Πρόκειται για έναν πόλεμο όπου οι δύο μεριές χειρίζονται με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο: Το Ισραήλ επιτίθεται με τακτικές «Σοκ και Δέους» και «δόγματος Νταχίγια», ενώ η Χεζμπολάχ επιτίθεται με κλίμακα από ελαφριές έως βαριές ρουκέτες. Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τις επιθέσεις με ρουκέτες Κατιούσα, έχει πάει στις ρουκέτες Fadi-1, Fadi-2 (δεν είναι ακριβείας) και σήμερα χτύπησε με τις ακόμα πιο ισχυρές Fadi-3. Ακόμα δεν έχει κάνει χρήση βαλλιστικών πυραύλων, δέιχνοντας μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας καλεί τους Έλληνες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ο Ιμπραχίμ Κουμπαΐσι, διοικητής του τμήματος ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, πριν από λίγο. Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός αναφέρει ότι ο Κουμπαΐσι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού.

Μαζί με τον Κουμπαΐσι υπήρχαν και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του τμήματος πυραύλων και πυραύλων της Χεζμπολάχ στο διαμέρισμα όπου σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ο Κουμπαΐσιδιοικούσε διάφορες μονάδες πυραύλων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας πυραύλων ακριβείας, σύμφωνα με τον στρατό.

«Κατά τη διάρκεια των ετών και κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν υπεύθυνος για τις εκτοξεύσεις στο εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ. Ο Κουμπαΐσι ήταν κεντρική πηγή γνώσεων στον τομέα των πυραύλων και ήταν κοντά στην ανώτερη στρατιωτική ηγεσία της Χεζμπολάχ», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Στιγμιότυπο από Ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία τον πύραυλο Fadi-3, βομβαρδίζοντας τη βάση Σαμψών κοντά στην λίμνη Ταμπαράγια. Σε ανακοίνωσή της, εξήγησε ότι η βάση Σαμψών χρησιμεύει ως κέντρο διοίκησης και περιφερειακού εξοπλισμού με τηλεχειριζόμενα όπλα. Η βάση Σαμψών βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης βλήματα Κατιούσα στον οικισμό Ρος Πίνα και βομβάρδισε με δεκάδες ρουκέτες τις κύριες αποθήκες της βόρειας περιοχής στη βάση Νίμρα.  Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις ρουκέτες προσγειώθηκαν στον Ρος Πίνα,  κοντά στο Σαφέντ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί και ζημιές σε υποδομές. Επιπλέον, ρουκέτες έπληξαν την περιοχή Κιριάτ Μπιαλίκ .

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 105 ελαφριές ρουκέτες προς την περιοχή σε μιάμιση ώρα, σε σύνολο 270. Στόχοι έγιναν το στρατόπεδο Ελιακίμ και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεγκίντο με ρουκέτες μη ακριβείας. Η ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο έχει σκοτώσει μόνο χθες 558 πολίτες, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, και έχει τραυματίσει άλλους 1.835, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως το Ισραήλ, προκαλεί την Χεζμπολάχ, το Ιράν και τους Χούθι να προβούν σε ισχυρό χτύπημα έναντι του Ισραήλ, ώστε να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να παρέμβουν. Η Χεζμπολάχ κάνει υπομονή, με χαμηλής δυναμικότητας ρουκέτες, ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα, μένοντας έκθετο στα μάτια της κοινής γνώμης. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες υπογραμμίζουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στον πόλεμο» (Τζο Μπάιντεν) ή «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Πηγές: Times of Israel, Al Mayadeen, Haaretz, Reuters