Τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 31 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου σε συνέντευξη Τύπου, σε νεότερο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις της Δευτέρας.

Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

דיווחים: החל גל תקיפות בבקעת הלבנון | תיעוד
@kaisos1987 pic.twitter.com/fPxxRlyL9k
— כאן חדשות (@kann_news) September 23, 2024

Με τη λήξη της διορίας που είχε δώσει στους κατοίκους για να εκκενώσουν την περιοχή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέα πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ, στην Κοιλάδα Μπεκάα.

Σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ πλήττει τις περιοχές Nabi Chit και Saraaine, βαθιά στον Λίβανο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν περίπου 800 στόχους που συνδέονται με το κίνημα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

«Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτήρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε πυραύλους, εκτοξευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σε μια σαφή ένδειξη ότι οι δύο πλευρές κλιμακώνουν με κάθε τρόπο τη σύγκρουση, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το λιβανέζικο κίνημα τόνισε ότι στόχευσε «βασικές αποθήκες» του ισραηλινού στρατού για τη βόρεια περιοχή του Ισραήλ, δυτικά της Τιβεριάδας και έναν στρατώνα, «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες σε νοτιότερες τοποθεσίες από τις συνοριακές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF αναφέρουν ότι περίπου 165 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Χεζμπολάχ, από τον Λίβανο, στο Ισραήλ σήμερα με τις περισσότερες να στοχεύουν βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χάιφα.

Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» στην ευρύτερη περιοχή

Μια περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, προειδοποίησε τη Δευτέρα η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), τη στιγμή που το Ισραήλ προχωρά σε σφοδρά πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ και η ισλαμιστική λιβανέζικη οργάνωση ανταπαντά.

«Κάθε πρόσθετη κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης θα μπορούσε να έχει βαριές και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν από τη μία και την άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής, αλλά και για το σύνολο της περιοχής» ανέφερε η UNIFIL, αναφερόμενη στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως έχει χαραχθεί από τον ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» από την κλιμάκωση, κρίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει».

«Οι επιθέσεις που είδαμε, σε συσκευές επικοινωνίας, σε βομβητές, τις οποίες ακολούθησαν οι επιθέσεις και οι εκτοξεύσεις ρουκετών μεταξύ των δύο πλευρών (…) σηματοδοτούν μια πραγματική κλιμάκωση», είπε η Σαμντασάνι, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι οι ενέργειες και η ρητορική των (δύο) πλευρών φέρνουν τη σύγκρουση σε άλλο επίπεδο».

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι σχεδόν όλη η διεθνής κοινότητα ζητά αποκλιμάκωση. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Αναφερόμενη στις εκρήξεις των βομβητών και των φορητών ασυρμάτων της Χεζμπολάχ, η Σαμντασάνι υπογράμμισε ότι «η διάπραξη βίαιων ενεργειών με στόχο την πρόκληση τρόμου στους άμαχους πολίτες συνιστά έγκλημα πολέμου». Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τους υπεύθυνους. Η Χεζμπολάχ, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές, επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους, είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι (…) αυτό δεν είναι αποδεκτό από το Διεθνές Δίκαιο», σχολίασε η εκπρόσωπος.