Το χάος που χωρίζει τα αντίπαλα στρατόπεδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αντιληπτό από την πρώτη κιόλας μέρα έναρξης της -άτυπης- προεκλογικής περιόδου, ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού.

Στην πραγματικότητα, όλα δείχνουν ότι η “συγκατοίκηση” στην Κουμουνδούρου όταν θα έχει ξεκαθαρίσει πλέον το τοπίο, θα είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς οι εκατέρωθεν ευθείες βολές μεταξύ των υποψηφίων, προδιαθέτουν για σύγκρουση μέχρι τέλους.

Το κλίμα για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του καλλιεργεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος παραμένει σιωπηλός. Μετά την επίσκεψη-περιοδεία στην Άρτα, έκανε νέα εμφάνιση με διαδικτυακή αφίσα  και σύνθημα που δεν αφήνει πολλά στη φαντασία σχετικά με τις προθέσεις του: “Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΡΙΖΑ”.

«Είμαι εδώ» έγραψε στην ανάρτηση του, στο Facebook προαναγγέλλοντας υποψηφιότητα, την οποία προετοιμάζεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας.Σε σκωπτικό τόνο, απάντησε ο Παύλος Πολάκης τέως σύμμαχος, υποστηρικτής, κατά πολλούς και ο βασικός πολιτικός μέντορας του Στέφανου Κασσελάκη, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην Κουμουνδούρου.

«Εγώ έχω βάλει υποψηφιότητα. Άλλος;», «Καμία σοβαρή κουβέντα θα πούμε;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης.

Την ίδια ώρα φαίνεται να “χοντραίνει” το εσωκομματικό παιχνίδι, με υποστηρικτές του τέως προέδρου να προαναγγέλλουν ότι στο συνέδριο, θα προσβάλλουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.Ο βουλευτής Πέτρος Παππάς ερωτηθείς αν το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει να επιστρέψει ο κ. Κασσελάκης ως αρχηγός μέχρι την εσωκομματική κάλπη, απάντησε: «Προφανώς και μπορεί να το αποφασίσει το συνέδριο. Είναι σαφές το καταστατικό σε αυτό το κομμάτι… Καταρχήν δεν έπρεπε να είχε καθαιρεθεί ο κ. Κασσελάκης. Δεν νομιμοποιείται η Κεντρική Επιτροπή σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν έγκριτοι νομικοί… Θεωρώ βέβαιο ότι το συνέδριο δεν θα εγκρίνει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στ. Κασσελάκης θα οδηγήσει ως πρόεδρος για λόγους ηθικούς και αξιακούς το κόμμα σε εκλογές και θα απονομιμοποιήσει το συνέδριο αυτή την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.»

Οι “100” πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για ενδεχόμενες κινήσεις από την πλευράς του τέως προέδρου.Υποστηρίζουν ότι το κείμενο πολιτικής απόφασης που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή «κλειδώνει» το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί ο πρώην πρόεδρος εφόσον επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα. Εάν το πράξει,  υποστηρίζουν στελέχη από τους “100”, αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, καθώς όπως αναφέρει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων».Στελέχη που γνωρίζουν καλά το εσωκομματικό τοπίο, πάντως, εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο συνέδριο θα μπορούσαν να είναι καταλυτικές για την εσωκομματική κάλπη.

Η πρώτη εσωκομματική σύγκρουση στον δρόμο προς την κάλπη θα γίνει στην κεντρική επιτροπή της 5ηςΟκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από την πλευρά των “100”, για αποσύνδεση των ημερομηνιών εκλογές προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την τροπολογία δεν υπάρχει μομφή προς την Κεντρική Επιτροπή, άρα με δεδομένο ότι έχει τα μέλη της έχουν εκλεγεί με τριετή θητεία τον Μάιο του 2022, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται έως την εκπνοή της εντολής της.

Ωστόσο, αιτία πολέμου θεωρεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ζητώντας οι εκλογές για πρόεδρο και για νέα μέλη της κεντρικής επιτροπής να γίνουν την ίδια ημέρα. 

Μέσα στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωκομματικό τοπίο, με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Τρίτης, σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραλάβει το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε μία εκδήλωση υπό την αιγίδα του «Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών.