Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενεργοποιήθηκαν σειρήνες στις περιοχές Γκας Νταν και Σάρον του κεντρικού Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ και τη Νετάνια, έπειτα από την εκτόξευση πυραύλου επιφανείας-επιφανείας από τον Λίβανο, ο οποίος αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα.

Η ισραηλινή Haaretz αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ στοχεύει στο Τελ Αβίβ.

Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε από την πλευρά της Χεζμπολάχ, η οποία υποστήριξε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του γενικού αρχηγείου της Μοσάντ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Η Ισλαμική Αντίσταση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 στις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (…) με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ», ανακοίνωσε η οργάνωση.

Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, πραγματοποιεί νέες αεροπορικές επιδρομές στον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όπως αναφέρουν τα επίσημα Μέσα του Λιβάνου.

«Από τις 5.00 π.μ. εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει πλήγματα» σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου, αναφέρει το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας» σε άλλες περιοχές του Νότου, με αναφορές για θύματα.

Αναφέρει επίσης ότι «εχθρικά πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» στόχευσαν μετά τα μεσάνυχτα πολλές τοποθεσίες την περιοχή Μπααλμπέκ στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, αναφέροντας επίσης θύματα εκεί.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα του είναι «σφαγή», καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των θυμάτων από το ισραηλινό σφυροκόπημα.

Ο δρ Φιράς Αμπιάντ ανέφερε ότι πολλοί από τους 569 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα στις επιθέσεις ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε εκατοντάδες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας την οργάνωση ότι κρύβει όπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Χθες, Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ καθώς συνεχίζονταν οι επιθέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η οργάνωση οδηγεί τον Λίβανο «στο χείλος της αβύσσου».

Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας περισσότερες από 300 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι μία σύγκρουση πλήρους κλίμακας «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και επέμεινε ότι «διπλωματική λύση είναι ακόμη δυνατή».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να επιτρέψει στον Λίβανο να γίνει νέα Γάζα».

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε στον ΟΗΕ ότι «τα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα».

Στον σχεδόν έναν χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, και έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι ενεργεί προς υποστήριξη της Χαμάς και δεν θα σταματήσει μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Και οι δύο ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Αμπιάντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες Τρίτη ότι 50 παιδιά, 94 γυναίκες και αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήταν μεταξύ των νεκρών. Περισσότερα από 50 νοσοκομεία περιθάλπουν αυτή τη στιγμή τους άλλους 1.835 ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε.

Αργότερα, σε συνέντευξή του στο BBC, ο υπουργός Υγείας περιέγραψε όσα συνέβησαν ως «σφαγή».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Haaretz, Times of Israel