Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από διχασμένος  και το κόμμα βαδίζει ολοταχώς σε νέες προεδρικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τραβά εκ των πραγμάτων τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ο πρώην πρωθυπουργός βραβεύτηκε με το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας την αμηχανία του «να βραβεύεσαι για την ειρήνη μέσα στη δίνη αιματηρών πολέμων» και αναδεικνύοντας πως «είναι υπόθεση όλων μας» να αγωνίζεσαι για την ειρήνη γιατί «δεν είναι μόνο υπόθεση κρατικής πολιτικής και διπλωματίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός, στην ομιλία του, επικεντρώθηκε στη σημασία της βράβευσης και την ανάγκη η ειρήνη να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο αλλά είπε και πράγματα που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά κάποιον τρόπο πως απευθύνονται στο εσωτερικό του κόμματος του. «Είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να μη λησμονούμε από που ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως τη πυξίδα για το που θα πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια ανέλυσε τα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν σήμερα «καθώς διανύουμε μία περίοδο στην οποία αναδύεται ένας νέος πολυπολικός κόσμος. Αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις» ωστόσο, «η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να αναπτύξει τους νέους θεσμούς και εργαλεία, τους νέους οργανισμούς, τα νέα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να εξασφαλιστεί η παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη».

Και το κυριότερο, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «λείπει διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη, τόσο η πολιτική βούληση των ηγεσιών, όσο και το δυναμικό κίνημα ειρήνης που υπήρχε σε άλλες εποχές».

Έκρινε πως υπάρχει ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για την ειρήνη και τις αξίες και τις αρχές στις οποίες βασίζονται όσοι πραγματικά αγωνίζονται για αυτήν εστιάζοντας σε «ένα διεκδικητικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό ρεαλισμό που θα μπολιάσει και τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα. Που θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, του κυνισμού και της αναβλητικότητας, με όραμα, στρατηγική και αίσθημα ευθύνης.

Που θα αναγνωρίζει την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας, όπου είναι χρήσιμο για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας, και θα έχει το θάρρος να την απορρίπτει, όπου είναι εις βάρος τους».

Έκανε κριτική στην Ευρώπη που μιλάει για την αμυντική της βιομηχανία αλλά «δεν διεκδικεί και δεν απαιτεί την άμεση κατάπαυση πυρός στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία».

Ως προς τη Μέση Ανατολή σημείωσε πως «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα ούτε λευκή επιταγή για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων -κυρίως παιδιών – και για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή».

Ως προς την Ουκρανία, ξεκαθάρισε πως «η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Όπως και η αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός ανεξάρτητου κράτους» και βάζοντας στην εξίσωση την Ελλάδα υποστήριξε πως «δεν έχει τη πολυτέλεια να εκφράζει αυτή τη στήριξη αποστέλλοντας βαρύ οπλισμό από τη παραμεθόριό της, στο ενεργό μέτωπο της Ουκρανίας. Θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και στις διπλωματικές, μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Μίλησε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από αυτές τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων πλήθος βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρέθηκαν στην αίθουσα. Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν οι: Πόπη Τσαπανίδου, Σωκράτης Φάμελλος, Ράνια Σβίγκου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Μπίστης, Μίλτος Ζαμπάρας, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Ψυχογιός, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Ματζουράνης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Καραμέρος, Στέφανος Τζουμάκας και η Κυριακή Μάλαμα και Ευάγγελος Αποστολάκης (από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη).

Την εκδήλωση παρακολουθεί και ο Γιώργος Λιάνης.

Δύο μέλη της νεολαίας «Νίκης», με την έλευση του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχνόπολη, άνοιξαν πανό φωνάζοντας «Ντροπή, ντροπή θα γράψει η Ιστορία, γι’ αυτούς που υπογράψανε αυτή την προδοσία».

Το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» απονεμήθηκε και σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος Γιώργο Λιασή και στην Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου Neshe Yashin.

Η θέσπιση του βραβείου είναι πρωτοβουλία του ΠΑ.Δ.Ο.Π (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης) και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2018 στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του αγωνιστή της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων (1950), το οποίο ανέλαβε τη διακίνηση στην Ελλάδα της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Δραστηριότητα που οδήγησε στη σύλληψη, καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, 5 Μαρτίου 1951, στη Θεσσαλονίκη.