Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 11:40 το πρωί της Τρίτης στη Νέα Υόρκη (18:40 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ατζέντα της συνάντησης θα είναι «σφιχτή» και θα τεθούν επί τάπητος μεταναστευτικό, περιφερειακές εξελίξεις και διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία δεν εξαρτώνται από τις αμερικανικές εκλογές και η ελληνική πλευρά θα αξιολογήσει τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα εξετάσει «το βάθος των θεμάτων που μπορούμε να μπούμε» (για το αν είμαστε έτοιμοι για συζήτηση θαλασσίων ζωνών).

Η ίδια πηγή αναφέρει πως σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο και με μία Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο, όλα αυτά αποτελούν θετική κατάκτηση. Πάντα συζητείται το Κυπριακό και σε αυτή τη συγκυρία θα τεθεί το θέμα από πλευράς Αθήνας.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Σχετικά με το Μεταναστευτικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση αυξάνοντας τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία και ότι υπάρχει ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας με την γειτονική χώρα.

Σχετικά με το Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, ειδικά για την Κύπρο, και είναι πεπεισμένες ότι δεν θα υπάρξει σημαντικό γεωπολιτικό ρίσκο.

Σχετικά με την διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κομματικά στελέχη επισημαίνουν πως η διαγραφή του αποτελεί νομοτελειακή εξέλιξη και από το κόμμα.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη θα έχει επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και σειρά υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στον Οργανισμό, αναμένεται να αναφερθεί και στη Μέση Ανατολή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται ακόμα να συναντηθεί και με άλλους αρχηγούς κρατών, με ομογενείς αλλά και επενδυτές.