Οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ πέρασαν σε νέα φάση κλιμάκωσης, εντείνοντας τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τον Λίβανο.

Μόνο δυσάρεστα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τα σημάδια από την πορεία των γεγονότων και τη σημερινή μέρα, με τους IDF να πραγματοποιούν νέα πλήγματα σε υποδομές και εξοπλισμούς της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός θα εξακολουθήσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα συνεχίζονται.

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι κατά της Χεζμπολάχ», είπε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας ότι οι IDF κάλεσαν τους πολίτες να απομακρυνθούν με γραπτά μηνύματα, τηλεφωνήματα, ραδιοφωνικές εκπομπές και μέσω ιστοσελίδων.

Κατηγόρησε μάλιστα τη Χεζμπολάχ ότι διαπράττει «διπλό έγκλημα πολέμου», καθώς κρύβει τον οπλισμό της σε μη στρατιωτικές περιοχές και πραγματοποιεί επιθέσεις σε Ισραηλινούς πολίτες.

«Ο πρωθυπουργός έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι μόλις τελειώσει η επιχείρησή μας, οι πολίτες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται στα όρια να τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς το Ισραήλ δεσμεύεται να επιταχύνει τις επιθέσεις. Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα πως δεν πρέπει να δοθεί ανάπαυλα στη Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να αφεθεί σε ησυχία, ξεκαθάρισε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Χέρζι Χαλεβί. «Η κατάσταση απαιτεί συνεχή, έντονη δράση σε όλους τους τομείς», σημείωσε.

Πριν από λίγη ώρα η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι το Ισραήλ ρίχνει από αέρος φυλλάδια με «πολύ επικίνδυνο» QR code για σκανάρισμα.

Η σάρωση των QR κωδικών που φέρουν τα φυλλάδια, τα οποία πέφτουν στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, θα «τραβήξει όλες τις πληροφορίες» από κάθε τηλέφωνο, δήλωσε το γραφείο τύπου της οργάνωσης.

Λίβανος: Νεκρός ο Ιμπραχίμ Κουμπαϊσί, ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ

Ένας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή επιδρομή σήμερα με στόχο πολυκατοικία στη Βηρυτό δήλωσαν στο Reuters λιβανικές πηγές ασφαλείας.

Ο διοικητής της μονάδας της Χεζμπολάχ ονομάζεται Ιμπραχίμ Κουμπαϊσί και ήταν επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης.

Αργότερα, ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

«Ο Κουμπαϊσί διοικούσε διάφορες μονάδες πυραύλων εντός της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας. Με την πάροδο των ετών και κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν υπεύθυνος για την εκτόξευση πυραύλων προς ισραηλινούς πολίτες. Υπήρξε επίσης σημαντική πηγή γνώσεων στον τομέα των πυραύλων και είχε στενούς δεσμούς με ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Χεζμπολάχ» έγραψε ο στρατός του Ισραήλ.

«Ο Κουμπαϊσί εξαλείφθηκε μαζί με άλλους κεντρικούς διοικητές της Δύναμης Πυραύλων και Ρουκετών της Χεζμπολάχ» προσθέτει η ανακοίνωση.

Λίβανος: Έξι νεκροί και 15 τραυματίες στο πλήγμα που σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Κουμπαϊσί

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Λίβανο δήλωσε ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο SkyNews. «Έχουμε κάποια στοιχεία και κάποια έγγραφα που δείχνουν ότι υπήρξαν κάποιες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, ακόμη και στα ασθενοφόρα», σημείωσε.

Το Ισραήλ αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και λέει ότι έχει λάβει μέτρα για την προστασία τους, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι επιθέσεις αφορούν συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αρχίσουν να αυξάνονται» δήλωσε ο Μάθιου Σάλτμαρς, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι πολύ χαοτική και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση».

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο αυτή την εβδομάδα ανήλθε σε 558, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου. Περίπου 50 παιδιά και 94 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, Φιράς Αμπιάντ.

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι είχαν μετρήσει για τελευταία φορά 492 νεκρούς, χθες. Ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε από 1.645 σε 1.835, πρόσθεσε ο Αμπιάντ.

Μετά την πιο αιματηρή ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή είναι η αρχή ενός πολύ μεγαλύτερου πολέμου.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζει το οπλοστάσιο των 150.000 πυραύλων που πιστεύεται ότι διαθέτει η Χεζμπολάχ, επισημαίνει το SkyNews σε ανάλυσή του. Έχει την ικανότητα και την πρόθεση να τους χρησιμοποιήσει;

Αν η απάντηση είναι θετική και στα δύο, η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφική σύγκρουση που θα προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσε να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε πλήρους κλίμακας πόλεμο.

Οι δυτικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει έναν πολύ μεγάλο όγκο όπλων, μεταξύ των οποίων 10.000 κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος σε όλο το μήκος και το πλάτος του Ισραήλ.

Το ερώτημα είναι αν η οργάνωση θα χρησιμοποιήσει αυτό το φοβερό οπλοστάσιο. Μέχρι στιγμής, έχει εκτοξεύσει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό σε μια σχεδόν καθημερινή ανταλλαγή πυρών με το Ισραήλ πάνω από τα βόρεια σύνορα.

Έχει, λοιπόν, τη δυνατότητα να το κάνει τώρα; Το Ισραήλ προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις δυνατότητες της οργάνωσης την περασμένη εβδομάδα, εξουδετερώνοντας βασικούς διοικητές και το σύστημα επικοινωνιών που θα χρησιμοποιούσε για να συντονίσει μια τέτοια επίθεση.

Οι πρόσφατες επιδρομές σε βομβητές και ασύρματους έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τις στρατιωτικές ικανότητες της Χεζμπολάχ.

Αλλά δεν είναι θέμα μόνο υλικοτεχνικών δυνατοτήτων. Η μαζική χρήση αυτών των πυραύλων θα απαιτούσε άδεια από το Ιράν. Οι προστάτες της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη έχουν προμηθεύσει και πληρώσει μεγάλο μέρος του εναέριου οπλισμού της. Η φιλοϊρανική οργάνωση εξαρτάται από τα χρήματα και την προστασία του Ιράν για να διατηρήσει τη δύναμή της.

Οι αναλυτές εκτιμούν εδώ και καιρό ότι το Ιράν θέλει να φυλάξει τους πυραύλους για μια άλλη φάση, ως ασφάλεια για τη στιγμή που το Ισραήλ θα επιτεθεί στις δικές του πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό το δόγμα θα μπορούσε τώρα να αλλάξει, δεδομένης της πρωτοφανούς επίθεσης του Ισραήλ.

Απάντηση στα ερωτήματα θα μπορούσε να βρεθεί στα λόγια του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «στήνει παγίδες» και ότι επιθυμεί έναν ευρύτερο πόλεμο. Αλλά ο τόνος του δεν ήταν πολεμοχαρής, σχολιάζει το SkyNews. Ο ηγέτης του Ιράν φαίνεται πως δεν προτρέπει τους συμμάχους της Τεχεράνης, τη Χεζμπολάχ, να ανεβάσουν τους τόνους.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η Χεζμπολάχ είναι μια πειθαρχημένη οργάνωση, η οποία όμως τώρα βρίσκεται σε σύγχυση. Έχει προκληθεί όπως ποτέ άλλοτε από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Θα μπορούσε να παρακινηθεί σε πολύ πιο καταστροφική αντίδραση. Αν διατηρεί κάποια ικανότητα να εξαπολύσει τη δύναμη πυρός της, οι ηγέτες της μπορεί να μπουν στον πειρασμό να το κάνουν. Αυτή παραμένει μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή και ευρύτερα, υπογραμμίζεται.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε εξάλλου νωρίτερα ότι «η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανησυχητική. Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Αν δεν πρόκειται για κατάσταση πολέμου, δεν ξέρω πώς αλλιώς να την αποκαλέσουμε», σημείωσε.