Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε πως η οργάνωση έχει μπει σε μια νέα φάση στη μάχη της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών, σε σχόλια που έκανε σήμερα, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός ανώτερου διοικητή που σκοτώθηκε σε ένα ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή (21/9).

Τελέστηκε η κηδεία του ανώτερου διοικητή που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. Για “ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος” λογαριασμών με το Ισραήλ κάνει λόγο η Χεζμπολάχ. Ανησυχία ΗΠΑ και ΕΕ για την κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα «τη γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη λιβανική οργάνωση.

«Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό (…) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», επισημαίνει η Χαμάς σε ένα δελτίο Τύπου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ εκτιμά ότι η λιβανική Χεζμπολάχ τελεί υπό όλο και αυξανόμενη πίεση από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκάλαντ είπε ότι η Χεζμπολάχ νιώθει τώρα σαν να την καταδιώκουν.

Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισράηλ θα συνεχιστούν εωσότου η χώρα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος και η αποστολή και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το επιτύχει αυτό.

Μια στρατιωτική “κλιμάκωση” δεν είναι προς το “συμφέρον” του Ισραήλ

Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια «διπλωματική» επίλυση της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την κλιμάκωση στον Λίβανο, μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις και απευθύνει έκκληση για μια «επείγουσα» κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», υπογράμμισε ο Μπορέλ σε ένα δελτίο Τύπου, απευθύνοντας έκκληση για μια «κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μπλε γραμμής, όπως και στη Γάζα». Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.

«Οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα», την ώρα που «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο, είπε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι άμαχοι «θα είναι εκ νέου εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο όποιος πρέπει να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων μέσω νέων έντονων διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε σήμερα για την «άμεση» εφαρμογή «μιας κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μπροστά σε μια «ανησυχητική κλιμάκωση» της κατάστασης.

«Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Λάμι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα πλήγματα που δέχθηκε η Χεζμπολάχ δεν μπορούσα καν να τα διανοηθεί.

«Εάν δεν κατάλαβε το μήνυμα, υπόσχομαι ότι θα το καταλάβει», πρόσθεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί νέες πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι χιλιάδες Ισραηλινοί κάτοικοι της μεθορίου.

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εντείνεται όλο και περισσότερο και κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των μετώπων φαίνεται πως “πέφτει στο κενό”.

Η τελευταία εβδομάδα άλλαξε σημαντικά τις εξελίξεις του πολέμου, ιδιαίτερα μετά τις εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Έκτοτε, η φιλοϊρανική οργάνωση και ο ισραηλινός στρατός επιδίδονται σε μπαράζ επιδρομών.

Στο Λίβανο, ο πόλεμος έχει πλέον γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα και οι πολίτες, υποστηρικτές ή μη της Χεζμπολάχ, έχουν εμπλακεί στη βία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχεί ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανησυχεί ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα» καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο ο Λίβανος να μετατραπεί σε μία άλλη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε σύντομη συνέντευξή του στο CNN καθώς αρχίζει η εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε επίσης στη διαπίστωση ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη των πολέμου στην Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, καμία από τις πλευρές της σύρραξης δεν θέλει «πραγματικά» μία εκεχειρία.

«Για μένα είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές δεν ενδιαφέρονται για μία εκεχειρία. Και αυτό είναι τραγωδία διότι πρόκειται για έναν πόλεμο που πρέπει να σταματήσει», επέμεινε.