“Τύμπανα πολέμου” ηχούν στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στο μέτωπο του Λιβάνου, ιδίως μετά την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από τον στρατό του Ισραήλ και τα μηνύματα που εκπέμπουν αξιωματούχοι του.

Κλιμακώνεται τις τελευταίες ώρες η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να ετοιμάζεται πιθανότατα ακόμη και για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, την ώρα που υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις υπό τις ΗΠΑ για αποκλιμάκωση.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιστράτευση ταξιαρχιών εφέδρων για επιχειρησιακή δράση στη βόρεια περιοχή της χώρας, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που συνορεύει με το βόρειο Ισραήλ.

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση των μαχών ενάντια στη Χεζμπολάχ, την υπεράσπιση του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους» ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ακολούθησαν αντίστοιχες δηλώσεις του αρχηγού του στρατού που προϊδεάζουν για χερσαία εισβολή στον Λίβανο. «Ακούτε τα μαχητικά πάνω από το κεφάλι σας· χτυπάμε όλη μέρα. Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας, όσο και για να συνεχίσουμε να αποδυναμώνουμε τη Χεζμπολάχ» είπε ο Χέρζι Χαλεβί στους στρατιώτες και πρόσθεσε:

«Σήμερα, η Χεζμπολάχ διεύρυνε το εύρος των επιθέσεών της και αργότερα σήμερα θα λάβει μια πολύ ισχυρή απάντηση. Ετοιμαστείτε. Σήμερα συνεχίζουμε, δεν σταματάμε· χτυπάμε και τους πλήττουμε παντού. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος — να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι του βορρά».

Ο Χαλεβί τόνισε ότι, για να «επιτευχθεί αυτό», ο στρατός «προετοιμάζει τη διαδικασία μιας χερσαίας επιχείρησης, που σημαίνει ότι οι μπότες σας, οι στρατιωτικές μπότες σας, θα μπουν σε εχθρικό έδαφος, θα μπουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια».

Όπως αναφέρει το BBC, οι δηλώσεις του Χαλεβί είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη από υψηλόβαθμο στέλεχος ότι ενδεχομένως επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν το Ισραήλ έθεσε ως στόχο να επιστρέψουν στην πατρίδα 60.000 Ισραηλινοί που εκτοπίστηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας από τα πυρά ρουκετών της Χεζμπολάχ, η οργάνωση έχει πληγεί από εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές και τις πρωτοφανείς εκρήξεις βομβητών και ασύρματων. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί: οι ρουκέτες συνεχίζουν να εισέρχονται στο Ισραήλ και σήμερα για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο στο Τελ Αβίβ – ένα σαφές σημάδι ότι η οργάνωση δεν υποχωρεί.

Πολλοί εκτιμούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές, όσο εκτεταμένες κι αν είναι, δεν θα είναι αρκετές για να αποδυναμώσουν και να καταστρέψουν τη Χεζμπολάχ και αρκετοί στρατιωτικοί θεωρούν μια χερσαία εισβολή απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε τον όρκο του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές και δήλωσε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ πλήττεται σκληρότερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί.

«Πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ούτε μπορεί να φανταστεί – το κάνουμε με ισχύ αλλά και με τρόπο έξυπνο» είπε.

«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για όλα όσα κάνουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους» πρόσθεσε σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

נתניהו ברקע הדיווחים על מגעים להסדרה: “אנחנו מנחיתים על חיזבאללה מכות שהוא לא דמיין. אנחנו עושים זאת בעוצמה, אנחנו עושים זאת בתחבולה. אני לא יכול לפרט כל מה שעושים. דבר אחד אני מבטיח – לא ננוח עד שתושבי הצפון יחזרו הביתה”@AmichaiStein1 pic.twitter.com/jB6ejxO1tA— כאן חדשות (@kann_news) September 25, 2024

Μπάιντεν: «Πιθανός αλλά όχι αναπόφευκτος ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή»

Ακολούθησαν δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε για την πιθανότητα ενός «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη «ευκαιρία» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός» παραδέχτηκε ο Μπάιντεν στην εκπομπή “The View” του ABC. «Αυτό που πιστεύω είναι, επίσης, ότι υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να υπάρξει μια διευθέτηση που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά ολόκληρη την περιοχή».

Σημειώνεται πως, τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια που έχει εκκινήσει από τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν και άλλες χώρες, ώστε να αποτραπεί χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι, επίσης, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, και να σταματήσουν οι συγκρούσεις τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πληροφορίες για την εν εξελίξει διπλωματική προσπάθεια προέρχονται από Λιβανέζους αξιωματούχους, Δυτικούς διπλωμάτες, μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ και μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών. Όλοι τους είναι πρόσωπα που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Γαλλία συμμετέχουν στη διαδικασία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος. Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ανέφερε ότι η πρόταση προβλέπει κατάπαυση πυρός στον βορρά του Ισραήλ ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη διπλωματική λύσης.

Πληροφορίες, επίσης, κάνουν λόγο, επίσης, για εμπλοκή του Ιράν στις συνομιλίες, διότι προτιμά να αποφευχθεί ολοκληρωτική σύγκρουση.