Ξέπλυναν 150 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια – Ο ρόλος του προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας της Super League 2

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα καθώς και του Ευρωπαίου συναδέλφου του βρίσκεται πλέον το πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αφορά την απάτη-«μαμούθ» σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου αλλά και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ύψος της απάτης φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, προέρχονται από εικονικά τιμολόγια των τελευταίων τεσσάρων ετών, αποφέροντας στους εμπλεκομένους ως «κέρδος» τον ΦΠΑ.

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Για την πρωτοφανή υπόθεση, η Αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπό την εποπτεία του προέδρου της, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, έχει συντάξει ένα ογκωδέστατο πόρισμα που αγγίζει τις 400 σελίδες. Η έρευνα της Αρχής, ωστόσο, θα συνεχιστεί για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, που φτάνουν τα 140. Στο «μικροσκόπιό» της έχουν μπει τα συγκεκριμένα άτομα (χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλα) που είχαν εμπλακεί σε έργα, τα οποία είχαν αναλάβει με απευθείας ανάθεση κάποιες από τις 120 εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν. Πρόκειται για έργα μεγάλων δήμων της Αττικής αλλά και της περιφέρειας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στη Realnews, υπάρχουν πρόσωπα που στρέφουν την έρευνα προς την κατεύθυνση των δημοσίων έργων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πόρισμα υπάρχει το όνομα ενός αντιδημάρχου μεγάλου δήμου της Αττικής. Ο συγκεκριμένος αυτοδιοικητικός παράγοντας φαίνεται πως συνεργαζόταν με ένα λογιστικό γραφείο, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται στην απάτη.

Επιπλέον, σε μια άλλη περίπτωση, φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή προσώπου που στο παρελθόν ανήκε στο στενό περιβάλλον κορυφαίου στελέχους της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία εμφανίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα να εκτελεί χρέη διευθύνουσας συμβούλου σε μία από τις υπό διερεύνηση εταιρείες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν φαίνεται να έχει σχέση η ίδια με την απάτη, αλλά πιθανότατα, εν αγνοία της, την ενέπλεξε το άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της περιφέρειας.

Στο παραπάνω κύκλωμα, που αποκάλυψε η έρευνα της Αρχής, κεντρικό ρόλο φέρεται να έχει γνωστός αθλητικός παράγοντας, πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας της Σούπερ Λιγκ 2, καθώς και ο αδελφός του. Γύρω από αυτούς φαίνεται πως είχε δημιουργηθεί ένας ευρύς κύκλος ανθρώπων, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα, και πλέον αναμένεται να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών όπως λογιστές, κατασκευαστές, μεταφορείς, εργολάβοι, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.

Όλοι οι παραπάνω φέρεται να προέβαιναν σε εικονικές συναλλαγές μέσω των 120 υπό διερεύνηση εταιρειών και μάλιστα υπό την προτροπή ή και την καθοδήγηση των ανθρώπων στους οποίους αποδίδεται κεντρικός ρόλος. Σημειώνεται πως και οι 120 εταιρείες εμφανίζονται να έχουν εντελώς διαφορετικά αντικείμενα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, στους ελεγχόμενους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδεται η κατηγορία ότι όχι μόνο δεν απέδιδαν τον ΦΠΑ, αλλά και ότι έπαιρναν ακόμα και επιστροφές από το ελληνικό Δημόσιο.

Ο αθλητικός παράγοντας, σύμφωνα με πηγές της Αρχής, ήταν ο πρωταγωνιστής του κυκλώματος. Στο πόρισμα φέρεται να περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της ΠΑΕ, που ανήκει στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, δημιουργούσε εταιρείες και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα τις μεταβίβαζε σε «μπροστινούς». Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο παράγοντας του ποδοσφαίρου, μέσω των εικονικών συναλλαγών, καρπωνόταν τον ΦΠΑ, ενώ οι εταιρείες φαίνεται να είχαν λάβει και επιχορηγήσεις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των «μπροστινών» που εξυπηρετούσαν τον πρόεδρο της ΠΑΕ ήταν άνθρωποι της νύχτας, ενώ τα ονόματα κάποιων εξ αυτών φέρεται να εμφανίζονται και σε ένα μεγάλο κύκλωμα μπράβων στα νότια προάστια, το οποίο εξαρθρώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο από την ΕΛ.ΑΣ..

Ο συγκεκριμένος, μαζί με τον αδελφό του, εμφανίζεται να δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης, με μαγαζιά στην Αθήνα, αλλά και εκτός αυτής, τα οποία, τουλάχιστον στο παρελθόν σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρονται να ανοίγουν και να κλείνουν επανειλημμένα, υπό διαφορετική διεύθυνση. Κάποια από αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είχαν ανοίξει τα προηγούμενα χρόνια στην Πάρο, ενώ τα περισσότερα είχαν έδρα συγκεκριμένη περιοχή των βορείων προαστίων της Αττικής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας τα τελευταία χρόνια ασχολείται έντονα και με μικρές ή μεγαλύτερες κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες εκτελούνται σε δημόσιους χώρους. Αυτή η δραστηριότητα γίνεται μέσω εταιρειών του ίδιου, του αδελφού του και άλλων συνεργατών του. Εκτιμάται, δε, πως έναν σημαντικό αριθμό εργολαβιών στην περιφέρεια τις ανέλαβε μέσω της συνεργασίας του με μια άλλη μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αν και ακόμα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, η υπόθεση χαρακτηρίζεται από νομικές πηγές ως μία από τις πλέον σοβαρές που έχουν προκύψει στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει πολύ προσεκτικά τις δαιδαλώδεις διαδρομές χρημάτων, το πλέγμα των εταιρειών, το πλήθος των προσώπων, τα κονδύλια που έχουν ληφθεί από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα όσα αναφέρονται με λεπτομέρειες στο πόρισμα της Αρχής, αποδίδοντας εντέλει τις ευθύνες που αναλογούν σε καθέναν από τους εμπλεκομένους.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews