Χεζμπολάχ: Είμαστε «σε ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος» με το Ισραήλ – Κλειστά αύριο τα σχολεία στο βόρειο τμήμα της χώρας

Σε ανοιχτό ξεκαθάρισμα λογαριασμών φαίνεται ότι προχωρούν η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στα βόρεια σύνορά του και έδωσε εντολή να μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή, αύριο Δευτέρα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε πως η οργάνωση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στη μάχη της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών, σε σχόλια που έκανε σήμερα, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός ανώτερου διοικητή που σκοτώθηκε σε ένα ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα «τη γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη λιβανική οργάνωση. Τουλάχιστον 85 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα στο Βόρειο Ισραήλ από την Χεζμπολάχ και τρία άτομα τραυματίστηκαν.

«Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό (…) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», επισημαίνει η Χαμάς σε ένα δελτίο Τύπου.

Εντωμεταξύ οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στο Βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυρά από τον Νότιο Λίβανο. Οι συναγερμοί ακούγονται στην, σε μεγάλο βαθμό εκκενωμένη, κοινότητα Ma’ayan Baruch, στην Άνω Γαλιλαία. To Ισραήλ απάντησε και σήμερα στα πυρά που δέχτηκε από την Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ εκτιμά ότι η λιβανική Χεζμπολάχ τελεί υπό όλο και αυξανόμενη πίεση από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκάλαντ είπε ότι η Χεζμπολάχ νιώθει τώρα σαν να την καταδιώκουν.
Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισράηλ θα συνεχιστούν εωσότου η χώρα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος και η αποστολή και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το επιτύχει αυτό.

Σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ σήμερα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι μόνο οι μισοί από τους 97 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου είναι πλέον ζωντανοί.
“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι μισοί από τους ομήρους στη Γάζα είναι ζωντανοί”, φέρεται να είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Army Radio. Σύμφωνα με προηγούμενες διαρροές από την ίδια συνάντηση, ο Νετανιάχου αρνήθηκε επίσης ότι στέκεται εμπόδιο στη συμφωνία για τους ομήρους, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι απαιτεί πολλές αναθεωρήσεις στο προτεινόμενο περίγραμμα της εκεχειρίας.

When Hezbollah launches rockets from Lebanon at Israel, they know exactly who they are targeting:
Israeli men, women and children.
Make no mistake: those who harm our families will pay the price. pic.twitter.com/J8nggEFlAV
— Israel ישראל (@Israel) September 22, 2024

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Ασφαλείας, ο Τζον Κίρμπι.  Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, κατηγόρησε την Χαμάς για την καθυστέρηση των συνομιλιών για το κλείσιμο της συμφωνίας για εκεχειρία και απαλευθέρωση των ομήρων.
“Δεν φαίνεται ότι ο κ. Σινουάρ είναι καθόλου διατεθειμένος να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη, ειδικά αφότου δολοφόνησε έξι ομήρους σε μια σήραγγα, με τρόπο που παραπέμπει σε εκτέλεση”, δήλωσε ο Κίρμπι στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Οι IDF βρήκε τα πτώματα των έξι ομήρων που απήγαγε ζωντανούς η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, σε μια σήραγγα στη νότια Ράφα, της Γάζας, στις αρχές του μήνα, λίγες ημέρες αφότου δολοφονήθηκαν. “Δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να προχωρήσει το θέμα”, είπε ο Κίρμπι.

Ο ίδιος πάντως δεν υποστήριξε την επέκταση του πολέμου στον Λίβανο. Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ, προειδοποίησε.
«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια «διπλωματική» επίλυση της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την κλιμάκωση στον Λίβανο, μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις και απευθύνει έκκληση για μια «επείγουσα» κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», υπογράμμισε ο Μπορέλ σε ένα δελτίο Τύπου, απευθύνοντας έκκληση για μια «κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μπλε γραμμής, όπως και στη Γάζα». Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.
«Οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα», την ώρα που «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο, είπε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι άμαχοι «θα είναι εκ νέου εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο όποιος πρέπει να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων μέσω νέων έντονων διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε σήμερα για την «άμεση» εφαρμογή «μιας κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μπροστά σε μια «ανησυχητική κλιμάκωση» της κατάστασης.

«Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Λάμι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.