Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε σήμερα (25/9) περισσότερους από 280 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απ’ όπου η ισλαμιστική οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ.

Αφού εκτοξεύτηκαν «πολλά βλήματα» από τον Λίβανο «από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ» ο στρατός «έπληξε τους εκτοξευτήρες που χρησιμοποιούνται» για αυτές τις επιθέσεις καθώς «και άλλους τρομοκρατικούς στόχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά, επλήγησαν «περισσότεροι από 280 τρομοκρατικοί στόχοι της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με τον στρατό.

🇱🇧🇮🇱 AIRSTRIKE IN SOUTHERN LEBANON: witness the chilling moment a bomb hit a populated center. pic.twitter.com/HQklIT2iAg— Militant Tracker (@MilitantTracker) September 25, 2024

An Israeli air strike targeted Al Kharayeb, southern Lebanon. pic.twitter.com/CYf2tq9i3O— Jazzy (@JazzyBellBray) September 25, 2024

More from southern Lebanon pic.twitter.com/olAOHjYb5m— Jazzy (@JazzyBellBray) September 25, 2024

pic.twitter.com/iMlO9fG0Es MỚI CẬP NHẬT 🚨IDF: Hôm nay, chúng tôi đã tấn công khoảng 280 mục tiêu ở Lebanon. Nội các sẽ họp vào tối nay để phê duyệt các kế hoạch bổ sung.— VUI LÊ (@VuiVuil23103079) September 25, 2024

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ υποστηρίζουν δημοσίως ότι δεν ενδιαφέρονται για έναν νέο ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος πιθανότατα θα προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές στο Ισραήλ και θα μπορούσε να καταστρέψει μεγάλο μέρος του Λιβάνου, αλλά είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αν χρειαστεί. Θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει άλλους συμμάχους του Ιράν, όπως οι Χούθι της Υεμένης που εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ την Κυριακή ή ακόμη και την ίδια την Τεχεράνη.

Οι εικασίες για κλιμάκωση των συγκρούσεων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει τακτικά δεκάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς εκκενωθείσες κοινότητες στην κατά κύριο λόγο ακατοίκητη συνοριακή περιοχή και σε εκείνες πιο μακριά.

Το Ισραήλ απάντησε με καθημερινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης, δολοφόνησε μερικούς από τους ανώτατους διοικητές της και χτύπησε αποθήκες όπλων βαθιά μέσα στον Λίβανο, σύμφωνα με τον IDF.

Παράλληλα, σε μία εξέλιξη που ενισχύει του φόβους ότι μία χερσαία επίθεση στον Λίβανο είναι προ των πυλών, ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε σε νέες εφεδρείες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο του πολέμου.

Ο πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ θα απαιτούσε μείωση των δυνάμεων στη Γάζα και θα μπορούσε να βλάψει την πιθανότητα απελευθέρωσης των ομήρων

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 13 το Σαββατοκύριακο, ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους αρχηγούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων την Πέμπτη ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια «ευρείας κλίμακας αντιπαράθεση» με τη Χεζμπολάχ, μια πιθανότητα που υποστήριξε ότι δεν θα μειώσει τη στρατιωτική πίεση του Ισραήλ στη Χαμάς στη Γάζα.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειαζόταν μια επιχείρηση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το εάν το Ισραήλ διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται όσο συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Καν, ο Γκάλαντ υποστήριξε ότι ο πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ θα απαιτούσε μείωση των δυνάμεων στη Γάζα και θα μπορούσε να βλάψει την πιθανότητα απελευθέρωσης των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από τις 8 Οκτωβρίου, 26 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, καθώς και 20 στρατιώτες και έφεδροι του Ισραηλινού Στρατο έχουν χάσει τη ζωή τους. Έχουν σημειωθεί επίσης αρκετές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.