Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση στη λίμνη του Μόρνου, καθώς το τελευταίο διάστημα η στάθμη του νερού υποχωρεί συστηματικά, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα λειψυδρίας ακόμη και στην Αττική.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι παρακάτω φωτογραφίες του πρακτορείου Eurokinissi που τραβήχτηκαν προ ημέρων, με τα βυθισμένα σπίτια του χωριού Κάλλιο να έχουν βγει ξανά στην επιφάνεια.

Το πετρόκτιστο χωριό Κάλλιο βρίσκεται στον βυθό της λίμνης Μόρνου στη Φωκίδα, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη ώστε να υδροδοτηθεί η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος, μιλώντας για το θέμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είχε τονίσει πως «αν πέσει πολύ η στάθμη, είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν».

Τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη του Μόρνου έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18, περίπου, μόλις τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής. Στο χωριό Κάλλιο, οι κάτοικοι κάθε μέρα παρατηρούν τη λίμνη να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, την ώρα που τα θαμμένα μέσα στο νερό κτίσματα του χωριού που εγκατέλειψαν εμφανίζονται και πάλι στην επιφάνεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI