικές ταξιαρχίες που θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ισραήλ.

Διπλωματικός μαραθώνιος για εκτόνωση

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληληλα, σε εξέλιξη είναι τις τελευταίες ώρες μια διπλωματική προσπάθεια που έχει εκκινήσει από τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν και άλλες χώρες, ώστε να αποτραπεί χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, για να πλήξει επί του εδάφους τη Χεζμπολάχ. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι επίσης η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, και να σταματήσουν οι συγκρούσεις τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο δίκτυο ABC, είπε ότι «είναι πολύ πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει μια πιθανότητα να επιλυθούν οι συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκεται το Ισραήλ. Εχουμε έναν ρόλο να παίξουμε και θα το κάνουμε». Και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή είναι «οξύς» και ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι σύμμαχοί της εργάζονται ακούραστα για να αποφύγουν έναν ολοκληρωμένο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Συναντιόμαστε σε μια περίοδο υψηλής έντασης», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους και υπουργούς του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στη Νέα Υόρκη.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή είναι οξύς… Η καλύτερη απάντηση είναι η διπλωματία και οι συντονισμένες προσπάθειές μας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες για την εν εξελίξει διπλωματική προσπάθεια προέρχονται από Λιβανέζους αξιωματούχους, Δυτικούς διπλωμάτες, μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ και μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών. Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επίσης, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Γαλλία συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Ενας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ανέφερε ότι η πρόταση προβλέπει κατάπαυση πυρός στον Βορρά του Ισραήλ ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη διπλωματική λύσης.

Με πληροφορίες από kathimerini και Reuters

Φωτογραφία: Reuters