Ήταν αναμφίβολα το πιο ζωηρό debate αυτό που έγινε μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

«Όλοι εναντίον όλων» ήταν στην πραγματικότητα ο τίτλος του debate, το οποίο, παρ’ όλα αυτά, κινήθηκε σε πολιτισμένο πλαίσιο.

Δεν είναι τυχαίο που οι χρήστες των σόσιαλ μίντια είδαν με καλό μάτι την τηλεμαχία, ενώ οι προσδοκίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το debate να αποδειχθεί εφαλτήριο για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου.

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης αντάλλαξαν αιχμηρές τοποθετήσεις και ανέπτυξαν, παράλληλα, τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες.

Μπορεί να αποκαλούσε ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα, «Νίκο μου», «Παύλο μου», «Χάρη», «Άννα», «Μιχάλη», «Νάντια», ωστόσο η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι και φάνηκε από την αρχή, καθώς οι υποψήφιοι εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την καινοτομία των πέντε follow up ερωταπαντήσεων μεταξύ τους.

Τα «δίδυμα» της κόντρας πολλά. Είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τα επικοινωνιακά επιτελεία των «μονομάχων», προκειμένου να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα στοιχεία του άλλου.

Τα μηνύματα που έστειλαν στην τελευταία τους τοποθέτηση οι έξι υποψήφιοι ήταν τα εξής:

«Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ούτε ο πελαργός, ούτε έπεσε από την Ακρόπολη.

Είναι προϊόν αγώνα, προσπάθειας και κόπου όχι μόνο από μένα, από χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στα δύσκολα του ΠΑΣΟΚ και πίστεψαν ότι το κοστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας, για να είμαστε ένα κυβερνητικό συμπλήρωμα, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε και να πάμε σε μια άλλη εποχή.

Αυτή η εποχή είναι σήμερα. Γιατί; Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω. Τρεις φορές, πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης, κατάφερε ένα κόμμα να φύγει από τις μυλόπετρες του δικομματισμού: Μία φορά το 1977 το ΠΑΣΟΚ, μία δεύτερη φορά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά το ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβρη του 2021 και να συνεχίσουμε με πολιτικό ήθος, με συνέπεια, με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, για να αγκαλιάσουμε όλο το λαϊκό δημοκρατικό κόσμο της χώρας και από την προοδευτική Αριστερά και από το προοδευτικό κέντρο.

Και πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται για να επιστρέψουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές ή απλά να μεγαλώσουν οι έδρες του ΠΑΣΟΚ. Είναι για να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα απέναντι στις ανισότητες, απέναντι στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της υγείας, απέναντι σε μια γενιά που συνεχίζει να μεταναστεύει στο εξωτερικό και πρέπει να μείνει εδώ με αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα».

Γερουλάνος: Το δίλημμα για την ηγεσία είναι επιλογή νίκης ή ήττας;

«Από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κρίνεται κατά πόσον θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει τη χώρα. Κρίνεται αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Άρα, το δίλημμα για τις 6 Οκτωβρίου είναι πολύ απλό. Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή θα κάνουμε μια επιλογή ήττας;

Μια επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο, η οποία θα παλέψει για την ενότητα, δίνοντας τις μεγάλες μάχες μπροστά, παντού, και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα.

Σημαίνει μια ηγεσία που θα κάνει τη μεγάλη διεύρυνση από από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη.

«Αυτή η ηγεσία, αυτή η επιλογή είναι που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές.

Η υποψηφιότητά μου φέρνει και την πείρα και το σχέδιο και την ενότητα, την οποία την έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή.

Προφανώς και γι’ αυτό πιστεύω ότι μόνον έτσι, με ενότητα, με διεύρυνση, θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη νίκη.

Άρα, το δίλημμα είναι επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας;

Και εγώ θέλω να παροτρύνω όλους να πούμε ευθαρσώς ότι την Κυριακή στις 6 Οκτωβρίου θα κάνουμε επιλογή νίκης. Σας ευχαριστώ».

Δούκας: Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα, ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε.

«Στέκομαι μπροστά σας γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ζει μέσα στην ανασφάλεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στέκομαι μπροστά σας γιατί ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν συμβιβάζομαι όταν οι καλές μέρες είναι μόνο στις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων και απουσιάζουν από το μέλλον των νεότερων. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες αυτού του τόπου, στην αξιοσύνη των Ελλήνων, στη δημιουργική δύναμη της παράταξής μας. Η ιστορία γράφεται με δημοκρατικές τομές και ανατροπές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων. Και μια τέτοια είναι και αυτή. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια νέα σημαντική ευκαιρία για μία νέα ορμή, για μία έφοδο στο μέλλον.

Απέναντί μας δεν έχουμε ένα πρόσωπο. Έχουμε ένα σκληρό και κυνικό σύστημα εξουσίας. Και για να το αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε συμμετοχή, συλλογικότητα και ενότητα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά ένα ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα.

Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα: Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό, φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του Κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε».

Διαμαντοπούλου: Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία, επάρκεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη Βουλή και στην κυβέρνηση

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά.

Σήμερα
η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε καθίζηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Το
ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό αλλά συγκροτημένο
κόμμα.

Ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς αυτό. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το ψηφίσει. Αυτό είναι στα χέρια μας και γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων, για τα πραγματικά προβλήματα και για τη νέα εποχή.

Την
εποχή της κλιματικής αλλαγής, την εποχή
της ψηφιακής αλλαγής, την εποχή του
μεταναστευτικού ζητήματος, των
γεωπολιτικών αλλαγών. Αυτά θέλει να
ακούσει από εμάς ο κόσμος. Αυτό λοιπόν
είναι το πρώτο και σημαντικό.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Και το τρίτο, βεβαίως, είναι η ηγεσία. Η ηγεσία πρέπει να είναι διεθνής. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία. Η ηγεσία πρέπει να έχει επάρκεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή και στην κυβέρνηση.

Αυτό είναι το χαρτοφυλάκιο που καταθέτω και ζητώ από όλους την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι.

Ελάτε να ψηφίσουμε, να περάσουμε τις 400.000, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα.

Ψηφίστε όποιον υποψήφιο θέλετε, αλλά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Υπερασπιστείτε με πάθος τον υποψήφιο που θέλετε. Μην κατηγορείτε τους άλλους, ώστε την άλλη μέρα να είμαστε όλοι ενωμένοι και να μπορούμε να συνθέσουμε και να δώσουμε την ελπίδα για μια νέα Ελλάδα, για να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά πρόεδρο».

Γιαννακοπούλου: Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, σπάστε τους μηχανισμούς, ανατρέψτε τις δημοσκοπήσεις

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ πέρα γιατί εγώ τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό το οποίο σκεφτόντουσαν όλοι. Ότι, δηλαδή, δεν καταφέραμε να εκφράσουμε την κοινωνία. Γιατί για εμένα η πολιτική είναι η αλήθεια, όχι η ωραιοποίηση ή η ασφάλεια.

Γιατί θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη. Και ξέρετε, βγήκα κόντρα στη λογική που έχουν πολλοί, “κάτσε στα αυγά σου”. Ειδικά αν είσαι γυναίκα ή αν είσαι νέος. Και βγήκα και τόλμησα. Όπως έκανα πάντα.

Γιατί αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι η χώρα σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη που έχει αποτύχει, που είναι πλαστογράφος μεταρρυθμιστής και χρειάζεται μια ισχυρή και άξια κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια ή όταν γίνουν εκλογές.

Γι’ αυτό λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει πρώτα το ίδιο, για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Και δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά φοβικά βήματα, ούτε με διαχειριστικές λογικές, σαν ένας άλλος Μητσοτάκης, ούτε με λαϊκισμούς, και να κάνει σκέψεις για συμμετοχή σε θολά σχήματα.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία και να κάνει τις τολμηρές επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο λαός. Γι’ αυτό σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον του. Και σας λέω πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Σπάστε τους μηχανισμούς. Μπείτε μέσα και ανατρέψετε τις δημοσκοπήσεις.

Γιατί, ναι, κάποιοι τολμήσαμε στις πιο δύσκολες ώρες, αλλά σπείραμε θέληση και τώρα δρέπει τους καρπούς».

«Όταν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ κίνημα και όχι κόμμα, απέδειξε στην πράξη ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές.

Αυτό
χρειάζεται και σήμερα.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Γνωριζόμαστε καλά, γιατί τον αγώνα αυτό τον δώσαμε μαζί.

Απευθύνομαι
σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ.
Είδατε τη ζωή σας να αλλάζει από το
ΠΑΣΟΚ. Κλάψατε στις νίκες και στις ήττες
της παράταξης.

Όμως πικραθήκαμε και απογοητευτήκαμε, απομακρυνθήκαμε. Ξέρω πολύ καλά ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλετε να αλλάξει η ζωή σας, ανεξάρτητα το τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές.

Σας
συναντώ καθημερινά, συνομιλώ μαζί σας,
ακούω τι λέτε, είμαι εδώ με δύναμη και
πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα
κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Θα είμαι πάντα εδώ, γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι σε όλους εσάς. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο.

Σας
ζητώ να στηρίξετε μια πεντακάθαρη
πρόταση για να είναι η συμμετοχή σας
στις 6 Οκτωβρίου η νέα αρχή για μια μεγάλη
αλλαγή για την παράταξη και για τη χώρα».

Δείτε το debate ανάμεσα στους έξι υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Δείτε πώς μετέδωσε το iefimerida το livebloging του debate των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία, μετά την ολοκλήρωση του debate της ΕΡΤ, προέβησαν σε δηλώσεις έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ώστε να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας.

Δείτε φωτογραφίες από το debate: