Κάθε μεγάλο στέλεχος χτυπάει τα καμπανάκια κινδύνου για όσα έρχονται μέσα στα επόμενα χρόνια για τις μεγάλες ευρωπαϊκές μάρκες.

Ο Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε «κατάσταση επιβίωσης» λόγω της αυξανόμενης πίεσης για την επίτευξη ισορροπίας κόστους μεταξύ των ηλεκτρικών και των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο Tavares τόνισε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, η Stellantis παλεύει με την «υποβάθμιση» των αμερικανικών εταιρειών, ενώ στην Ευρώπη, η αυτοκινητοβιομηχανία πιέζεται να πουλήσει περισσότερα ηλεκτρικά εν μέσω μειωμένων κρατικών κινήτρων.

Τα EV παραμένουν πιο ακριβά από τα οχήματα εσωτερικής καύσης και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πρόκειται να αυστηροποιηθούν περαιτέρω το 2025, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα εάν δεν επιτύχουν χαμηλότερους στόχους εκπομπών.

Για να επιβιώσουν, ο Tavares τονίζει την ανάγκη για ισορροπία στις τιμές μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο, με τις κυβερνήσεις να μειώνουν τα κίνητρα αγοράς, η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρουσιάζει επιβράδυνση, γεγονός που αποδεικνύεται από την προσωρινή διακοπή της παραγωγής του 500e από τη Fiat λόγω της αδύναμης ζήτησης.

Παρά τα εμπόδια αυτά, ο Tavares τάσσεται κατά της καθυστέρησης των νέων στόχων εκπομπών CO2 στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι η Stellantis είναι προετοιμασμένη για αυστηρότερους κανονισμούς.

Δεν βλέπει καμία δικαιολογία για την αναβολή των πολιτικών για το κλίμα, επικαλούμενος περιβαλλοντικές κρίσεις όπως οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος πιστεύει ότι η απαγόρευση της ΕΕ το 2035 για τα αυτοκίνητα που κινούνται με στερεά καύσιμα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, οδηγώντας ενδεχομένως στην παρακμή των κινητήρων εσωτερικής καύσης παγκοσμίως.